用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 10月half term break, 邊間學校容許學生留校? ...
go

[英國] 10月half term break, 邊間學校容許學生留校?

我囡學校只可以9月exeat留校,10月唔得。 同監護人傾過,佢話大部份學校都畀學生留低,阿囡學校係小數唔願意開放校園嘅學校之一 ....   。而家諗住寫去學校問下可唔可以再考慮下,想quote examples , 麻煩各位家長,知道邊間學校會開放校園嘅,可唔可以話聲畀我知? 唔該曬各位!

etoile 發表於 20-7-21 13:35
我囡學校只可以9月exeat留校,10月唔得。 同監護人傾過,佢話大部份學校都畀學生留低,阿囡學校係小數唔願 ...
Caterham School  出了通告, exeat and 10月份 half term 學校都開放給學生.
其實係一家四口子

醒目開學勳章

我囡學校只可以9月exeat留校,10月唔得。 同監護人傾過,佢話大部份學校都畀學生留低,阿囡學校係小數唔願 ...

阿仔學校容許學生於Michaelmas term的 2個Exeat及10月half term留校, 你嘗試集合多些其他學校的安排, 再向學校爭取。朋友試過Summer term學校不肯退學費, 家長集合資料後成功獲得扣減, 有需要pm我

一家三口 發表於 20-7-21 14:07
Caterham School  出了通告, exeat and 10月份 half term 學校都開放給學生.

多謝資訊!

3b 發表於 20-7-21 14:14
阿仔學校容許學生於Michaelmas term的 2個Exeat及10月half term留校, 你嘗試集合多些其他學校的安排, 再 ...

Pls check PM.

我個仔嗰間都話要去Guardian 度住。

etoile    發表於 20-7-22 11:58
etoile    發表於 20-7-22 11:57

回覆樓主:

我哋嗰間都九成九要去監護人度住!

etoile    發表於 20-7-22 11:58

回覆 一家三口 的帖子

請問大家就算可以留校是否都要extra fees?

ema 發表於 20-7-22 07:17
回覆 一家三口 的帖子

要。
其實係一家四口子

點解唔考慮返香港?  留英或去 Guardian 到, 分分鐘貴過一張機票.

過客 發表於 20-7-22 10:31
點解唔考慮返香港?  留英或去 Guardian 到, 分分鐘貴過一張機票.

只怕香港要隔離14天,返香港都無用。
其實係一家四口子

留校唔洗周圍走,安全D。

一家三口 發表於 20-7-22 10:33
聖誕先頭痕!都唔知返唔返嚟好。未買機票。

暑假後Y13,11月頭正常會有interview,所以一早plan咗佢唔返,我過去陪佢。而家我唔去啦,佢去host family度會悶死!

etoile 發表於 20-7-22 11:59
留校唔洗周圍走,安全D。

囡囡正常EXEAT 和 HALF TERM 都去大伯屋企, 現在學校可以留低, 都唔會去, 免得有傳播風險.

一家三口 發表於 20-7-22 10:33
留校都會困係學校, 去 Guardian 到又驚, 其實我孩子返香港都係做宅, 隔離完都重有幾日可以出外玩, 所以我傾向比佢返香港多 d......除非學校強烈要求學生留英唔比走啦.

過客 發表於 20-7-22 12:45
留校都會困係學校, 去 Guardian 到又驚, 其實我孩子返香港都係做宅, 隔離完都重有幾日可以出外玩, 所以我傾 ...
都啱. 回港又可以補給.
其實係一家四口子

我仔學校一早講左安排8月中同10月half term break可以留校,留校早上會有補課同英語堂上,下午安排可以去大草地同球場玩,
留宿期間一人一間房,包三餐,我以為間間都系甘。我PM你我仔邊間學校。

etoile 發表於 20-7-22 12:04
暑假後Y13,11月頭正常會有interview,所以一早plan咗佢唔返,我過去陪佢。而家我唔去啦,佢去host family ...

剛剛有記者會,好似回港隔離令會延長至12月底。有錯請更正

ema 發表於 20-7-22 07:17
回覆 一家三口 的帖子

我仔學校8月中開放比外國留學生返學校18日,包三餐,一人一間房,上午會有英文堂上,750鎊,10月中half term 16日,都系收750鎊。