用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 F3 F4 去升學好d
go

[英國] F3 F4 去升學好d

上網睇資料,有d 教讀完F3 ,就過去英國讀GCSE year 10, 有d 又教讀完F4 過去讀一年GCSE 課程,其實邊樣好d 呢,大家會點選擇?

ckfamily 發表於 20-7-17 16:34
上網睇資料,有d 教讀完F3 ,就過去英國讀GCSE year 10, 有d 又教讀完F4 過去讀一年GCSE 課程,其實邊樣好d  ...

我覺得最理想係讀完中三後去讀Y11, 讀1年考GCSE, 當熱身及熟悉英國生活再考A LEVEL

1.  There are not so many schools offer 1-year GCSE programmes.  2.  Students are not well-quipped to sit for GCSE exam in 1-year if they are just finished F3 in Hong Kong.
3.  Some sixth-form schools will not let you take a particular subject if you do not have a good result in GCSE.

Why not talk to some agencies, they may give u better ideas.

4.  Students who finished F4 may not well-equipped to sit for the GCSE exam after 1 year course, depends on which subjects they took in Hong Kong.

上網睇資料,有d 教讀完F3 ,就過去英國讀GCSE year 10, 有d 又教讀完F4 過去讀一年GCSE 課程,其實邊樣好d  ...

最理想係去讀y9,第一,位多,第二,一年適應期,再開始讀gcse

ottomum 發表於 20-7-21 16:14
1.  There are not so many schools offer 1-year GCSE programmes.  2.  Students are not well-quipped t ...

是否及何時well equipped 係視乎學生情況, 如果本身喺香港成績好差嘅就邊一年過去都冇可能well equipped。
事實係, GCSE課程喺好多香港學生眼中都係偏淺嘅。
需唔需要同值唔值得為GCSE投放咁多年,自己考慮清楚。
而無論喺香港或者喺英國,揀學校揀科目首要都係視乎學生能力及興趣。

樓主問邊一年過去最適合其實根本冇必然答案, 所有都要根據學生自身實際情況去考慮。

我大囡 香港讀完中五去英國讀Sixth Form, 她覺得是適合的時間,因為大約已經响香港學了6成多的課程(計physics and maths), 相對比較輕鬆。
其實係一家四口子

一家三口 發表於 20-7-22 09:49
我大囡 香港讀完中五去英國讀Sixth Form, 她覺得是適合的時間,因為大約已經响香港學了6成多的課程(計phys ...

呢個都係好提議,咁阿女需唔需要喺香港考igcse?

甜思思 發表於 20-7-22 10:15
呢個都係好提議,咁阿女需唔需要喺香港考igcse?

我囡自修考了4科IGCSE, 去年都考左2科DSE  .
其實係一家四口子

一家三口 發表於 20-7-22 10:32
我囡自修考了4科IGCSE, 去年都考左2科DSE  .

多謝你回覆呀,咁叻女,咁快自己考DSE

文科:讀完S3去讀Y10,浸下先升上去。理科:讀完S4去讀Y12,除非細路成績比較差,一般band 1過去應該問題唔大。未知文或理,同文科一樣,讀兩年I/GCSE後先揀科。

一年I/GCSE課程,太倉卒,英國兩個half term break加聖誕丶復活節,有3個月冇學返㗎。想慳錢同慳時間就讀完S4去讀sixth form。

meimei小朋友 發表於 20-7-22 11:25
回覆 一家三口 的帖子

咁佢中幾考DSE? 考哪兩科?
2019年即係中六考, 考了 CORE MATHS AND PHYSICS.
其實係一家四口子

唔計時間同金錢既,我覺得讀完中二之後去讀Y9最好,多一年適應期同有D會考課程起Y9已經開始教,尤其多一年寄宿生活好開心。不過我小兒系讀完中三至去讀 Y10,因為想佢起香港讀多一年中文同完成整個中史課程。

yuyueng 發表於 20-7-22 14:04
唔計時間同金錢既,我覺得讀完中二之後去讀Y9最好,多一年適應期同有D會考課程起Y9已經開始教,尤其多一年 ...
有此打算. 去讀Y9, 可以享受一年中學生活, 然後下年開始準備GCE

唔計時間同金錢既,我覺得讀完中二之後去讀Y9最好,多一年適應期同有D會考課程起Y9已經開始教,尤其多一年 ...

我都想比阿仔下年讀完中二過去,但佢話唔肯去外國讀書,搞到我頭都大

唔係應該讀完中一,去英國就讀Yr9嗎?

myliemama 發表於 20-8-4 00:20
據說未足歲數, 例如9月後出生可以做大仔.我都想知 work 吾 work

myliemama 發表於 20-8-4 00:20

視乎細仔定大仔,我覺得讀書生涯有限,寄宿生活都幾開心,香港讀完中二過去讀中三(英格蘭地區),唔使太急讀完。