用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問如果想考九龍華仁, 自行的要求?
go

請問如果想考九龍華仁, 自行的要求? [複製鏈接]

小兒現小五升小六, 淨係知道第一次呈分中英數係AAB,未知級排名, 一般要考第幾先可以有機會入到?我會再同佢補數學但係 有冇話考啲乜嘢公開試/ 面試班 有幫助?希望九華家長可以畀啲意見

4    0    0    0

christse1314 發表於 20-7-18 14:18
小兒現小五升小六, 淨係知道第一次呈分中英數係AAB,未知級排名, 一般要考第幾先可以有機會入到?我會再同 ...
級第幾好睇邊一間小學。唔係睇幾個A。

christse1314 發表於 20-7-18 14:18
小兒現小五升小六, 淨係知道第一次呈分中英數係AAB,未知級排名, 一般要考第幾先可以有機會入到?我會再同 ...

上面果個講得對,名小90分以上先A,重要A唔易攞,有d地區學校多A重要易攞,華仁一年見咁多人,我諗佢睇學校再睇分,除非有超級特殊功能先有例外!所以睇番自己學校位置先!

你有冇睇過校網? 可以參考今年的申請指引,裡面有評分標準,多少有啲啟發,係天主教徒就一定有分加。http://wyk.edu.hk/wp-content/uploads/2019/12/S1_DP_2020-2021_AppGuidelines.pdf

多謝以上家長回答

Aab都未必前5名wo ,佢地會依成績同特異功能揀人面試架 ,所以如果同老師商量過唔建議你面試既話就不如諗第2間

自行AAB就認真有d....無乜機

九龍華仁書院, 不是中學

回覆樓主:

我仔次次中文都B, 其他全部A,都有份面試。可惜最後衰左。     

級幾同 AAB 唔係重點,重點係你係邊間嘅 AAB 同級幾。e.g. 同區陳守仁級 10 嘅 AAB 同佐敦道官立嘅級 10 AAB,大家「一樣」但又「唔一樣」。

可以咁講,如果係想跨區自行九華,望下學校以前有幾多人入到九華 or 同等級或以上嘅學校,數下人頭,再用上學期排名,睇下自己係咪呢個數字之內。

要看小學程度,一線小學和二線成績A/B己有分別. 一般頭十名內可試
:-D

ggbwong 發表於 20-7-20 15:23
我仔次次中文都B, 其他全部A,都有份面試。可惜最後衰左。     
...
所以咪係前面講,年級第幾好需要睇邊一間小學咯,而唔係僅僅凴幾多個A。你係KL1網,自行入左自二,好可惜沒得抽。我相信,年級排名係你仔後面,有通過大抽獎成功入讀九華。

我校KL1 網,約級二十內(該全部都是4科A, 但單看AB 意義不大) 自行獲九華zoom 面試但只有級頭自行成功,因自行階段九華主力收外區B1A 生。而一般級25內可大抽奬入九華,今年自行加大抽奬合共20個同學仔可升上九華。

psng 發表於 20-7-20 21:17
我校KL1 網,約級二十內(該全部都是4科A, 但單看AB 意義不大) 自行獲九華zoom 面試但只有級頭自行成功,因 ...
20個入九華,咪得一間,和尚咯。
設身處地,當自己係校長,會點收自行?好容易估到個大概咩名次先有機會。

回覆 psng 的帖子

一間學校有廿個入九華,即成間學校十幾廿個%,好勁

breadcheung 發表於 20-7-21 10:50
回覆 psng 的帖子

一間學校有廿個入九華,即成間學校十幾廿個%,好勁
全部和尚,如果有尼姑的話相當於240人的超大校,算係甘啦
‹ 上一主題|下一主題