用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 放榜 2020 狀元
樓主: Sheep06
go

DSE 放榜 2020 狀元  

Dylanli2017 發表於 20-7-22 12:19
回覆 ksli312 的帖子

唔是唔明,文科是咁好既話,都要我地既制度改一改先得,呢樣唔是得個講字就可以改變 ...
完全無立場話邊科好D叻D,只係唔同意理科、文科用叻唔叻黎定位,只係各有所長。最緊要係適唔適合你嘅小朋友讀。

Yanamami    發表於 20-7-22 12:34

ksli312 發表於 20-7-22 12:25
應該可以話現代社會係向科技發展,而政府都係咁推 STEM,所以理科就似乎出路及發展空間大,反而文科就屬於 ...

学b3410話齋,放眼世界啊~

之前睇港台有段片,話有个女仔大学論文系拍中华白海豚,之後請佢拍片做節目。一个女仔孭住十幾廿斤器材走遍香港山野拍生态,拍动植物昆蟲……我真係俾佢同佢父母-个贊。深深禁欣賞~

ksli312 發表於 20-7-22 12:25
應該可以話現代社會係向科技發展,而政府都係咁推 STEM,所以理科就似乎出路及發展空間大,反而文科就屬於 ...

學校、家長、學生有遠見好緊要!
初中暑期功課有STEM project。小學已經參加STEM interschool 比賽

回覆 Yanamami 的帖子

正話報紙報導,果位皇仁生都是選讀醫科。香港d學生大部分都是現實主義者

Yanamami 發表於 20-7-22 12:26
無話边科好过边科,边科叻过边科,而係学生揀啱自己有能力又有興奮兼又考到好成績,就係叻。只不过係你夾硬 ...
睇到「如果文科真係咁好嘅話...」真係冒汗。

gracelam 發表於 20-7-22 12:07
我地除左M1/M2數學達標先可以揀,其他都係跟排名揀科,但當然有的中學要做靚個5+%, 入讀條件會苛刻D。
...

應該唔係做靚條數,而係因材施教,去到中三會比較少會選擇成績比較差嘅科目而唔選擇自己比較好嘅科目,阿仔學校喺中三時如果學生或家長對選科冇問題,可以同學校溝通去修讀學生最適合嘅科目,達到最佳配對。

Dylanli2017 發表於 20-7-22 12:43

正話報紙報導,果位皇仁生都是選讀醫科。香港d學生大部分都是現實主義者 ...
純粹因為佢地細過病過所以想做醫生啫, 唔好諗太多

Dylanli2017 發表於 20-7-22 12:43

正話報紙報導,果位皇仁生都是選讀醫科。香港d學生大部分都是現實主義者 ...
在一萬八千個大學學位中,就7個人而言,如何引伸出「大部分」>>>都是?[現實主義者]是那個意思?
皇仁生會選醫科是有歴史傳承的意味,不能算『都是』喎。

回覆 NeoMom 的帖子

你岩,每次報紙報導佢地都是呢套說詞

海之風    發表於 20-7-22 13:11

回覆 ABC-DAD 的帖子

喔,你真是唔應該只睇果7個人,香港HKAL, DSE已經有咁多年歷史 ,你應該去睇下往年既尖子選科

回覆 gabejang 的帖子

我見多咁多尖子選醫科都”冒汗”呀

有邊個出世到高中畢業都未病過咁特別?

Dylanli2017 發表於 20-7-22 13:09
回覆 NeoMom 的帖子

你岩,每次報紙報導佢地都是呢套說詞
無,肯定唔係「每次」。

Dylanli2017 發表於 20-7-22 13:10
回覆 ABC-DAD 的帖子

喔,你真是唔應該只睇果7個人,香港HKAL, DSE已經有咁多年歷史 ,你應該去睇下往年既 ...
咁多年來?咁多年來都係每年幾個狀元?咩比例呀?笑左啦。

DSE 只係一個里程碑,好比火箭升空,衣家先啱啱出左大氣層,仲有排先去到火星,去到仲要安全登陸,又要採摘樣本,之後先傳送數據返黎地球。。。。。
DSE之後還有幾十年人生旅程,際遇如何,難以估計,做父母的真係有排擔心,相比之下,子女今天讀文定理先至叻D嘅問題簡直不值一矖。只會關心咩先係對佢最好。

Soundervolt 發表於 20-7-22 13:01
應該唔係做靚條數,而係因材施教,去到中三會比較少會選擇成績比較差嘅科目而唔選擇自己比較好嘅科目,阿 ...
不過唔排除有啲學校為咗做靚條數,如鼓勵修理科,中三無商科讀,不太鼓勵中四同學選或中四無西史選讀

ABC-DAD 發表於 20-7-22 13:03
在一萬八千個大學學位中,就7個人而言,如何引伸出「大部分」>>>都是?[現實主義者]是那個意思?
皇仁 ...

QC學生選醫科的確係"傳承",有邊間中學既OBA會年年全費資助所有​母校入讀醫科既畢業生?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bbc2018 發表於 20-7-22 13:20
不過唔排除有啲學校為咗做靚條數,如鼓勵修理科,中三無商科讀,不太鼓勵中四同學選或中四無西史選讀 ...

唔出奇,每間學校情況都唔一樣

我感覺選擇讀醫科的,多少是理想主義思想大過現實主義
實際讀醫是高付出亦不一定高回報的學科,現實主義思想導向的話,讀教育是回報甚丰的;但前題是個性行先,入錯行同入錯科都係一個選的後果。

醒目開學勳章 貢獻勳章

b3410 發表於 20-7-22 10:35
如果你想去美國讀名校,全理科我估會比較難
咁唔讀bio 都得架
恐龍家