用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 學校係唔係會早幾日知道DSE成績?
樓主: 一休
go

學校係唔係會早幾日知道DSE成績?  

nicolemummy 發表於 20-7-25 10:20
我唔知呀。我都係第1次。

唔緊要謝謝你呀!

YmOra 發表於 20-7-25 19:22
意思係查卷成功增加"積點分數"係可以有多一次"改選"機會嗎?

我嘅理解係。

gigilovesnoopy 發表於 20-7-25 20:31
我嘅理解係。

ic謝謝你呀!

YmOra 發表於 20-7-25 19:22
意思係查卷成功增加"積點分數"係可以有多一次"改選"機會嗎?

成功加分 可以改排

jasprincess 發表於 20-7-25 12:28
請問可以係邊度買呢D?

我女的是校本
沒有在外買

TwinWong 發表於 20-7-26 16:35
成功加分 可以改排

謝謝解釋。咁改排後,會不會因為學系無位而不能入讀架?因為要收嘅都應該收齊人啦!咁!就算有得再排過都無用囉?

YmOra 發表於 20-7-26 20:45
謝謝解釋。咁改排後,會不會因為學系無位而不能入讀架?因為要收嘅都應該收齊人啦!咁!就算有得再排過都 ...

啊囡話佢師姐上年成功appeal 入得反心儀科
我會叫佢留意下依屆到時有無人成功appeal 到轉排到心儀科

YmOra 發表於 20-7-26 20:45
謝謝解釋。咁改排後,會不會因為學系無位而不能入讀架?因為要收嘅都應該收齊人啦!咁!就算有得再排過都 ...

唔會。祇要你唔低分過最低分嘅考生,都要收你。

TwinWong 發表於 20-7-26 21:03
啊囡話佢師姐上年成功appeal 入得反心儀科
我會叫佢留意下依屆到時有無人成功appeal 到轉排到心儀科
...

我雖然咁問,但我都係認為"查卷成功"的學生應該可以入番最初意向的學系。

LingChiBaBa 發表於 20-7-26 21:10

十分謝謝你的解答,咁我明白了,即係"超收"都一定要收。

LingChiBaBa 發表於 20-7-26 21:10

可否借機多問一些升學問題,如果一學生已有CO預收資格,DSE放榜又達到要求,即學系必定會取錄學生,那麼,學生是否可以把該CO學系放後DD改選位置為第六志願,前五個搏高DD嘅學系,因為學生最差應該都只是被派去第六志願嘅CO課程。這想法有錯嗎?thx.thx

YmOra 發表於 20-7-26 21:28
可否借機多問一些升學問題,如果一學生已有CO預收資格,DSE放榜又達到要求,即學系必定會取錄 ...

咪咁傻啦,你有CO又好,或面試合格都好,大學會叫你改選後要放BandA㗎。

LingChiBaBa 發表於 20-7-26 22:21
咪咁傻啦,你有CO又好,或面試合格都好,大學會叫你改選後要放BandA㗎。
...

明白晒。即係話大學要求改選要放BandA也是收你的"條件之一",唔照做就不保證一定會收你。