用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊區較好11網 vs 12網 (男仔)
樓主: blbaby
go

邊區較好11網 vs 12網 (男仔) [複製鏈接]

Poyau 發表於 20-7-23 14:18
11網升中屬中西區(HK1)
女生2020年可選以下B1中學
謝謝你的資料,很詳細呢,感謝分享!

mcl203 發表於 20-7-23 11:53
灣仔區不同小學,係有唔同嘅数,身處非直聯小,聯小,直小,係不一樣~~~
...

想請教如果說:

(兩兄弟) 直小>聯小>灣仔區非直聯小>中西區非直聯小

(兩姊妹) 直小>聯小>中西區非直聯小>灣仔區非直聯小

可以嗎?當然其實好難一概而論,每區有不同的學校,而每間學校也有其特點,還要看看是否適合孩子,這只是感覺較大路的簡單排序~

kidkit 發表於 20-7-24 00:44
想請教如果說:

(兩兄弟) 直小>聯小>灣仔區非直聯小>中西區非直聯小

個人認為,差唔多啦~~~

不過,始終我認為女仔都係灣仔仲好啲。長遠來看,中西區女仔升中,聖心用大量自行位收自己學生係唔保證,存在變數。兩區對女仔可以講現時分別不太大,灣仔多B1位啲~~~

mcl203 發表於 20-7-24 00:56
個人認為,差唔多啦~~~

不過,始終我認為女仔都係灣仔仲好啲。長遠來看,中西區女仔升中,聖心用大量 ...

謝謝你的回覆~想請問是否即是…假如萬一將來聖心改變策略,減少用自行位收自己學生,就可能會多了聖心私小和津小的學生選擇中西區的band 1中學,從而令區內的競爭比現在大咗呢?萬分感謝!

kidkit 發表於 20-7-26 00:30
謝謝你的回覆~想請問是否即是…假如萬一將來聖心改變策略,減少用自行位收自己學生,就可能會多了聖心私 ...

係,依派位機制係可以咁理解~~~

SHCC 有108個直屬位,兩間小學約270人,假設B1率係50%,即係135人,當中若有30人係升中轉船,108個直屬位係已經足夠,影響只係小學嘅B2生入唔返SHCC但當然B1率若係55%或少於30人轉船,情況又會唔同~~~

不過,中西區仍然係非常有利B1女生,英中位係依然足夠,只係B2女生上移機會存在變數。我指灣仔比中西區好啲,係指區內B2生上移機會,灣仔係比較多位和穩定~~~

Poyau 發表於 20-7-23 16:42
女生可考慮以下11網小學:
MPS SPPCS SFCS 有直屬B1中學
兩軒有聯繫B1中學BPS

MPS  SPPCS  SFCS 兩軒……全部都係12網啩

Vellentina 發表於 20-8-2 00:03
MPS  SPPCS  SFCS 兩軒……全部都係12網啩

謝謝 講灣仔區 手民之誤 已修改
‹ 上一主題|下一主題