用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荔天同瑪神自行二十分機會大嗎?
go

荔天同瑪神自行二十分機會大嗎?

請教一下:1. 這兩間學校,如果有20分,根據往績機會如何呢?
2. 之後扣門,一定要「111」嗎?
多謝指教:)

1)今年荔天20分入唔到!
2)兩間都話要111先見!

回覆 Jecabayle 的帖子

多謝指教荔天20分唔係必入,博下機會大嗎?
咁會唔會揀瑪神比較保險呢?
如果「111」揀一間,荔天瑪神邊間升中好啲呢?

Hkrazorback 發表於 20-7-19 17:29
回覆 Jecabayle 的帖子

多謝指教荔天20分唔係必入,博下機會大嗎?

其實你應考慮瑪神有直屬中學,大部分學生可直上,唔原校升的話就靠考直資私立或叩門,升中大抽獎。荔天無掛勾任何中學,小學生可根據自己的banding參加升中大抽獎。
兩間都係區內熱門,但荔天小一多班過瑪神,假如兩間有相若的人填乙一,那荔天機率係大D。

其實都包括你點睇瑪神中學,同埋小孩小六畢業時不同banding各有乜野升中option。

回覆 trancypants 的帖子

好詳細,thanks :)如果升中目標唔係瑪神,咁似乎荔天會係比較好嘅選擇,升中有呈分對派升中分別好大。
請問「111」是否對叩門荔天唯一入場卷呢?

不是,今年有荔天111都無扣門機會

回覆 babebobo 的帖子

如果荔天冇111,係咪叩門機會都冇?或者咁講,冇111但其他條件唔錯,係咪都有得iin呢?

trancypants 發表於 20-7-19 18:06
其實你應考慮瑪神係唔呈分的學校,學生可直一上瑪神中學,唔原校升的話就靠考直資私立或叩門,升中大抽獎 ...

你如何得知瑪神小不呈分? 瑪神小同瑪神中係直屬85%上中,不是一條龍,學生最少要band 2先可以入,如不呈分,如何得知學生是否達到要求?

uncle_chu0214 發表於 20-7-21 08:00
你如何得知瑪神小不呈分? 瑪神小同瑪神中係直屬85%上中,不是一條龍,學生最少要band 2先可以入,如不呈分 ...
Hi, uncle chu我再翻查一吓抱歉我攪亂了聖瑪加利和瑪神,應是聖瑪加利不呈分,但瑪神應是呈分

Hkrazorback 發表於 20-7-20 17:21

好詳細,thanks :)如果升中目標唔係瑪神,咁似乎荔天會係比較好嘅選擇,升中有 ...

Hi Hkrazorback, 抱歉我大意攪亂了瑪神和聖瑪加利給了錯誤訊息,瑪神是有呈分的並且有直屬中學的,聖瑪加利才是不呈分的。會更正上面post.  瑪神中約band1C to 2A 左右,所以是吸引的,但確實比荔天少班。
111的其實我經過今年反而唔太在意, 不過我自己無叩荔天,而今年疫情瑪神亦無任何面試。

回覆樓主:

今年荔天冇111都有叩門機會

唔該晒,我一直以為荔天排名高啲,升中選擇會比較好。不過因為小朋友男仔,深水埗區又可能瑪神中有保障啲。魚與熊掌喎!
可能為升中,到時要搬啦:)

回覆 SWEETBG 的帖子

咁傳聞話學校111先收,好似唔使咁認真!跟㯫各位經驗,其實111有冇用呢?

Hkrazorback 發表於 20-7-23 04:57

咁傳聞話學校111先收,好似唔使咁認真!跟㯫各位經驗,其實111有冇用呢?

如果係好心儀其中一間,建議比111,係會優先考慮,其他是次考慮。

唔該晒

Hkrazorback 發表於 20-7-23 12:00

其實睇你鍾意邊間,至於20分邊一間機率高啲,我諗很難有答案,運數嘅嘢真係只有天知。我估你係用宗教分,咁就由天主安排。

回覆 tkinwong 的帖子

瑪神會睇誠意,111叩到機會大啲

回覆樓主:

都係同區,不相伯仲,荔天位多d, 機會率高d

Hkrazorback 發表於 20-7-23 18:24
回覆 tkinwong 的帖子

上年有無機會親自參加過學校open day?見到老師學生和校長的談吐舉止你會心中有數的。Open day 真係見到好多真面目。40網有兩間大熱我是在open day後決定不會選擇的。