用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問買機票?
go

[英國] 請問買機票? [複製鏈接]

CX vs BA
   7    0    0    0

6月中上BA官网買了Heathow-HK-Heathrow, 直飛, 好平才GBP584, 包23KG寄倉行李.

醒目開學勳章

gingin0806 發表於 20-7-16 14:45
CX vs BA

CX每日由早到晚有5/6班機去倫敦, BA每晚只得11點幾兩班機, CX在Heathrow T3, BA在T5, BA工會每年都會有些日子罷工

現在book 八月尾到九月初已經爆滿

3b 發表於 20-7-16 17:21
CX每日由早到晚有5/6班機去倫敦, BA每晚只得11點幾兩班機, CX在Heathrow T3, BA在T5, BA工會每年都會有 ...

雖然 CX 比較貴,我暫時都係只會幫襯Cathy pacific.
其實係一家四口子

3b 發表於 20-7-16 17:21
CX每日由早到晚有5/6班機去倫敦, BA每晚只得11點幾兩班機, CX在Heathrow T3, BA在T5, BA工會每年都會有 ...

明白,唔該晒(emoji)(emoji)

8月CX一日只得一班機,所以滿唒

gingin0806 發表於 20-7-16 14:45
CX vs BA

CD 八月尾好full,一日一班。價錢問過13000左右,職員答唔會加班機

回覆 wwtsy 的帖子

請問大家是如何book機票比未滿16歲的仔女?Trip.com話未滿16歳又無大人陪要直接同航空公司book,但我見CX website 的價錢較貴

ema 發表於 20-7-25 11:38

請問大家是如何book機票比未滿16歲的仔女?Trip.com話未滿16歳又無大人陪要直接同航空 ...
未滿16歲直接打電話同航空公司book, 如果係BA , 上機前要簽定家長同意書,都唔麻煩。

回覆 ema 的帖子

就咁係c,Pacific 個網訂。其他網可能便宜一點但怕改期會麻煩跟要服務費喔。

請問大家是如何book機票比未滿16歲的仔女?Trip.com話未滿16歳又無大人陪要直接同航空 ...

學生票要搵旅行社或者直接打電話去航空公司,可以扣減GB約$800,而且學生票要提交學生證明,平過網訂。

Book on CX website.  Send passport copy to
[email protected] to request refund of Air Passenger Duty.

Then call the hotline.  They will search your email and arrange refund of 78 pounds.  No parent consent form required.

For BA, you have to call their hotline to book.  Air Passenger Duty will be deducted right away.  Bring the parent consent form on plane.

我是直接搵英航訂機票,不過我囡唔需要人陪了

我自己一直都係直接上官網訂票,覺得比較安全可靠,尤其而家好多不穩定因素,要改期、退票直接搵航空公司,亦唔使額外比旅行社既手續費。

回覆 yuyueng 的帖子

謝謝各位的advice.  我幫孩子book CX 九月頭飛的普通票(即不是學生票),必須兩個月內回程(否則補錢,未知多少),但我怕孩子十月不能回港。若訂學生票一年期限回程要貴三千大元,你們是怎樣選擇的呢?

醒目開學勳章

ema 發表於 20-7-26 11:30

謝謝各位的advice.  我幫孩子book CX 九月頭飛的普通票(即不是學生票),必須兩個月 ...

有些家長會出1張學生票開學暑假回程, 中間買倒頭票

如果十二月回港都要隔離14日,真係唔知邊改好!因為已經買咗三套學生機票

ema 發表於 20-7-26 11:30

謝謝各位的advice.  我幫孩子book CX 九月頭飛的普通票(即不是學生票),必須兩個月 ...

你咁買一定買學生一年,任改。因為國泰兩個月票補上去半年或者一年貴好多,直接買學生比較安全,今年情況好唔穏定。

3b 發表於 20-7-26 12:13
有些家長會出1張學生票開學暑假回程, 中間買倒頭票

我就是這樣買的,倒頭票暫時只買了聖誕節那一 set,太多變數 。。。
‹ 上一主題|下一主題