用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCCPS vs 陳守仁
樓主: erichhk
go

SPCCPS vs 陳守仁   [複製鏈接]

提過個2間傳統女校只有功課而冇網上學習(朋友讀緊所以知,其他學校有待家長自己FC). 大部分直私都有網上堂/zoom/ 2 樣一齊做, 好多新派津校都一樣有。當然ESF 就係其中一間做到好好嘅學校,佢哋亦打算按原定日子8月用zoom 開學,唔會等田17/8。 總括來說,朋友讀緊嘅學校,如果管理層同老師係比較舊派嘅,今次home schooling 真係可能只派功課而冇老師授課,班家長唯有硬食自己教,仲要開學幾個星期就考呈分試。但個個家長都唔敢投訴,以免得罪學校。

Lindytiger 發表於 20-7-26 22:19
聽聞TSL 係home learning 呢幾個月裏面,完全冇zoom / e-learning. 呢件事係咪真嘅?一間標榜用iPad 上堂嘅 ...

朋友嘅小朋友讀緊小四,話起初e-learning, 家長download, 要自己教,幾辛苦吓。仲要啲material唔同format, 放喺唔同地方,download 到佢儍。

到差不多話復課,學校先搞一星期四日zoom, 但已經叫好遲先做。朋友話對學校都幾失望。

b3410 發表於 20-7-27 12:42
SPCC中學就係online完全跟時間表上堂。國際學校都係。
不過佢哋好處係小班,國際學校一班10幾個同學,onlin ...

小學每班人數, SPCCPS學校年報有寫的.

而家ONLINE 上課, 都係止咳較多. 在家一定心散D. 特殊時期不可作準!
‹ 上一主題|下一主題