用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCCPS vs 陳守仁
樓主: erichhk
go

SPCCPS vs 陳守仁  

回覆樓主:

如果經濟上唔係大問題,一定spccps
我都係過來人,荃灣返學校巴$3200,加埋學費,每月一皮
如果有細佬妹,唔一定入得番,但有分加,學校亦最多收番7成學額既有關連人士
學校一條龍,校長話除非操行差,否則一定升到中
一班三個班主任~

kenyuenkc 發表於 20-7-19 21:21
如果經濟上唔係大問題,一定spccps
我都係過來人,荃灣返學校巴$3200,加埋學費,每月一皮
如果有細佬妹, ...

SPCC基本上直升

所有小學畢業生可以直升中學?
https://youtu.be/0-8civeir_8

Poyau 發表於 20-7-20 00:17
SPCC基本上直升  

所有小學畢業生可以直升中學?

年年在公開場合都強調,自一條龍後無試過唔收小六畢業生,大派定心丸

Poyau    發表於 20-7-20 11:38

erichhk 發表於 20-7-18 00:57
因為學費平好多,地點都近好多. 多番些時間.

學費搞得掂,就唔好諗咁多。

回覆 ddtt347 的帖子

未讀,今年先升小一。
都冇得後唔後悔,所有決定都是基於現在手上有的各方面條件去作出一個適合的決定。

從來沒有最好,只有適合與否

回覆樓主:

好多謝你哋。你地給了我不同角度的意見。終於下了決定,今早也回覆了學校放位。謝謝!

回覆 阿斯蘭 的帖子

你講得實在太好, 銀包係自己, 只有自己先知負唔負擔得到

Monchichi110 發表於 20-7-20 14:40
回覆 阿斯蘭 的帖子

你講得實在太好, 銀包係自己, 只有自己先知負唔負擔得到 ...

見有家長提到每日來回搭五百蚊的士,一個月大约一萬蚊我望到暈了香港貧富懸殊果真嚴重....

erichhk 發表於 20-7-20 14:24
好多謝你哋。你地給了我不同角度的意見。終於下了決定,今早也回覆了學校放位。謝謝!
...

揀邊間?

我都想知樓主揀邊間

kiko1307 發表於 20-7-20 15:21
見有家長提到每日來回搭五百蚊的士,一個月大约一萬蚊…我望到暈了…香港貧富懸殊果真嚴重....
...
睇完我反應同你一樣,香港貧富懸殊實在太厲害。這亦反反映出現實,在那裏讀書的朋友普遍上是較富裕的。
如樓主提及的另一個option TSL 學費全年都只係$19800, 即係話兩個月的士錢夠交一年學費

回覆樓主:

自由資本世界,貧富懸殊唔係香港獨有,我之前亦經常批評傳統名校轉為直資做成社會分化,對基層少咗入讀一啲優質學校嘅機會。

但既然樓主申請得SPCCPS,亦應該明白呢間係甚麼規模嘅學校,對家庭資源有什麼要求,若果樓主喺經濟上咁捉襟見肘,一早就唔應該申請SPCCPS,更加唔使上嚟EK討論。

至於TSL根本唔可用佢嘅學費去衡量SPCCPS 嘅規模與及質素,根本兩者唔係apple to apple嘅比較。

ar_mak 發表於 20-7-20 20:43
聖保羅同陳守仁唔能夠直接比較,同意。

於是,我就用一晚諗左個辦法,就係用喇沙分別去同呢兩間學校做一個 ...

TSL一個月學費已經夠俾喇小兩年冷氣雜費,理論上比TSL抵讀

ar_mak 發表於 20-7-20 23:23
喂,我叫你用喇沙作一個間接比較,去將近陳守仁同聖保羅分出一個高下喎,冇叫你借D意去自己讚自己個喇沙係 ...

你睇清楚先啦,我冇話喇小係好嘢,只係話佢抵讀。呢個帖係SPCCPS vs TSL,唔好講咗去其他學校。

ar_mak 發表於 20-7-21 00:15
OKOK!

咁我引用差餉物業估價署既數據,睇睇呢個陳守仁同埋呢個聖保羅既地段有幾多估值先。。。啊~用 ...

你又搞錯咗喇!SPCC喺另一地段麥當勞道。荃灣有不停站小巴直到灣仔,小朋友可以到高年班時喺灣仔轉的士,慳返唔少。到中學時返麥當勞道就更加冇問題,我都識人由荃灣返SPCC。

ar_mak 發表於 20-7-21 00:54
喂~你好喇喎!成日都話我攪錯~

PS:你識人係荃灣返SPCC好巴閉咩?你識人係大亞灣每日往返 ...

識得最遠距離返學喺屯門返聖心