用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學讀測量好定係教育好,邊個前景好
go

大學讀測量好定係教育好,邊個前景好 [複製鏈接]

下星期三DSE放榜,阿囡心大心細,唔知測量同教育邊個好d,邊個前景好,有冇過來人可以分享吓
   8    0    0    0

回覆樓主:

我姨甥女36歲,佢D舊同學做左1x年代課老師,因為一直排隊等上位

hello^_^ 發表於 20-7-15 22:12
下星期三DSE放榜,阿囡心大心細,唔知測量同教育邊個好d,邊個前景好,有冇過來人可以分享吓
...

測量 surveyor? Hku? 我女又係心大心細 佢幾分入?我女怕吾夠分 ?

isamlum 發表於 20-7-18 11:53
我姨甥女36歲,佢D舊同學做左1x年代課老師,因為一直排隊等上位
要睇個舊同事競爭力...畢竟依架好多人一畢業已經有大學學位同pgde,有人一畢業冇耐就可以拎到常額教席、有人等咗好耐都仲係簽合約

...
你囡囡DSE預計咩分數?讀教育都有好多間大學可以讀,港大、中大、浸大、教大都有。教席有限,有人一畢業就拎到常額教席,有人只可以簽合約/做TA,好講畢業生本身競爭力。

回覆樓主:

唔該你,DSE分數未知,常額教席點先可以拎到?

醒目開學勳章 王國長老

hello^_^ 發表於 20-7-21 08:03
唔該你,DSE分數未知,常額教席點先可以拎到?

簡單講,實力與際遇囉

回覆 hello^_^ 的帖子

1. 成績,勁到 10A 嗰種,一定有學校請。2. 運氣,老細鍾意,乜都得。
3. 願意被壓榨,肯用萬幾蚊人工做,一定有學校請。

回覆樓主:

囡囡想入 HKU 英文教育,畢業後競爭力會唔會比其他大學同系畢業生大D?如果讀測量就PolyU。

hello^_^ 發表於 20-7-21 23:23
囡囡想入 HKU 英文教育,畢業後競爭力會唔會比其他大學同系畢業生大D?如果讀測量就PolyU。
...

我唔知你個女係唔係以全職教師為目標,我唔熟悉教育,只係知好辛苦,我個仔同我講想教書,我都提佢要預備刻苦同大壓力,作為家長,點都感受到老師嘅壓力,我見阿仔 d 老師,好夜都覆佢 whatsapp。我提議佢以補習為目標,教得好,點都有支持者,單對單又得,英文嘅話,Part time 教大學或者大公司員工培訓,都值得考慮。

...

測量,普通咁講,餓你唔死,又唔會好好景。唔計尖子,一般測量行業嘅發展都係視乎建築業,十大基建已經完成,未來又無大型發展,唔係前景特別好嘅行業,唔好信廣告,咩易入行人工高,呢 d 係早幾年行業人手短缺嘅時候,有人出呢 d 招招人入行,而家已經無呢個需求,莫講話仔女幾年後畢業。

...

如果讀測量,港大會比 PolyU 好。

回覆樓主:

我仔都話想教育...
就拎成績學校predict 佢好多5,有唔少* ..

target 教育心理學 定 教育老師好?

醒目開學勳章 王國長老

vickling 發表於 20-7-22 08:58
我仔都話想教育...
就拎成績學校predict 佢好多5,有唔少* ..
我囡之前望過下讀心理學要求, 望完之後放棄了

升學就業信箱:臨床心理學家學歷要求

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國會長

...
教育以前入到官校公務員就好, 現在合約制前景好一般甚至連找份合約都不易

醒目開學勳章 王國長老

瑩瑩老豆 發表於 20-7-22 11:20
教育以前入到官校公務員就好, 現在合約制前景好一般甚至連找份合約都不易 ...
朋友 pdge fg 教小學, 19/20 第一年教, 合約 16pt, 頂唔順搵工, 新校俾既 offer 減 4pt..........仲要係funding 位, 第二年會唔會續都唔知架
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

大笨鐘 發表於 20-7-22 08:49
測量,普通咁講,餓你唔死,又唔會好好景。唔計尖子,一般測量行業嘅發展都係視乎建築業,十大基建已經完 ...

讀同一個測量學位可以有很不同的發展。比如 GP 跟 QS。比較多專攻QS的畢業生做technical 的工種,如consultants,比較專業但發展會比GP 窄。 GP 講到明是 general practice, 發展可以有無限的空間,雖然多數離不開 地產物業,(題外話而家business valuation 都可以做, 但發展有限因爲客戶會prefer PwC 多過 GP做)。  專攻 GP的學生 很多人都期望畢業後做 JxL/CxRx 或發展商已很滿足, 但發展空間其實可以大很多。比如 real estate funds  等, 如果學生street smart 醒目,一路爬上去,發展收入可以很不錯,我已經沒有計算做 investment sales  那些 做 億億聲大deal 那一班。 即是說讀同一個degree 分別也很大,就算同樣在測量師行做,也有很不同的位置,比如 valuation, investment sales, investment consultancy, capital market, etc 適合不同性格和技能的畢業生。  

‹ 上一主題|下一主題