用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 PHY CHEM BIO 選修如何決擇?
go

PHY CHEM BIO 選修如何決擇? [複製鏈接]

女仔意屬選修 3X, PHY CHEM BIO, 但如果退一步2X , 怎樣組合入U多選擇/為佳?謝謝!
   0    0    0    0

phy+chem+m2

sistar 發表於 20-7-19 14:58
女仔意屬選修 3X, PHY CHEM BIO, 但如果退一步2X , 怎樣組合入U多選擇/為佳?謝謝!
選修邊科?

canterlau 發表於 20-7-19 18:37
選修邊科?

睇下將來大學揀咩科,同埋學生能力。

揀最強兩科。

PHY CHEM BIO
最好選修3X, 到時先Drop 一科未遲.

假設PHY CHEM BIO三科能力一樣, 咁Take PHY CHEM好啲, 入U 選擇多。

要睇樓主女兒大學有冇想讀邊科?邊科比較有興趣同有能力,數學強唔強。人人能力同興趣都不同所以好難講那科為佳。如果想入工程唔可以冇 Phy. 如讀醫護就最好 Chem. Bio. 但數唔好就不要選 phy.

October. 發表於 20-7-19 21:09
PHY CHEM BIO最好選修3X, 到時先Drop 一科未遲.

假設PHY CHEM BIO三科能力一樣, 咁Take PHY CHEM好啲, 入 ...

講入U選擇多,乜唔係Chem + Bio 多過 Phy + Chem咩?

saetang 發表於 20-7-20 08:08
講入U選擇多,乜唔係Chem + Bio 多過 Phy + Chem咩?
最多選擇就係高分。
Generally講, Engine收生人數算多,除左中大外(有錯請指正)都要求有Phy,仲有,讀Phy正路讀埋M啦,咁數學方向既學科,好多M都有WEIGHTING或必修.

‹ 上一主題|下一主題