用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有SEN 小朋友嘅家長入黎吐下苦水
發新帖回覆
go

[讀障] 有SEN 小朋友嘅家長入黎吐下苦水

我仔仔係SEN,今年五歲,手肌弱,寫字倒轉,認知又差,感統又有問題
有keep住俾佢見治療師,之前疫情好返啲又即刻去訓練,但係而家疫情又停晒訓練
都唔知點算好,同其他小朋友爭得太遠好擔心,真係好大壓力....我自己又唔識教佢,都好想搵個上門嘅治療師或者特殊教師幫佢...大家係疫情下冇training 嘅日子點過?

回覆 LamKathy 的帖子

自己教住先,跟到幾多都好!

正常男仔,本身發展亦較慢。
家長唔洗太驚,最緊要有耐性,透過訓練會慢慢改善的。

訓練過程要有趣味性,小朋友才會樂於參與。

譬如平衡差,易跌,可以地下貼些指示線或放咗小玩具,叫小朋友邊行邊執,或放些不同物料或厚薄的東西當是樓梯或陷阱去踏下。

手肌差,可以多用唔同物料給觸摸,玩下連線,串下珠仔,或放氹不同顏色的珠仔要小朋友分番。

認字方面,試下逐筆細刪給小朋友模仿。

Antiveg 發表於 20-7-22 13:59

自己教住先,跟到幾多都好!

係呀...而家真係要自己盡量教

發表於 3 天前 |顯示全部帖子

明白你感受,我教到好勞氣。小朋友未至於冇進步,但學得慢,有時諗係咪放棄唔教順其自然仲好。

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
回覆 Liuvyn 的帖子

我仔都係。。教野...

今日唔得 ,
停一排先,做第二樣野,

下個月可能得

而家停課,冇課程框架要追住來做。。
將要教的野,調一調個次序,無咁勞氣

發表於 前天 14:46 |顯示全部帖子
樓主我個仔同你仔仔情況差唔多!而家請咗位職業治療師上門教得好又細心,可以PM你

發表於 前天 14:50 |顯示全部帖子
Liuvyn 發表於 20-8-7 12:28

明白你感受,我教到好勞氣。小朋友未至於冇進步,但學得慢,有時諗係咪放棄唔教順其 ...

冇錯有時都想放棄,但冇辦法
真係好辛苦就休息下,再接再厲!你講得啱!小朋友唔係冇進步而係比較慢,需要更多時間學習大家加油!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