用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊區較好11網 vs 12網 (男仔)
go

邊區較好11網 vs 12網 (男仔)

請教一下,家中有兩兄弟

11網還是12網較好?

最心儀係St. Joe, 但感覺11網小學質素較12網平均?應如何選擇?

P.S. 本身住11網,考慮緊搬唔搬灣仔,如維持11網,會㨂St. Peter.

回覆樓主:

11網升中男生B1位不足
假如英皇不入 好可能下移SLS/聖呂
12網升中無B1位不足問題

Poyau 發表於 20-7-19 02:56
11網升中男生B1位不足
假如英皇不入 好可能下移SLS/聖呂
12網升中無B1位不足問題

12校網有邊幾間係Band one中學for男仔?
謙謙已在9月15號出世喇!2.6kg 全人乳 一個月 3.88kg 二個月 5.95kg 三個月 7.33kg 五個月 8.35kg 六個月 9.21kg 七個月 9.42kg 八個月 9.51kg

jasminemei 發表於 20-7-19 09:06

最主要 QC, TSK,總好過中西區揀完 KC 唔知填邊間好。

11網有4間男仔英中,KC屬B1,SLS屬B2,另外兩間SJC和RC就有自己直屬小學係12網,正正係呢個原因,佢哋大部分學位要用於照顧自己學生,所以出現咗12網學生係12網計banding,而取走計係11網嘅英中B1位,12網係非常靚仔嘅升中網,無論男或女~~~

不過,要注意,由於12係全港嘅強網,要成為本區Band1生亦變成競爭激烈,唔易成為Band1生~~~

12網升中屬灣仔區(HK2)
男生2020年可選以下B1中學

B1 男校 66
皇仁 51 港華 9 SJC 3 英皇 3

B1 男女 71
聖鄧 66 高主教 3 筲官 2

男生可選B1非保留學額: 137

中學一覽表
https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/secondary-sch-list.html

灣仔區(HK2)
https://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_HK2_2020.pdf

回覆樓主:

11網升中屬中西區(HK1)
男生2020年可選以下B1中學

B1 男校 68
英皇 52 SJC 12 皇仁 4

B1 男女 10
高主教 6 聖鄧 4

男生可選B1非保留學額: 78

中學一覽表
https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/secondary-sch-list.html

中西區(HK1)
https://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_HK1_2020.pdf

blbaby 發表於 20-7-19 00:57
請教一下,家中有兩兄弟

11網還是12網較好?

想入SJC就緊係要去12網抽SJPS

11網Peter仔一向無乜人入到SJC
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Poyau 發表於 20-7-19 11:34

搭單問吓, 請問12網女仔條數點計?

hkpapa852 發表於 20-7-19 16:10
想入SJC就緊係要去12網抽SJPS

11網Peter仔一向無乜人入到SJC

St peter 是基督教學校,band 1 男仔好多偏向不選擇天主教學校為首選,所以揀SJPS 數目多年來都是不多,而band 2男有好多入st louis 都是焗住揀。

gabejang 發表於 20-7-20 07:39
搭單問吓, 請問12網女仔條數點計?

女生2020年可選以下B1中學

B1 女校 91
坑真 50 SPSS 12 SFCC 11 MSS 9
YWGS 4 SSGC 3 BPS 2

B1 男女 71
聖鄧 66 高主教 3 筲官 2

女生可選B1非保留學額: 162

中學一覽表

灣仔區(HK2)
https://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_HK2_2020.pdf

Poyau 發表於 20-7-22 22:56
謝謝分享!可否請教11網女生呢?謝謝你~

Poyau    發表於 20-7-23 14:18

Poyau 發表於 20-7-22 22:56
感謝你呀Poyau

Poyau    發表於 20-7-23 14:18

803Joa 發表於 20-7-22 01:55
St peter 是基督教學校,band 1 男仔好多偏向不選擇天主教學校為首選,所以揀SJPS 數目多年來都是不多,而 ...

我估,hkpapa係指小學入SJPS直升上SJC嘅機會率係最大和最直接~~~

SJPS係小學,SJC分俾中西區小學,所謂街位,亦只係12個~~~

gabejang 發表於 20-7-23 10:55
感謝你呀Poyau

灣仔區不同小學,係有唔同嘅数,身處非直聯小,聯小,直小,係不一樣~~~

kidkit 發表於 20-7-23 00:26
謝謝分享!可否請教11網女生呢?謝謝你~

11網升中屬中西區(HK1)

B1 女校 112
YWGS 85 SSGC 10 SCGS 7 SHCC 4
坑真 4 BPS 2

B1 男女 10
高主教 6 聖鄧 4

女生可選B1非保留學額: 122

中學一覽表

中西區(HK1)
https://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_HK1_2020.pdf

mcl203 發表於 20-7-23 11:53
灣仔區不同小學,係有唔同嘅数,身處非直聯小,聯小,直小,係不一樣~~~
...

有空的話請指教。聯小直小情況更好吧?

gabejang 發表於 20-7-23 14:23

女生可考慮以下12網小學:
MPS SPPCS SFCS 有直屬B1中學
兩軒有聯繫B1中學BPS

gabejang 發表於 20-7-23 14:23

直小,最簡單,去到要靠統一階段派位,基本上直中只要你係本區B1+2生就可以直升了。當然若你唔想直升,就可以當自己無直中聯繫一樣~

聯小,頗大機會聯小生會係統一階段派位放乙1吧,這亦代表先於街位前已經有若干聯小生離咗場,唔會去爭街位,亦即係令本區B1生仍需去抽嘅數量大減~

所以,灣仔區看似可以抽嘅B1英中位數量並非太多,但我一早提大家,究竟會有幾多真本區B1生係需要統一派位,再去估算機會率,而唔係好簡單去睇供應數量~

況且,4女校+1男校+1男女校係有高B1率,而其他小學似乎B1率並唔係高。除咗兩軒B1率還算OK,可能稍高於標準B1率~~~

你仲未決定去向?~~~

gabejang    發表於 20-7-24 05:32

mcl203 發表於 20-7-23 19:02
直小,最簡單,去到要靠統一階段派位,基本上直中只要你係本區B1+2生就可以直升了。當然若你唔想直升,就 ...

決定咗喇,無謂hold 位太耐嘛