用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St.Clare’s vs 玫瑰崗小一,求救,揀邊間好 ...
go

St.Clare’s vs 玫瑰崗小一,求救,揀邊間好

小女幼稚園是活動教學,好有自己主見,受軟唔受硬,請求呢兩間校友指點下迷津。謝謝

rayman77430 發表於 20-7-18 15:00
小女幼稚園是活動教學,好有自己主見,受軟唔受硬,請求呢兩間校友指點下迷津。謝謝 ...

St clare

回覆樓主:

St. Clare's 升中較佳
書院直屬位基本上夠收B1/B2直小生
亦可外闖更上一層樓 攻守兼備

回覆樓主:

玫小2019年升中可參考以下分享

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3825009

小女幼稚園是活動教學,好有自己主見,受軟唔受硬,請求呢兩間校友指點下迷津。謝謝 ...

兩間似乎學術水平認受性有頗大分別~~~

回覆樓主:

如果講成績和升中真係好大差距,真係無乜理由選玫小

但係你係問受唔軟唔受硬⋯⋯⋯俾啲心理準備囡囡,如果係活潑多嘴型在St Clare 係需要點時間適應。

#我自己係St Clare 校友,女女玫幼畢業,所以兩間知啲

回覆樓主:

玫小2020年升中結果如下
今年升B1%同去年相約 整體較佳
升讀玫中人數及比例大幅減少

Band* 官津+直資
B1官津 15 (21.13%)
B1直資 5 (7.04%)
-
B1 15+5=20 (28.17%)
B2A-1C 0+3=3 (4.23%)
-
B1/B2A-1C 15+8=23 (32.40%)
B2 18+7=25 (35.21%)
NR 5+8=13 (18.31%)
玫中 10 (14.08%)
-
本地 48+23=71
國際 4
-
總數: 75人

教學科研 Academic
http://www.rhs.edu.hk/Primary/Academic.php

SSPA
http://www.rhs.edu.hk/_uploads/academic/PRI/SSPA%20v3.pdf

2019-2020 玫瑰崗學校(小學部) 升中選校結果

Name of School No. of students
華仁書院 1 (B1)
聖保祿中學 2 (B1)
聖保羅書院 1 (B1)(直資)
香港真光中學 2 (B1)
瑪利曼中學 1 (B1)
聖若瑟英文書院 1 (B1)
港大同學會書院 1 (B1)(直資)
聖公會鄧肇堅中學 5 (B1)
高主教書院 1 (B1)
中華基金中學 2 (B2A-1C)(直資)
聖士提反書院 1 (B1)(直資)
沙田官立中學 1 (B1)
德望學校 1 (B1)(直資)
香港中國婦女會中學 1 (B1)
保良局顏寶玲書院 1 (B1)(直資)
耀中國際學校 1 (IS)
香港加拿大國際學校 2 (IS)
基督教香港信義會宏信書院 1 (直資)
地利亞加拿大學校 1 (IS)
香港鄧鏡波書院 5 (B2)
香港管理專業協會李國寶中學 1 (B2A-1C)(直資)
何東中學 7 (B2)
寶血女子中學 2 (B2)
羅定邦中學 1 (B2)(直資)
基督教中國佈道會聖道迦南書院 2 (直資)
鄧肇堅維多利亞官立中學 5 (B2)
漢華中學 3 (直資)
培僑中學 3(B2) (直資)
蘇浙公學 2 (直資)
德信中學 1 (B2)(直資)
迦密愛禮信中學 1
啟思中學 2 (B2)(直資)
慈幼英文學校 1 (B2)
玫瑰崗中學 10
余振強紀念第二中學 2

玫瑰崗係英文小學,但又唔覺佢啲學生英文好

回覆 bj1315 的帖子

請問如果愉快學習環境?兩間有什麼分別?

rayman77430 發表於 20-7-18 19:00

玫小都仲係傳統教學,不過近年多左外國人和混血兒,紀律上催谷上係會鬆過St Clare ⋯⋯⋯⋯始終不能迫得太甚

但係未至於愉快學習,都仲係三測三考。

rayman77430 發表於 20-7-18 19:00

一間應該只有~20% Band1率嘅小學,個人認為,無論小學點咁happy,若仍未有計劃初中前放洋,作小心考慮係比較理想~~~