用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 放榜 2020 狀元
樓主: Sheep06
go

DSE 放榜 2020 狀元   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

我見有報導入用所有科目best possible score

咁就係LSC
恐龍家

pooh仔 發表於 20-7-22 09:21
昨日考評局記者會講這個唔列入狀元榜, 歸入top grade 系列

狀元計甲類科目

竟然
M1 5**
core Math 5*  

數學好少要appeal
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

ucw 發表於 20-7-22 09:16
The last one goes to QC, as many years. The boy gets top grades in 6 subjects and M1, while scoring  ...

冇斷纜,好嘢

hkpapa852 發表於 20-7-22 09:23
應該係 WYHK, 唔係YW
thanks 已更正

醒目開學勳章 貢獻勳章

ucw 發表於 20-7-22 09:16
The last one goes to QC, as many years. The boy gets top grades in 6 subjects and M1, while scoring  ...
要查卷啦!

恐龍家

hkdad 發表於 20-7-22 09:21

7科5**才算狀元
4C+3X攞5** (唔係M1/M2) 或3C(唔計數學)+3X+M1/M2攞5** 都叫狀元
多一科M1/M2, Elective叫超級狀元, 早兩年LSC有學生選4C+4X+M1/M2成為終極超級狀元

medicine    發表於 20-7-22 09:37
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

By definition, 狀元 need to get 5** in 4 core subjects plus 5** in at least two electives.

A students got 5** in 6 or even 7 subjects but can't get 5** in all 4 core subjects cannot claim to be a 狀元.

醒目開學勳章 貢獻勳章

我都唔覺得QC嗰位算狀元,仲要甩嘅係數,查咗卷再講
恐龍家

b3410 發表於 20-7-22 09:17
另一傳統名校皇仁書院同樣誕生狀元,吳浩渝在中文、英文、數學延伸部分微積分與統計(M1)、通識、地理、生 ...
理科人唔讀物理讀地理? 即是讀物理就一定拎唔到7科5**了

Sheep06 發表於 20-7-22 09:21
7科 5** 是狀元,6科 5** 只可說是榜眼

沒錯。如果講六科5**加數學延伸科5**算狀元的話,今年遠不止7個狀元。見下列報道:

被稱爲榜眼的六科5**,今屆亦有29名……有7個考生在數學延伸科考獲5**……

即如果XX個個算狀元,則至少多六個都算(合共7個)。

DSE2020】聖保羅男女中學誕2男1女狀元 女拔誕兩名狀元其中1人成「超級狀元」

(計埋QC)

https://topick.hket.com/article/ ... 0%E5%85%83%E3%80%8D

medicine 發表於 20-7-22 09:06
有其他報道,算另類滿分狀元喔
除左港華之外, 我估中所有其他的學校

hkpapa852 發表於 20-7-22 09:26
4C+3X攞5** (唔係M1/M2) 或3C(唔計數學)+3X+M1/M2攞5** 都叫狀元
多一科M1/M2, Elective叫超級狀元, 早兩年 ...

Oh yes, 多謝指正

KikiDaddy 發表於 20-7-22 09:28
By definition, 狀元 need to get 5** in 4 core subjects plus 5** in at least two electives.

A stude ...

因為EDB對數學科評分方式, 係Maths/M1/M2之中攞最佳成績去計, 所以如果Maths攞唔到5**, 但M1/M2攞到5**, EDB一樣當佢係合資格狀元.

呢個情況係上年SPCC(更正, 應是2018年既狀元, 唔係2019年)其中一個"狀元"所反映出嚟

Minionboy    發表於 20-7-22 11:43
NCSC9    發表於 20-7-22 10:38
豆丁仔    發表於 20-7-22 09:46
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkdad 發表於 20-7-22 09:40
Oh yes, 多謝指正
曲直都未搞清楚

小曳人 發表於 20-7-22 09:29
我都唔覺得QC嗰位算狀元,仲要甩嘅係數,查咗卷再講
上年SPCC都有個係咁, 我當時都話唔應該當係, 但點解當時咁多人反對我既講法呢但依家又認為唔算狀元呢?
似乎大家好想QC斷纜

goodboy1    發表於 20-7-23 19:14
Minionboy    發表於 20-7-22 11:44
b3410    發表於 20-7-22 10:26
subb    發表於 20-7-22 09:44

回覆 hkpapa852 的帖子

ic. thx

hkpapa852 發表於 20-7-22 09:41
因為EDB對數學科評分方式, 係Maths/M1/M2之中攞最佳成績去計, 所以如果Maths攞唔到5**, 但M1/M2攞到5**, E ...
不是上年,是前年(2018年7月放榜那次)

回覆樓主:

此終感覺唔完美,5*就是5*,個人唔認同歸“狀元”,之前一直都唔太明,今日終於知道點解。

除左香華,年年都系呢几間,spcc, LS, Qc, 女拔
‹ 上一主題|下一主題