用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 阿女下年考DSE,現在發力仲有機會嗎?
go

阿女下年考DSE,現在發力仲有機會嗎? [複製鏈接]

阿女係2021年DSE考生,前幾日學校派完中五成績表,best 6總分只有17。佢自己都覺得失望,比起上學期退步左兩分,想發力追趕,各位爸媽有冇tips?
(邊間補習推薦,邊一科最易搶救之類)
阿女選修左中史同econ兩科
多謝!
   10    0    1    0

唔試就一定冇機會,肯努力去試就有機會!
best 6總分17,係平均每科level 3?定某d科高分d

回覆 star_skn 的帖子

佢中英數通係4333,兩科選修2唉,都唔知可以點算,有幫佢搵補習,但佢自己又唔上心。
攞完成績表見到個分先醒,又唔知有咩辦法幫到佢。

博盡無悔。 盡左力就對自己有個交代。分數都係其次。仲有半年時間追, 加油啊

littlelam027 發表於 20-7-18 14:17

佢中英數通係4333,兩科選修2唉,都唔知可以點算,有幫佢搵補習,但佢自己又唔上心 ...

數操多D past papers,要好勤力咁操,可以上到5。

至於2科x, 要諗吓計,中史勤力背野上到3唔難,Econ揾私補又好,小組補習都好,要清清concept, 一條長答搞錯方向就成條冇分。

仲有大約9個月時間,肯努力best 6一定可以再多幾分,加油
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

條條大路通羅馬,只要肯讀一定有出路,呢幾屆升大學人數少,要入大學不難,不過 best 6先得17分一定要加把勁。
時間緊迫就要比別人加倍努力,中文同數學要操多啲卷,英文同選修科可以補習,由其中史要背多啲,每科能升一分已經好唔同,到時報定 HD或副學士,諗定後路就唔會太徬徨。加油!

littlelam027 發表於 20-7-18 14:17

佢中英數通係4333,兩科選修2唉,都唔知可以點算,有幫佢搵補習,但佢自己又唔上心 ...

4C有4333,搞掂其中一個X合格都有機會入自資學士。當然,要有得揀就要加倍努力。

回覆 littlelam027 的帖子

識得醒已經係好開始,如果淨係父母逼,唔係自己肯做既就冇乜機會追。如果自己肯加油追,可以升一,兩個grade絕對唔係冇可能。

littlelam027 發表於 20-7-17 18:08
阿女係2021年DSE考生,前幾日學校派完中五成績表,best 6總分只有17。佢自己都覺得失望,比起上學期退步左 ...
我覺得數學、通識、選修科都易搶救,其次中文。數學科如果唔抗拒數學,可以靠多操練升分。
通識要熟唔同題型、提問字眼,仲要熟六大單元關鍵字,答卷時要寫得快,呢科係值得投資,只要答題技巧好就大機會高分。
中文多操練卷一範文部分、卷三綜合,呢兩部分有得溫、有得背就要背得熟。

回覆 flower9 的帖子

依家發力絕對唔遲. 不過依家可以先看升大學想讀邊科, 要什麼成績, 再去安排點溫書.  一定可以追到的.

littlelam027 發表於 20-7-17 18:08
阿女係2021年DSE考生,前幾日學校派完中五成績表,best 6總分只有17。佢自己都覺得失望,比起上學期退步左 ...

我女其中一科BAFS, 中四係L5 跌到 中五上學期 L1
下學期測考L2 多个L3, 見DSE時間表BASF 同GEOG 差兩日,
兩科一直無補習, 之前亦都唔肯補, 諗兩課咁近死硬
到臨考前一個月, 突然覺得要救BAFS, 即上网買鳮精書
結果DSE 成績係L4, 開心屎, 真有心追唔怕迟

我屋企位年青人自認當年中六至開始發力有d遺憾,但都考到5544332....叫阿女加油一定得

回覆樓主:

我問過呀女,我女中史應該有5**(80分)我問過佢有咩技巧,佢話主要肯背書,答題唔好離題,上多1,2個level唔難。不過成5本書要背,或者叫你女早少少準備。分批背。做多D past paper,對下答案錯左或漏答左D咩。大家一齊加油呀。

hugub 發表於 20-9-23 17:30
我屋企位年青人自認當年中六至開始發力有d遺憾,但都考到5544332....叫阿女加油一定得 ...

中六先發力都咁好成績,如果佢一早發力,狀元都有得來做。

唔遲!最緊要佢而家醒咗!當年我也是在醒覺之後拚命追,每日set 好要溫習嘅科目同時間,由蘿底浮番上面!

2jkidsfather    發表於 20-9-29 12:33

回覆 txsuksuk 的帖子

講多幾句….…呢幾年讀master, 發現考試一樣要考記憶,但人老咗,知道自己係邊種learner (visual learner), 所以每次考試都為自己製造啲記資料既方法(記憶好靠聨想),exam 要記嘅百幾樣嘢都算應付得到,所以死記都要用方法幫自己,但當然好多嘢明咗就易記啲。

回覆 TwinWong 的帖子

可以, 但要好好好努力補習要兼顧一下時間分配
‹ 上一主題|下一主題