用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 急:中大考5以上是否有分加?科大有無分加? ...
樓主: 鋈鑫
go

急:中大考5以上是否有分加?科大有無分加? [複製鏈接]

ANChan59 發表於 20-8-15 14:52
你看看樓上26樓的連結,2019 年82人。

我看不到161人。

學校派左本2019出路指南有寫,截至2019年5月22日入學最新形勢BandA有161人報讀,可能DSE出左成績有終極改志願關係,最終得返82人報讀

Band5 發表於 20-8-16 11:41
講返攞5以上加分,我真係諗極都諗唔明,講到好似係好大改革,但4到5**每科相差由1分通通改為1.5分,咁攞4 ...
只是5以上分救番2分,2分就係2分.

dand123pan 發表於 20-8-16 13:44
Hi 可否比你阿仔聯絡方式比我

因為我個仔下年都想入中大物理(js4690)

晤好意思幫你唔到,問過阿仔佢話No

鋈鑫 發表於 20-8-16 14:58
學校派左本2019出路指南有寫,截至2019年5月22日入學最新形勢BandA有161人報讀,可能DSE出左成績有終極改 ...

我信 JUPAS main round 網上資料多過學校嗰啲資料。你信學校資料,我只可以祝福你。

你冷靜睇吓JUPAS 網上幾年資料,年年都係七十幾到八十幾人,好少好少 Band A 人數增加一倍。事實勝於雄辯。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

講返攞5以上加分,我真係諗極都諗唔明,講到好似係好大改革,但4到5**每科相差由1分通通改為1.5分,咁攞4 ...

我都覺得加分無咩作用,只有好小人受惠到

你的舉例中係以舊計法下Best5等於28為例子,個人認為總分為28分下的Best5的可以變化十分少,因為28分最少出現3次[5+]成績組合為(7+7+6+4+4),此組合的可變性十分之少,故此組合的例子容易誤會"新計法"的可變性甚低,和影響性十分低。但,如果把舊計法的Best5設置為例如{20分至24分}就可以有比較多的"可變性",因為當中的[5+]可以由出現0次增加至4次,可變性相當高,即比較多機會出現新計法比人高,而舊計法比人低或相等。

鋈鑫 發表於 20-8-16 15:27
晤好意思幫你唔到,問過阿仔佢話No
正路
網友问題可係度pm楼主, 再轉问阿仔,楼主代答~

醒目開學勳章

唔好意思想請問如 Programme Entrance Requirements 寫 any 2 elective subjects 是否當 M1 / M2 為一科
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 20-8-18 12:43
唔好意思想請問如 Programme Entrance Requirements 寫 any 2 elective subjects 是否當 M1 / M2 為一科 :b ...

JUPAS網頁嘅General Entrance Requirement有Remark/Note說明。

醒目開學勳章

LingChiBaBa 發表於 20-8-18 13:41
JUPAS網頁嘅General Entrance Requirement有Remark/Note說明。
等月睇睇先
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

YmOra 發表於 20-8-17 23:55
你的舉例中係以舊計法下Best5等於28為例子,個人認為總分為28分下的Best5的可以變化十分少 ...

我用28分做例子因為樓主係28分,一方面回應樓主,亦順便在這帖討論。

我其實是指出,新制重點並不在學生攞幾多科5**或5*,反而係要幫學生有攞到3或以下。

如果學生best 5/best 6都有4+,新制對佢不單無幫助,反而會俾舊制同分而其中有3或2嘅人超前!

Band5 發表於 20-8-18 17:12
我用28分做例子因為樓主係28分,一方面回應樓主,亦順便在這帖討論。

我其實是指出,新制重點並不在學生 ...

明白。但"新計法"中一定會觸及到3級或2級成績,因為Best5中只要有科目存在响區域(4級或以""下""成績)嘅分數每向下跌1分,就必然會出現3級或2級成績,而且要保持著Best5舊計法之總分不變就必需要响別的位置提升1分,若然被提升1分的科目一踏入(5級或以""上""成績)的區域,更會响新計法中被提升1.5分,一跌一升下仍然有0.5分之進賬,要有進賬就必定會觸及3級或2級成績。

例如:
响新計分法下,
如果,把5**、5*、5定義升降分差1.5分為"重分區域";
那麼,把4、3、2。。。可定義升降分差1分為"正常區域"。
只要,正常區域出現有科目"跌分",而重分區域有科目"提升",
那麼,响"新計法"中就必然有分數進賬。

我以20分和4的組合為"中線"劃分開重分區域和正常區域,
其中,5*為6分。

起始點::
舊計20分=4+4+4+4+4=新計20.0分

承上題::
舊計20分=5+4+4+4+3=新計20.5分(整體仍然有0.5分進賬)
      ︿       ︿
      ︿       ︿
      新計分下    新計分下
      重分區域    正常區域
      升1.5分    跌1分
     (+1.5分)  (—1分)

承上題::
舊計20分=6+4+4+3+3=新計21.0分(整體仍然有0.5分進賬)
      ︿     ︿
      ︿     ︿
      新計分下  ︿
      重分區域  ︿
      升1.5分  新計分下
     (+1.5分) 正常區域
             跌1分
            (—1分)

‹ 上一主題|下一主題