用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 可否同時hold住1個Jupas offer和英國offer?
go

可否同時hold住1個Jupas offer和英國offer? [複製鏈接]

在香港和英國大學分別有conditional offers. 學校話如果打算去英國留學 , 要DSE放榜日11:59pm前要從Jupas withdraw出來。 聽落不大合理,因香港和英國大學都未出official letter confirm話收。 考慮疫情情況, 請問可否同時hold住一個香港和一個英國offer?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

唔一定需要withdraw,兩個制度根本無衝突,只係22/7係一個deadline等jupas office可放個位出黎俾其他學生
我女個同學係dse不如預期,照去jupas派城大,決定唔要去英國,讀左一學期唔適應返黎,下一年再報jupas (因佢dse後無take jupas offer),又係派返city而家讀緊
不過我唔建議咁做,因佢其其實用同一個dse成績,派第二次都唔會好左。

Charlotte_mom 發表於 20-7-19 15:41
唔一定需要withdraw,兩個制度根本無衝突,只係22/7係一個deadline等jupas office可放個位出黎俾其他學生
...

謝謝!

收到JUPAS派位結果而又想去UK, 不用交那HKD5K的本地大學注册費就等於自動放棄. 我囡上年就是如此.

yamsui 發表於 20-7-19 22:19
收到JUPAS派位結果而又想去UK, 不用交那HKD5K的本地大學注册費就等於自動放棄. 我囡上年就是如此. ...

Thank you!
‹ 上一主題|下一主題