用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCCPS vs 陳守仁
樓主: erichhk
go

SPCCPS vs 陳守仁  

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 20-7-24 06:03
為交通唔報距離遠既小學,明白。但睇你帖係有諗住走,記憶中又係住沙田區附近。中學已經大個仔,過兩年沙中 ...
中學時唔報,係大少唔肯同我晨早去聽briefing,加上佢操行長期唔太見得人....
點知到6年班偶然見到佢d紙仔,原來佢埋怨我地無幫佢報
不過唔報,仲有一個原因,係我地另有打算
好可能等到沙中線開,佢已經要離開學校
恐龍家

GreenMaDad 發表於 20-7-22 10:10
名校內確實有一部份住獨立屋,有私家泳池的小朋友,但我覺得不是大問題,小朋友當然會羨慕,但亦開始明白這 ...

驚仔女去完有錢人屋企之後會問父母:「點解同學屋企個廁所大過自己屋企個廳?」通常只係父母介意,要比較通常係家長本身...唔通驚仔女會因為咁樣而睇唔起自己父母咩!?小朋友嘅世界比較簡單,啱唔啱玩埋一齊仲緊要。而且喺校園入面,好成績先至係校內嘅富戶,受人景仰,俾心機讀書好過啦。

ar_mak 發表於 20-7-22 10:36
HKPAPA:講身家,要睇家長個資產負債表。睇數據,唔好睇眼前既幻象。 ...

睇人有冇錢唔可以睇表面,我認識有上市公司主席周圍問人借錢,亦識人(免按揭買全幢物業),見佢幾年都係著同一對鞋頭披咗嘅鞋,喜歡著贈品T shirt

ar_mak 發表於 20-7-24 14:32
同意。有錢既通常係做生意,專業人士果類就好難好有錢,除非佢做醫生再加埋做診所生意咁就另計,咁都已經係 ...

做醫生本身唔係搵大錢嘅行業,只係比一般人收入高,如果做醫生要搵得多錢,好似我某尐醫生朋友咁,喺中環開間靚診所,經常出席上流社交場合,廣識有錢人,聯同一尐持有大客喺手嘅保險代理,更加要好了解保險內容點樣claim盡保單,亦當然要好識包裝自己,咁樣先至搵到錢....朋友話齋:「窮人同有錢人嘅身體構造都一樣,但收錢可以有好大分別。」,最後除咗醫術之外仲要識得投資。

另一醫生朋友喺公立醫院做Surgery COS,佢做嘅手術全香港得幾個醫生識得做(每次手術超過十小時),據佢話私家醫生唔會做呢種手術,因為複雜、高風險,十幾個鐘冇乜病人俾得起手術費....私家醫生有得揀客,當然揀低風險、回報高嘅症,例如照腸鏡、通波仔,見到麻煩複雜嘅症都寫紙轉去公立醫院....公立醫院冇得推症,乜症都需要落手落腳。我問朋友點解唔自己掛牌搵真銀,佢答我只識醫人唔識搵錢。

當然,公立或私人執業都有好或唔好嘅醫生,大家選擇醫生嘅時候要小心。

覺得邊間學習環境好,適合個細佬讀書成長,咪讀嗰間囉,生日會?揾幾多錢?小一咋,幾時諗到高中畢業呢。
12年後咩事鬼知咩,揀定一間可以一家人開開心心就得啦,報得嘅,應該一般問題都己經計過啦。
讀書梗會識同學有不同家境嘅啦。
花時間留意下小朋友強弱項同健康好過啦。

erichhk 發表於 20-7-17 23:28
本身Spccps 有offer. 但剛收陳守仁call waiting. 點揀好? 住荃灣

除非有不能解決的原因例如交通,否則應該會選SPCCPS 吧,直升SPCC wor

除咗學校名氣,樓主亦可以諗吓邊間最俾到小朋友多元發展

聽聞TSL 係home learning 呢幾個月裏面,完全冇zoom / e-learning. 呢件事係咪真嘅?一間標榜用iPad 上堂嘅學校,居然咩網上學習都冇?

Lindytiger 發表於 20-7-26 22:19
聽聞TSL 係home learning 呢幾個月裏面,完全冇zoom / e-learning. 呢件事係咪真嘅?一間標榜用iPad 上堂嘅 ...

是否因為低年級,所以少用網上教學?
唔知SPCCPS網上教學做的如何?

Mtk206 發表於 20-7-26 23:06

聽聞小一至六都冇。除咗TSL, 朋友話格仔裙、飛鵝出女校都係咩網上堂都冇。家長唔理的話,幾個月就白白浪費左。

Mtk206 發表於 20-7-26 23:06

一星期兩天Zoom,每次3個鐘
每天亦有將功課放上網

Mtk206    發表於 20-7-27 11:15

聽聞TSL 係home learning 呢幾個月裏面,完全冇zoom / e-learning. 呢件事係咪真嘅?一間標榜用iPad 上堂嘅 ...

TSL高年級每天45min Zoom, 加綱上功課。

Mtk206    發表於 20-7-27 11:15

linlai 發表於 20-7-27 07:38
TSL高年級每天45min Zoom, 加綱上功課。

低年級一樣,中英常數每星期一堂,加網上功課。

邊到聽返黎呀?無句啱喎🤔第一,TSL 無標榜ipad上堂。
第二,停課期間TSL even 低小都有唔同網上教學,比小朋友學習,亦有不同形式功課。

Lindytiger 發表於 20-7-26 23:23
聽聞小一至六都冇。除咗TSL, 朋友話格仔裙、飛鵝出女校都係咩網上堂都冇。家長唔理的話,幾個月就白白浪費 ...

咁佐敦道呢?
我諗依家考慮小學,都要考慮埋網上教學安排情況。
因為可能9月都未必返到。

我講過幾間學校都係現任家長講嘅,唔知TSL 係幾時開始有網上堂,會唔會係佢講嘅時候學校仲未有咁嘅安排呢?

Lindytiger 發表於 20-7-27 11:38
我講過幾間學校都係現任家長講嘅,唔知TSL 係幾時開始有網上堂,會唔會係佢講嘅時候學校仲未有咁嘅安排呢? ...

請問知道其他學校網上學習怎樣安排嗎?只知有啲國際學校會跟返本身返學時間表,差唔多全日都有網上即時學習課,另外有網上平台交功課,不知道本地直私學校情況如何?謝謝

keep-calm 發表於 20-7-27 12:22
請問知道其他學校網上學習怎樣安排嗎?只知有啲國際學校會跟返本身返學時間表,差唔多全日都有網上即時學 ...
SPCC中學就係online完全跟時間表上堂。國際學校都係。
不過佢哋好處係小班,國際學校一班10幾個同學,online還可以保持互動。

小學真係唔多了解。
特別是初小,如果又係大班,可能online 的確比較難搞。
不過,無論如何,再多問題都好,學校都應該儘量搵方法幫助同學,大家一起共渡難關。