用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 容易入的IS (中一)
樓主: lovebb2
go

[中學] 容易入的IS (中一) [複製鏈接]

文英妮妮 發表於 20-9-26 04:59
幾乎所有讀唔到中學嘅朋友,都去左Korean Int’l school andICHK

收太多non native 學生會唔會令原本學校家長擔心整體語文能力?同埋要將就進度教書?

gavroche915 發表於 20-7-21 18:39
如報 mass intake..相信機會都大...熱門學校如 ESF 都可以照試因為無 foreign passport priority 同埋佢個  ...

請問如果想要mass intake Year 7 Shatin college.  使唔使計catchment zone?

Iwtbr 發表於 20-9-27 13:31
請問如果想要mass intake Year 7 Shatin college.  使唔使計catchment zone?

無論咩年級都要。

Radiomama 發表於 20-9-27 14:10
無論咩年級都要。

謝謝你。請問year 7 STC 大約收幾多名外來生?

Iwtbr 發表於 20-9-27 17:12
謝謝你。請問year 7 STC 大約收幾多名外來生?

我不是Shatin College的家長,所以不知道情況,不過STC一級約168人,而SJS一級150人;由Y6升Y7若大部份直升,咁校外生的位置不會太多囉。

Radiomama 發表於 20-9-27 17:31
我不是Shatin College的家長,所以不知道情況,不過STC一級約168人,而SJS一級150人;由Y6升Y7若大部份直 ...

Thanks   的確十分困難。

回覆 pat1668pat 的帖子

ICHK 學費唔平喎!係國際學校界被視為2、3線? 因為那一方面較差呢? 它有Forest School Program 覺得都幾吸引呀~或因為位於沙頭角較遠所以少人選擇?
它的小學在康樂園學費也較貴,但直上該中學的人數%就不清楚了。

有無人可以講多d ICHK info 呢?

kennies18 發表於 20-9-27 20:05

ICHK 學費唔平喎!係國際學校界被視為2、3線? 因為那一方面較差呢? 它有Forest Sc ...

我有個朋友係用家,佢就極力推薦。佢住九龍都照返沙頭角。話學校係全人教育,唔係只顧學術。我自己都幾鍾意,但沙頭角真係有啲遠,我屋企坐校車要一個鐘。

kennies18 發表於 20-9-27 20:05

ICHK 學費唔平喎!係國際學校界被視為2、3線? 因為那一方面較差呢? 它有Forest Sc ...
香港大部份家長都追求名校,就算國際學校都一樣。 個個都追捧GSIS,ISF,CIS,學術比較強嘅 IS,未必有考慮其他因素。

https://hk.appledaily.com/local/20180630/4DCJV25YGP3CHIQ5L5KDCPOTJA/

https://www.scmp.com/news/hong-kong/hong-kong-law-and-crime/article/2159014/former-colonial-policeman-turned-teacher

kml32 發表於 20-9-25 20:15
唔好意思,請教一下。中學係易入過小學插班?但係中學嘅要求會唔會都相對提高左?thanks
...
呢個一定...小朋友越細...流動性相對無咁高...中學又會可能出國讀書...expat 又可能番家鄉...流動性多好多至於學術要求...學校都係因應報名班級作評估...又好難直接同小學比...如果要講容易...小學又好中學又好...一定係 mass intake 果年最大機會

文英妮妮 發表於 20-9-26 04:59
幾乎所有讀唔到中學嘅朋友,都去左Korean Int’l school andICHK

請你不要講衰呢兩間學校,好多學生係 IS 或外國讀書得到重生,發掘到自己優點。

人生就setback 好平常。

Osiana 發表於 20-9-30 05:02
請你不要講衰呢兩間學校,好多學生係 IS 或外國讀書得到重生,發掘到自己優點。

好多人在LS讀得不好,轉到IS/外國就「如獲重新」,於是有些人就會覺得這是因為LS課程艱深外國課程淺易,其實這只是反映課程設計和教學方法的問題,從少折騰學生一輪,以為學了好多野,但到大學以後和外國學制長大的畢業生比卻又不見突出。

