用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 放榜 2020 狀元
樓主: Sheep06
go

DSE 放榜 2020 狀元   [複製鏈接]

Dylanli2017 發表於 20-7-22 10:49
回覆 Yanamami 的帖子

我冇話文科全部好差,只是講文科狀元少是因為叻人多數去左讀理科。如果文科是要求高 ...

中三叻人平均分則考得前嘅學生可以揀科先,咁唔一定級頭3x~40名個個揀晒理科讀㗎喎!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gabejang 發表於 20-7-22 11:51
同意。我好奇點解會有人覺得佢冇揀phy 係因為預視自己讀唔掂。

有時同個老師"夾唔夾", 都好大因素嘅!

gracelam 發表於 20-7-22 11:59
中三叻人平均分則考得前嘅學生可以揀科先,咁唔一定級頭3x~40名個個揀晒理科讀㗎喎!
...

都要睇什麼學校,有尐學校由學生次第優先選科,若然次第排名較高但理科成績唔夠強,亦唔可以選擇某尐理科科目。

Dylanli2017 發表於 20-7-22 10:30
回覆 b3410 的帖子

所以理科是難讀過文科好多,理科人可報讀大學所有系,但文科人是唔可以報讀理科既系。 ...

入大學揀咩科,入唔入到,係 pre-requisite 問題,正如你揀左某一個主科目,其實就好闊嘅,大一讀general ,大二揀你路向,大三就專D,如果你無大二果D pre-requisite 科,大三就讀唔到。同難唔難,叻唔叻完全無關係。只不過,平心而論,理科人係多D選擇。希望你睇得明。

gracelam 發表於 20-7-22 11:59
...
係囉,我識唔少呢種叻人係都要搭科history/Geog,純為興趣。可以有權揀到自己鍾意嘅嚟讀,更得心應手

Soundervolt 發表於 20-7-22 12:01
都要睇什麼學校,有尐學校由學生次第優先選科,若然次第排名較高但理科成績唔夠強,亦唔可以選擇某尐理科 ...

我地除左M1/M2數學達標先可以揀,其他都係跟排名揀科,但當然有的中學要做靚個5+%, 入讀條件會苛刻D。

回覆 gracelam 的帖子

理科成績好既人既可選文科又可以選理科。但理科成績唔好既人,想讀理科,只能比成績好既人揀左先

Dylanli2017 發表於 20-7-22 12:07

理科成績好既人既可選文科又可以選理科。但理科成績唔好既人,想讀理科,只能比成績 ...

理科成績唔好就唔好讀理科,好痛苦㗎! 讀文/商亦有好多出路。

根據教育局/考試局的定義:

Chinese ------------ 5**
English ------------- 5**
Math ---------------- 5**
M1 or M2 ---------- 5**
Liberal Studies --- 5**
Physics ------------- 5**
Chemistry ---------- 5**
Biology -------------- 5* only

以上成績是計作6科5** (因math/M1/M2只當一科計)

Chinese ------------ 5**
English ------------- 5**
Math ---------------- 5* only
M1 or M2 ---------- 5**
Liberal Studies --- 5**
Physics ------------- 5**
Chemistry ---------- 5**
Biology -------------- 5**

以上成績是計作7科5**

所以,作日官方公布有7位同學拿7科5**,是計了QC那個,這也是一向的官方計法。 無論你同意否,過往傳媒都是用官方定義和數字去找尋和採訪"狀元"。

豆丁仔    發表於 20-7-22 12:14

回覆 ksli312 的帖子

理科人大學所有系都可以選,如果文科是難過理科,何解要比理科人讀文科既系呢? 反而唔比文科人讀理科系呢?

Dylanli2017 發表於 20-7-22 12:07

理科成績好既人既可選文科又可以選理科。但理科成績唔好既人,想讀理科,只能比成績 ...
你又講得啱喎,唔通理科成績好既人會唔俾佢選理科咩?掉返轉,唔通文科成績好既人會夾硬要佢選理科咩?邏輯係咁啦,但同叻唔叻完全無關係喎,只有適唔適合,啱唔啱佢讀。

gabejang 發表於 20-7-22 12:06
係囉,我識唔少呢種叻人係都要搭科history/Geog,純為興趣。可以有權揀到自己鍾意嘅嚟讀,更得心應手
...

我女到班級頭五,有3個全理科,2個揀Econ, BAFS, M2, 另一個Econ, BAFS, History

Dylanli2017 發表於 20-7-22 12:11

理科人大學所有系都可以選,如果文科是難過理科,何解要比理科人讀文科既系呢? 反而 ...
你講的係香港的大學,唔係其他國家。狀元級人馬,放眼世界

Yanamami    發表於 20-7-22 12:16

ksli312 發表於 20-7-22 11:01
其實理科先比較容易做狀元,因為改卷時所有steps同答案只有對定錯,跟足改卷scheme改就得,無其他因數,比 ...
佢只係攞住中四揀科,叻人优先揀都揀理科為理據,渣人只可以選文科,而且出路窄……所以一定係差尐。

Dylanli2017 發表於 20-7-22 12:11

理科人大學所有系都可以選,如果文科是難過理科,何解要比理科人讀文科既系呢? 反而 ...
都話係 pre-requisite 問題咯,我諗你真係唔明咩叫pre-requisite

有幾多父母每年出到幾十萬比仔女去英美讀? 比我選我都選美國長春滕大學啦

Dylanli2017 發表於 20-7-22 12:17

有幾多父母每年出到幾十萬比仔女去英美讀? 比我選我都選美國長春滕大學啦 ...
咁努力d,希望拎獎學金去讀

唔是唔明,文科是咁好既話,都要我地既制度改一改先得,呢樣唔是得個講字就可以改變既事實。

Yanamami 發表於 20-7-22 12:16
佢只係攞住中四揀科,叻人优先揀都揀理科為理據,渣人只可以選文科,而且出路窄……所以一定係差尐。 ...
應該可以話現代社會係向科技發展,而政府都係咁推 STEM,所以理科就似乎出路及發展空間大,反而文科就屬於舊經濟,自然無咁吃香。所以就理科會多D人揀。

Dylanli2017 發表於 20-7-22 12:19

唔是唔明,文科是咁好既話,都要我地既制度改一改先得,呢樣唔是得個講字就可以改變 ...

無話边科好过边科,边科叻过边科,而係学生揀啱自己有能力又有興趣兼又考到好成績,就係叻。只不过係你夾硬要分文定理科叻尐。考乜科要考到**都好难好叻啦~

出路方面,文科生唔好因大学唔可以揀某尐系而窄左。
‹ 上一主題|下一主題