用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Paul Cat vs St. Clare
go

St. Paul Cat vs St. Clare

英小會否真的令小朋友英文好好多?
升中就st. Paul cat 會比例大直上

callyclm 發表於 20-7-17 16:24

你睇佢地兩間中學的 dse 成績,尤其係英文科。

SPSS vs SCGS
2019 4+ 英文科

83% vs 69%

PS# SC 小學叻的女仔都升中轉晒其他中學了。

mykate 發表於 20-7-17 17:22

MSS近兩年都仲有4+ 95%,之前果幾年98-100%~~~

mcl203 發表於 20-7-17 17:48
MSS近兩年都仲有4+ 95%,之前果幾年98-100%~~~

係呀。
睇晒幾間港島直屬女校,SC 個 dse 特別係中and 英文科,真係不似預期。

mykate 發表於 20-7-17 17:56

係呀。

SC上中學走人走得太多了,始終輸咗名氣和位置。以前果幾年,一個唔走都係得中學嘅1/3人,靠外校生~~~

mykate 發表於 20-7-17 17:56

係呀。
咁點都比SFCS同東區嘉諾撒好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-7-17 18:02
咁點都比SFCS同東區嘉諾撒好

英文4+, 比 SF 差。。。
我地家長覺得幾錯愕

幸好有其他科撐到 1B

mcl203 發表於 20-7-17 17:58

SC上中學走人走得太多了,始終輸咗名氣和位置。以前果幾年, ...

除咗升中走;小學時,已經好多人轉走。
有90人畢業那年已經算多。
下學年升 p5的,8x 人。。。

mykate 發表於 20-7-17 18:15

我囡朋友仔果年得4X~~~

所以,津校1A-1C直屬都面對相同問題,只係多少嘅問題,現今不少家長愛登頂,離山頂越遠越多人走,成績頂得兩下嘅只係影響要走嘅人走慢啲~~~

callyclm 發表於 20-7-17 16:24

英小學生升英文中學一般會比較容易融合,始終小學階段會講和寫比較多,所以升中考直資和轉國際有少許優勢。

不過,唔少英文小學係漸進式,即係係初小仍以中文為主,去到高小才比較多科用英文教學,令到坊間對英小和中小嘅差別感覺拉近,尤其是明顯出現於傳統中文小學,或少部分直私小學,英文水平亦好好~~~~

多謝各位回覆
好有用既資訊同意見呀

mcl203 發表於 20-7-17 18:45
英小學生升英文中學一般會比較容易融合,始終小學階段會講和寫比較多,所以升中考直資和轉國際有少許優勢 ...
其實我都係被英小這個名吸引
不過sc 又唔係net好多去教學
這點可能要考慮

callyclm 發表於 20-7-17 18:56
其實我都係被英小這個名吸引
不過sc 又唔係net好多去教學
這點可能要考慮

Net唔Net我又反為並非重點,反為教學模式更重要,多唔多機會聽和講。小學少用Net,可能部份學校考慮點係基本功,本地教師可能更適合。不過,各人都會有自己睇法,用自己認為最適合吧~~~

mykate 發表於 20-7-17 18:15

咁多人走係因為? 學校唔惦? 學生向上爬? 學生讀唔惦?

Sppcs今年頭一批都走哂咁濟,其實每年都有差唔多1X叻嘅跳走.....

回覆樓主:

兩間都識人,sppcs 很多學生家長都 welcome 上番 spss , 但 st clares 走得都走去其他學校唔想升番 st. clares 中學(因各種原因對學校無歸屬感)。

回覆樓主:

sppcs top 的學生的確係會外闖,但她們很多覺得 spss 也不错,如外闖不成功直升也 welcome.

sppcs 算是間 caring的學校,學術有番咁上下,但其實並唔嚴,又肯聽下家長意見(eg. 向学校反映功課多,果期老師真係會減下功課)。

而且升中成績佳,可以係學校開心番學6年,然後升好的中學,已很滿意了。

回覆樓主:

SPSS 2019年各主科4+皆高於SCGS

2019年 SPSS | SCGS | SFCC
中文4+ 58% | 43.8% | 37% 
英文4+ 83% | 69.0% | 71% 
數學4+ 67% | 60.2% | 67% 
通識4+ 72% | 70.9% | 57% 
主科4+ 70% | 61.0% | 58% 
3322率 73-90%* | [·] | 67%

* 3+ 中90% 英100% 數85% 通98%

SPSS 2019
http://www.spss.edu.hk/aboutus/School%20Annual%20Report%201819.pdf

SCGS 2019
http://www.stclare.edu.hk/wp-content/uploads/2018/10/Annual-School-Report-2018-19.pdf

SFCC 2019
http://www.sfcc.edu.hk/school/plan_reports/school_plan/19_20_SR_SDP_ASP.pdf

http://www.sfcc.edu.hk/school/exam.html#DSE2019

DSE 4+其實等於以前C未到B, 係好基本要求:
參考其他英小英文4+率:
St Paul Con 98%
DG100%
連中小St Mary (未跌前)98%
不過全港DSE英文5+最高率不是DG,是中小SPCC。

題外話St Paul Con雖然英小,但中文都不錯。4+都接近70%,始終不夠中小St Mary, 接近80%,比DG還高 少少,DG現在的中文都強了許多。
所以強校是不受中小英小影響,中英都勁。

回覆 NatalieBaby 的帖子

同意呀!我女今年SPPCS升小四,so far 我覺得學校各方面都好好,升中又冇壓力。如果高小成績叻又可以試吓考其他學校,就算考唔到其他,SPSS都絕對讀得過。