用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2020文憑試成績及入大學率 (1122 HFCC, 1131 STTTSS, 13 ...
樓主: greenapple1093
go

2020文憑試成績及入大學率 (1122 HFCC, 1131 STTTSS, 13/1/2021, 22:05)   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 20-11-27 21:15
DBS收到既學生程度高好多,如果YW可以追到,咁就真係好勁!

不過,我覺得YW補底都未必好過DBS ...

其實以6年前YWC 同SPC student intake 的banding,能有今時今日的成績,已經不錯,做好自己已經很好。講真,就算是今時今日,QC、DBS、LSC 這些神校仍是男仔首選!各人喜好不同,每一間學校都有佢嘅擁躉吧!

IYY    發表於 20-11-30 13:52

IloveJJ 發表於 20-11-27 21:12
SPC點進行呢個篩選呢?

據我所知,不是篩選。學校寫明如學生真係有困難可申請drop 科,但要校長approve 才可以。但在SPC ,4C +3 elective + M1/M2 其實都幾common

hkpapa852 發表於 20-11-27 15:20
人均應考科目數, 由多年嚟既6.6科跌到6.46科, 同樣令人擔憂

QC今年人均應考7.22, 聖言人均應考7.3科
請問 core + 3 elective +M1/M2 是當 8 科還是 7.5 科??

IYY 發表於 20-11-28 00:03
請問 core + 3 elective +M1/M2 是當 8 科還是 7.5 科??

QC同聖言,係所有科目當1,除以人均去計
荃官,QES,鄉中等亦然。

其他學校唔肯定

唯一肯定,SMCC一向只將只M1同M2以0.5去計
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 20-11-28 11:20

响邊度睇到學校人均幾多科呢?英華又係幾多科呢?

學校有公佈各科有幾多人考,除番全級人數就計到。

如QC全級130學生合共考了939科次,人均應考科目數:939/130=7.22
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 20-11-28 14:08
咁喎邊度睇各科幾多人考呢?

只有靠學校公佈。

不過好多學校係唔會公佈,免得俾人知佢個別科目成績亮麗既原因。

沙田培英中學 (p15-16)

https://spyc-virtual-tour.s3-ap-southeast-1.amazonaws.com/Pamphlet2021.pdf

greenapple1093    發表於 20-12-4 22:14

Ben2004 發表於 20-11-30 10:16
沙田培英中學 (p15-16)

https://spyc-virtual-tour.s3-ap-southeast-1.amazonaws.com/Pamphlet2021.pdf

整體4+今年再跌, 仲要跌到低過60%.......

IloveJJ 發表於 20-11-27 23:49
咁又係喎!6年前SPC收既學生都唔係好top,但今日都有咁好成績
大家繼續努力!
...
對, YWC 跟 SPC 類似, 6 年前收生都不是很 top, 喜見大家一齊努力進步 !
D 仔在抗疫期間, 並無跌 watt !

醒目開學勳章 王國長老

miriam 發表於 20-11-17 09:01
賽馬會體藝中學 2019/2020 校務報告

https://www.tic.edu.hk/uploads/files/SchoolReport2019-2020.pdf
學校唔知搞邊科, 收起左 2019/2020 校務報告.........
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-12-1 12:42
學校唔知搞邊科, 收起左 2019/2020 校務報告.........
會否有資料要 update ?

醒目開學勳章 王國長老

IYY 發表於 20-12-1 13:37
會否有資料要 update ?
完全唔知, 學校放返呢個出黎

Annual School Report 2018-2019

2019/2020 我有 download, 有野改會睇到, 仲有都 copy 左係呢度

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~
‹ 上一主題|下一主題