用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高主教 DSE 2020
樓主: lochun
go

高主教 DSE 2020

gracelam 發表於 20-9-16 16:04
"疫"市上升好難得

高主教以升幅計應該暫列首位
增長高於直資SPC HYS
亦高於官津YWGS 鄉中 可風 旅港 ···

2020年 | 2019年
考生 [···]^ | 113人
中文4+ ~41% | ~35%
英文4+ ~63% | ~37%
數學4+ ~65% | ~52%
通識4+ ~42% | ~37%
主科4+ 52.75% | 40.25%

^ 有待校務報告

Our Rising Stars HKDSE Results
https://www.raimondi.edu.hk/en/our-shining-stars-hkdse-results-0

HKDSE Results 2020
https://www.raimondi.edu.hk/sites/default/files/files/hkdse_2020.pdf

HKDSE Results 2019
https://www.raimondi.edu.hk/sites/default/files/files/hkdse_2019_rc.pdf

Chiuchoiluck    發表於 20-9-17 11:44

lcyesther 發表於 20-9-16 18:49
收左小學部咁多band2生,有呢個成績真係唔錯
只可以話可能搵啱方法,又或者講教區都有想轉變的心,08年接返龍,10年開始轉返男女校,舊生支持小班教學等,希望繼續保持,就可以有麝自然香

回覆 lcyesther 的帖子

其實所謂小學部band 2生有部分资質係吾會差得過某D區既band 1 生,我仔就是其中一個,上中學部考pre s1 入左精英班,佢話吾難。😄

不要因為一年的成績而過度興奮,不少學校都曾霎眼嬌。

保持觀望。

高主教如果成績保持到,係學子之福。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Poyau 發表於 20-9-16 19:06
其實我一向睇好高記,不過佢哋收到既學生真係比較多「優化」空間,可以話係非戰之罪。

醒目開學勳章

Poyau 發表於 20-9-16 19:06
睇番2017年4+%都試過50.5%,希望今次能持續落去啦
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3483178&page=42&pid=45217284#pid45217284

bobbob 發表於 20-9-17 13:26
睇番2017年4+%都試過50.5%,希望今次能持續落去啦
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread& ...

希望今次能夠保持落去
上次主科4+過50%後回落
見主科英數成績起伏跌宕

(%) 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020
中文4+ ~22 | ~35 | ~34 | ~35 | ~41
英文4+ ~52 | ~60 | ~47 | ~37 | ~63
數學4+ ~49 | ~69 | ~57 | ~52 | ~65
通識4+ ~35 | ~38 | ~43 | ~37 | ~42
主科4+ 39.5 | 50.5 | 45.3 | 40.3 | 52.8

Poyau 發表於 20-9-17 14:56
希望今次能夠保持落去
上次主科4+過50%後回落
見主科英數成績起伏跌宕
RC之前兩次主科4+平均高過50%後都出事,希望今次唔好再重蹈覆轍

2013-2014

2014-2015

4主科平均

55.95%

49.25%

48.10%

28.00%

63.60%

57.00%

62.50%

67.00%

通識

49.60%

45.00%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 20-9-17 16:11
RC之前兩次主科4+平均高過50%後都出事,希望今次唔好再重蹈覆轍
似乎有個bon cha cha嘅pattern..

回覆樓主:

可謂一吐汚氣。上年呢到比人借機不停踏高記踏到一文不值,又话甚麼負增值學校。其實今年升中靚嗰批應該只是高幼插班第二年學生。下年就是高幼由幼兒班開始,感情很深。將來高中前境不錯。

回覆樓主:

高幼生對學校幫助很大。比如高小净返D位,高幼會推舉一些不太說話害羞但其實高質同學上去。呢D學生正常面試是不會獲取的。

vincenthocs    發表於 20-9-18 09:02

回覆 GCG 的帖子

高小是一所很好的學校,希望他們不用煩升中問題

bobbob 發表於 20-9-17 20:00
似乎有個bon cha cha嘅pattern..
高主教係DSE年代,成績最輝煌應係2013年,當年攞到3xx個5+,即人均約2.6個(5+比例估計~35%),不過其實當年入U率麻麻(應該唔少人死中文)。
當年更有會員話高主教10年內可挑戰QC地位添。

vincenthocs 發表於 20-9-18 09:01
回覆 GCG 的帖子

高小是一所很好的學校,希望他們不用煩升中問題
對,中學部改善咗,小學部就唔需要煩升中問題。

hkpapa852 發表於 20-9-18 09:04
高主教係DSE年代,成績最輝煌應係2013年,當年攞到3xx個5+,即人均約2.6個(5+比例估計~35%),不過其實當 ...
其實唔係前輩講都唔知,我近年先睇ek,只見高記被踩到一文不值,高小呂校長時又一場大龍鳳,連校內家長都邊讀邊數又邊踩,剛先又講高記dse成績2019年幾差幾差,小六班學生雙腳最誠實,級頭30都盡能力跳離,呢幾年因為歸屬感關係,唔少級頭小朋友自己選擇留底,家長都尊重,但外人又話意想不到。

睇返中文科升極也升不到,可能和高小係英小有關。中學部真係要在中文科多下功夫。

回覆 lcyesther 的帖子

我的兒子由津小插班高小五年級,體會到高小的中文及數學的要求是比一般官津低,但英文是深很多.
但我又認為高小中文的要求是合理,只因官津在長期競爭下的中文科對小學生已變得嚴苛.

回覆 vincenthocs 的帖子

數學又唔覺好淺,英數係淺啲,因為問問題要直接啲,中文數都要思考既。中文都正常程度,普遍來說,班小朋友英文係好過中文,包括我小朋友都係,所以都要及早正視呢個問題。