我有不少朋友子女在讀ICHK,口卑都很好,有一個畢業剛去了UK讀醫適應得很好都不想回港,學校最大的缺點是太遠在沙頭角。

964000 發表於 20-9-30 08:00
好多人在LS讀得不好,轉到IS/外國就「如獲重新」,於是有些人就會覺得這是因為LS課程艱深外國課程淺易,其 ...

同意!
ICHK 口碑真的不錯,IS 嘅重點唔係單純學術,仲有個人性格培養,發掘優點,發揮潛能等。

唔似係香港教育,差不多3歲定80。校長老師大部份都沒有耐性,太功利,學生叻根本同學校無乜關係。
(有少數學校做到,不過,愈來愈少)

964000 發表於 20-9-30 08:00
好多人在LS讀得不好,轉到IS/外國就「如獲重新」,於是有些人就會覺得這是因為LS課程艱深外國課程淺易,其 ...

畢業後工作表現,同什麼學校/學制有幾大關係?近日同事要annual appraisal, 其中一位3大畢業,中小學係受歡迎城中名男校,一個字乖,典型order taker, 問他意見通常都無,as a junior staff, ok, 再升會有問題。純講下個別例子。

回覆 Osiana 的帖子

同意! 我地同其他幾個同學仔0既家長都好鐘意 ICHK, 特別係 join 0左小學部0既 school tour 之後
我地都希望個仔可以入到, 只可惜 waitpool 條隊太長, 連 interview 0既機會都未有, 依家大家0既小朋友都入0左其他 IS 了

邊句唱衰?ICHK好好,KIS都OK,只喺少人揀,所以其他學校唔收的學生都去哂呢兩間。ICHK收的學生質素一般,但出來的成績卻唔錯,喺一間好學校!

文英妮妮 發表於 20-10-4 23:51
邊句唱衰?ICHK好好,KIS都OK,只喺少人揀,所以其他學校唔收的學生都去哂呢兩間。ICHK收的學生質素一般, ...
"幾乎所有讀唔到中學嘅朋友,都去左Korean Int’l school andICHK" -你咁樣寫意思好明顯啦。

唔會有人咁樣寫,"幾乎所有讀唔到中學嘅朋友,都去左 DBS and DGS"。

如果你指名講邊間學校唔好,又無乜理據,就唔係咁好。

係喎!

有朋友細個唔適合係LS讀 公務員父母轉佢去讀IS 佢人生大有不同!

成日話要睇咩學習環境適合自己既小朋友 咁就唔好用LS既labelling去label學校 難入就是作育英材既好地方? 易入就係癈?

細佬Bebe 發表於 20-10-5 16:36
係喎!

有朋友細個唔適合係LS讀 公務員父母轉佢去讀IS 佢人生大有不同!
有讀過名校嘅家長都知,如果你嘅小朋友跟唔上,老師係唔會理,你一係得一係唔得,你要自己搞掂。都有唔少朋友嘅細路讀完名小之後,唔想直升,反而轉到其他學校更開心。 讀書一樣努力,開心會令學習更有興趣,性格發展更加好,心理發展更加健康。

Osiana 發表於 20-10-7 05:49
有讀過名校嘅家長都知,如果你嘅小朋友跟唔上,老師係唔會理,你一係得一係唔得,你要自己搞掂。都有唔少朋 ...

你講呢個情況其實早到喺幼稚園已經發生,如果你喺幼稚園唔係谷得果班呢,就會比老師忽略,一樣照畢業,不過好似隱形人咁。其實都係一個品牌姐。最緊要係啲老師又愛心,重視小朋友嘅成長唔係淨係學術方面。
‹ 上一主題|下一主題