用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學讀測量好定係教育好,邊個前景好
樓主: hello^_^
go

大學讀測量好定係教育好,邊個前景好

mrsanthony 發表於 20-10-17 13:50
那麼,可否請大家比些意見:
若surveying 跟 civil engineering 或 mechanical engineering  比較,咁那一 ...

Surverying > Civil Engineering > Mechanical Engineering

回覆 大笨鐘 的帖子

謝謝大笨鐘\"\"

Hi, 再想比較下,港大測量和港大工程,那科出路好些?我見收生分數差五六分。謝謝

chrischeung 發表於 20-11-8 12:11
Hi, 再想比較下,港大測量和港大工程,那科出路好些?我見收生分數差五六分。謝謝 ...

兩科港大都龍頭,工程可能科大好少少,近年多 d 學生鍾意讀 surveying,收生已經反映咗。Surverying 有三大範,包括建樓之前嘅估地價,構想,到建築期,保養期。工程以建築方面嚟講,主要集中設計到建造,所以 surverying 行頭闊 d。喺香港,工程同建造業相關比較容易搵工,其他工程類出路更少。

回覆 大笨鐘 的帖子

因測量几間大學加埋畢業生約五十人,但工程畢業五六百人,系米咁樣所以測量多人掙d.

chrischeung 發表於 20-11-8 14:30
回覆 大笨鐘 的帖子

因測量几間大學加埋畢業生約五十人,但工程畢業五六百人,系米咁樣所以測量多人掙d. ...

唔係,工程仲分好多唔同嘅工程,第二年先揀科,唔係全部同建造有關,你有無去 HKU 個網站了解吓每科讀咩?

回覆 大笨鐘 的帖子

我淨望几本書仔,我見建築又分保育,規劃几個系,測量我去左升學無薑界了解過了,工程大約知第二年再分科。好亂下呢几樣野

回覆 大笨鐘 的帖子

My son has offers of Real Estate from U of Reading & Surveying from PolyU, is that better to saty in PolyU?

KristieMum 發表於 21-7-28 16:37
回覆 大笨鐘 的帖子

My son has offers of Real Estate from U of Reading & Surveying from PolyU, is th ...

Depends on you prefer to study in UK or HK. U of Reading is well known in the industry.

LeeMama328 發表於 20-7-29 01:56
讀同一個測量學位可以有很不同的發展。比如 GP 跟 QS。比較多專攻QS的畢業生做technical 的工種,如consul ...

多謝你的分享,我兒子年頭夠3年經驗Chartered 咗CFA,他跟我說再多幾年經驗可以申請埋QS (Valuation)嘅資格, 他多數唔會走這條路,他們公司分tangible and intangible asset valuation.

Business and financial valuation 香港Big 4 最好是PwC及KPMG,其他就有一兩間specialty firm.較有代表性。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.