用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中三以下難以安排跨境童復課
go

中三以下難以安排跨境童復課

如果中三以下無咗跨境童,咁會唔會再有位比香港學童叩門呢,應該都會多咗位出來

回覆樓主:

如果新界區咪去問下囉!但問題係人地唔跨唔代表無hold 起左個位,津校d人咪照hold, 反正唔洗俾$

回覆樓主:

我既意思只係會唔會有一批之前已派位既跨境童因開唔到學而放棄學位,留國內讀書,如果有,咁會唔會有機會臨開學時多咗學位出來通知叩門學生

babykenny 發表於 20-7-21 21:18
我既意思只係會唔會有一批之前已派位既跨境童因開唔到學而放棄學位,留國內讀書,如果有,咁會唔會有機會臨 ...

佢哋無大陸戶籍係咪唔可以當地入學㗎

little_yolky 發表於 20-7-22 08:41

可以,總有門路

B.B.BaBa 發表於 20-7-22 08:48
可以,總有門路

私校果D

little_yolky 發表於 20-7-22 08:41
有港人學校, 不過唔平, 應該多左人直接送子女落香港寄宿, 搵人湊埋

mch411 發表於 20-7-22 08:53
有港人學校, 不過唔平, 應該多左人直接送子女落香港寄宿, 搵人湊埋

如果貴,咁不如學你話早D落嚟隔離14日,然後搵人湊當寄宿好過,佢哋落嚟讀書都係為入大學或易D入國內名校啫,返國內讀咪蝕咗?

好似係當外國人身份入讀,我唔肯定

little_yolky 發表於 20-7-22 09:09
如果貴,咁不如學你話早D落嚟隔離14日,然後搵人湊當寄宿好過,佢哋落嚟讀書都係為入大學或易D入國內名校 ...
我仔小學班內D跨境生就係咁,復課前返來隔離完就住A同學或B同學屋企。復課就操ps1、放榜、叩門、註冊、考ps1....
然後完成後返上去等開學。
唔認同佢哋,但好合理。根本教育局提到復課、開學時間係足夠完成隔離期。應該咁做。
當然,一上一落其實都增加感染風險,何必呢

nillnill 發表於 20-7-22 11:07
我仔小學班內D跨境生就係咁,復課前返來隔離完就住A同學或B同學屋企。復課就操ps1、放榜、叩門、註冊、考ps ...

同埋,DSE考生都要提早入境隔離考,點解要全村人就佢哋考呈分?佢哋唔嚟咪用平時分估算囉!依家有D學校未考,有D考咗但要等埋佢哋至出成績,對於部署係好大影響。

little_yolky 發表於 20-7-22 11:19
同埋,DSE考生都要提早入境隔離考,點解要全村人就佢哋考呈分?佢哋唔嚟咪用平時分估算囉!依家有D學校未 ...

等到佢地考到呈一都等唔到佢地考呈二啦!

等埋佢地考, 隨時今年小五個班變咗"一試定生死"

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-7-22 11:51

擔心㗎!因為今屆話可以延到10月至上呈分數,即係可能9月先考呈一,我哋安排10月底考呈二了,咁佢哋至呈咗一,點搞呢!

hkpapa852 發表於 20-7-22 11:51

之前講到疫情要拖到十二月, 甚至出年農曆年, 所以我都係同亞仔講, 呈一好重要, 隨時係一試定生死.

chanwendy 發表於 20-7-22 16:13
之前講到疫情要拖到十二月, 甚至出年農曆年, 所以我都係同亞仔講, 呈一好重要, 隨時係一試定生死. ...

我唔敢嚇佢呀,學校出得淺,今次唔知點排了,個個都高分

chanwendy 發表於 20-7-22 16:13
之前講到疫情要拖到十二月, 甚至出年農曆年, 所以我都係同亞仔講, 呈一好重要, 隨時係一試定生死. ...

希望3月前考到都仲有個呈二丫