用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 放榜 2020 狀元
樓主: Sheep06
go

DSE 放榜 2020 狀元   [複製鏈接]

回覆 Soundervolt 的帖子

叻人都去晒讀理科,文科去到大學可以選既系又比理科人少好多。如果文科人可以去讀醫,我估每年都會有好多文科狀元

hkpapa852 發表於 20-7-22 10:39
如果狀元人數係5個內, SPCC, DGS, QC, LSC呢幾間會有既機會係極大 (至少中兩間)人數5個以上, 培正, GHS, SP ...
SPCC, DGS, QC, LSC : Best 4 and core

回覆 b3410 的帖子

會唔會蘋果新聞搞錯地理同物理,有冇人識QC仔可以fact check下。

Dylanli2017 發表於 20-7-22 10:41

叻人都去晒讀理科,文科去到大學可以選既系又比理科人少好多。如果文科人可以去 ...
只要有修Chem, 就算佢另外兩科係修英國文學同中國文學, 一樣可以讀醫
咁算係文科人士定理科人?

Yanamami    發表於 20-7-22 10:45
b3410    發表於 20-7-22 10:45
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

EarlySun 發表於 20-7-22 10:43

會唔會蘋果新聞搞錯地理同物理,有冇人識QC仔可以fact check下。 ...

唔會啩

叻人都去晒讀理科,文科去到大學可以選既系又比理科人少好多。如果文科人可以去 ...
叻人走哂去讀理科,渣人讀人揀淨既文科都可以全**做狀元,豈不是比叻人更叻?个logic係咪禁先啱?

回覆 hkpapa852 的帖子

其實咁樣咪辛苦自己,只讀一科理科,入到去讀醫都辛苦啦,我見係專上教育果d post入面,有人話,醫科生考試,經常是一半人唔合格。

Dylanli2017 發表於 20-7-22 10:33

呢d科又唔是必修,又冷門,好多科都唔易拎a,但唔是必修,拎a又如何? ...
好多叻人都會選Econ, 或其他自己有興趣的學科,有甚麼出奇?一定要全理科?
跟興趣有甚麼問題?

當每年訪問狀元大學選科時,狀元答會選醫科時,唔少人會話呢尐學生冇理想,功利....但學生選文科又話冇前途,乜讀書唔係根據自己talent同興趣去選擇科目嗎?

hkpapa852 發表於 20-7-22 10:43
只要有修Chem, 就算佢另外兩科係修英國文學同中國文學, 一樣可以讀醫
咁算係文科人士定理科人?
...

純理科人讀醫科,將來可能會好辛苦。因為大部分醫科專業都是要同病人溝通,醫者仁心,人文方面在將來的工作中,重要過理科。

kimlam953 發表於 20-7-22 10:22
請教, 無physics可唔可讀醫?

可以

Soundervolt 發表於 20-7-22 10:47
當每年訪問狀元大學選科時,狀元答會選醫科時,唔少人會話呢尐學生冇理想,功利....但學生選文科又話冇前 ...

歪理特多……狀元就係狀元,叻就係叻,仲要分文叻尐定理叻尐,叫佢自己去考个狀元番黎唄~

elo1616    發表於 20-7-22 15:46

hkpapa852 發表於 20-7-22 10:39
如果狀元人數係5個內, SPCC, DGS, QC, LSC呢幾間會有既機會係極大 (至少中兩間)人數5個以上, 培正, GHS, SP ...

返學校八下今年有幾多師兄攞40+分

回覆 Yanamami 的帖子

我冇話文科全部好差,只是講文科狀元少是因為叻人多數去左讀理科。如果文科是要求高,點解中學選科,理科要達到一定成績先可以比你讀?

如事實好似你咁講就好啦,去睇私家醫生,大部分都是問幾分鐘就好似要趕客一樣,我都想多d仁心仁術醫生。

EarlySun 發表於 20-7-22 10:43

會唔會蘋果新聞搞錯地理同物理,有冇人識QC仔可以fact check下。 ...

應該係地理無錯,因為如果吳同學讀物理,應該會修M2而唔係M1.另外,我好記得我仔跟我提過今屆佢學校有一個好勁既師兄係屬於bio group的,即係無修phy.

Dylanli2017 發表於 20-7-22 10:49
回覆 Yanamami 的帖子

我冇話文科全部好差,只是講文科狀元少是因為叻人多數去左讀理科。如果文科是要求高 ...

所以我咪話叻人都揀哂理科,渣人只可以揀俾人揀淨既文科囉(無否定你既觀察)……但人地禁渣都做到狀元,係咪好厲害先?

Soundervolt 發表於 20-7-22 10:04
DSE2020放榜|傳統名校誕7狀元 女拔、聖保羅男女中學有超級狀元

聖保羅男女中學今年有1位男生是「超級狀 ...

尼度都係算LSC個係狀元。

m1/m2獲得5**應該係修飾“超級”。比如7科5**+m1/m2的5**為超級狀元,則6科5**+m1/m2的5**為超級榜眼。

b3410 發表於 20-7-22 10:47
純理科人讀醫科,將來可能會好辛苦。因為大部分醫科專業都是要同病人溝通,醫者仁心,人文方面在將來的工 ...

其實全理科讀醫面對挑戰更大,可能收一科Hist更有利升班,始終醫科有大量paper要閲讀,essay要寫。

Dylanli2017 發表於 20-7-22 10:35

非也,可能呢科佢冇信心5**

中三已經要揀科,咁早就知邊科有信心冇信心?如果睇往績,QC嘅物理肯定比地理高兩條街!
‹ 上一主題|下一主題