用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2020文憑試成績及入大學率 (1122 HFCC, 1131 STTTSS, 13 ...
樓主: greenapple1093
go

2020文憑試成績及入大學率 (1122 HFCC, 1131 STTTSS, 13/1/2021, 22:05)   [複製鏈接]

回覆 Poyau 的帖子

2020 聖家

今次可能要慢慢計, 佢地無show %

如我睇錯, 請更正.

C/E/M/LS

4+: 46/85/57/62

4: 33/54/30/49

5+: 13/31/27/13

英/數明顯好過前兩年, 5+數仲少有地有27% (如我冇睇錯)

可能疫情停課, 又冇好似今年有彈性安排, 成績稍挫無可厚非

greenapple1093    發表於 21-1-13 21:44
Poyau    發表於 21-1-7 16:55

johnwooo 發表於 21-1-7 15:34
回覆 Poyau 的帖子

2020 聖家

謝謝分享
聖家2020年英文成績有進步
請問有無2018年各主科成績

2020年 | 2019年
考生 98人^ | 106人^

中文5+ 13% | 16%
英文5+ 31% | 23%
數學5+ 27% | 12%
通識5+ 13% | 27%
主科5+ 21% | 19.5%

中文4+ 46% | 62%
英文4+ 85% | 81%
數學4+ 57% | 63%
通識4+ 62% | 74%
主科4+ 62.5% | 70%

3322率 82.7% (81) | 86.8% (92)

畢業生出路
本地學位 64% | 68%
本地副學位 26% | 23%
職訓/進修 2% | 1%
重讀 - | 1%
外地升學 7% | 4%
就業 - | 2%
其他 1% | 2%
總數: 100% | 100%

^ 以3322率推算較中六開學少1人

2020年
Annual School Report (2019 - 2020) (p.3-4 31)
http://www.hfcc.edu.hk/2020/asr/pdf/asr_201920_web.pdf

2019年
Annual School Report (2018 - 2019) (p.3-4 37)
http://www.hfcc.edu.hk/2020/asr/pdf/asr_201819_web.pdf

greenapple1093    發表於 21-1-13 21:48

Poyau 發表於 21-1-7 23:10
謝謝分享
聖家2020年英文成績有進步
請問有無2018年各主科成績

Chi      4+:48.4%    5+:12.9%
Eng     4+:75.0%    5+:20.2%
Maths  4+:54.0%   5+:16.1%
LS       4+:54.6%    5+:15.9%

之前hkpapa都好似有講到, 仲有人問點解2019可以跑嬴2018咁多, 答案係18年係有少少失手

johnwooo 發表於 21-1-8 14:42

Chi      4+:48.4%    5+:12.9%

謝謝分享
聖家上年主科成績較2018年有進步

Poyau 發表於 21-1-8 14:51
謝謝分享
聖家上年主科成績較2018年有進步
之前好似推算上智數學5+係咪2x%?

johnwooo 發表於 21-1-8 14:55
之前好似推算上智數學5+係咪2x%?

上智2020年數學4+為91.4%
以眾男校成績推算5*+過20%

上智 2020年
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3835104&pid=48705269

2016-2020年B1男校DSE成績對照
(Update: 2020-12-01)
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3819456&pid=48848804

Poyau 發表於 21-1-8 15:15
咁聖家今屆數學5+有27%, 對比前兩年, 好大進步啊!

醒目開學勳章

johnwooo 發表於 21-1-8 15:25
咁聖家今屆數學5+有27%, 對比前兩年, 好大進步啊!
上面講緊htc數學 5*+ > 20 (唔評論係咪正確),唔係5+喎

Poyau 發表於 21-1-8 15:15
我覺得唔可以咁摧箅,同3大率唔match

cafeva 發表於 21-1-8 18:33

其實根本無可能用A校既成績去推斷B校既成績

jacknetpass    發表於 21-1-9 18:43
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

現在登入見到沙崇2020校務報告改咗無咗"by a local university",前幾天我仍見到有寫 "by a local university"的。

咁麻煩樓主資深會員greenapple 請修改噃2020大表中沙崇的數據 (應該沒有"本地大學"率數據! 改咗為 offer a degree course (local) 及 offer a degree course (overseas)  including students "haven't" attempt the HKDSE or applied for the JUPAS 數據! Thank.

Please refer p.3, p.19.

http://sttss.edu.hk/our_school/Plans_and_Reports/%E6%A0%A1%E5%8B%99%E5%A0%B1%E5%91%8A%E8%8B%B1%E6%96%87%E7%89%881920.pdf

cafeva 發表於 21-1-8 18:33

只是參考而矣!推算响EK係OK喎!有多DD數據睇下咪仲好嘛!

更新番去年SMCC的文憑試成績同入大學數字:

資料來源:「一條龍」學校聯校家長會。

PS:今年天神小六全級至少有八人退學(國際/出國),另聽聞SMCS亦有
不少。所以今年外來生入SMCC的機會似乎應該大左。

jacknetpass    發表於 21-1-22 12:19
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 21-1-16 19:28
2020年DSE成績都保持得幾好

奥脫福 發表於 21-1-16 19:28
Really impressive as a through train school with non selective intakes

回覆 hkpapa852 的帖子

SMC dse 成績真係進步左

Poyau 發表於 20-8-24 17:43
SMC 2020年主科5+平均19.8%

2020年
請問知唔知SMC 2020年有多少學生考dse? 謝謝

回覆 hkpapa852 的帖子

協和一直保持b1b成績

hkpapa852 發表於 20-11-11 12:47
協和書院

一係唔出,一出就出兩年

協和一直保持b1b成績