用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學讀測量好定係教育好,邊個前景好
樓主: hello^_^
go

大學讀測量好定係教育好,邊個前景好

LeeMama328 發表於 20-7-29 01:56
讀同一個測量學位可以有很不同的發展。比如 GP 跟 QS。比較多專攻QS的畢業生做technical 的工種,如consul ...

多謝分享,我仔仔也打算讀港大測量。

咁HKU測量難入嗎?

回覆 papajelly 的帖子

HKU Surveying
Best 5 = 約28分 (新計分法要32分)

大笨鐘 發表於 20-7-22 08:49
測量,普通咁講,餓你唔死,又唔會好好景。唔計尖子,一般測量行業嘅發展都係視乎建築業,十大基建已經完 ...

測量的本地大學畢業生仍然非常渴市,我覺得最大原因係測量學位太小,HKU , Poly U, CityU 每間每年收生唔過50人,還要分給幾個 測量嘅stream ,測量師學會對於海外大學的認可又緊,海外大學畢業回來唔容易考牌。HKU 、PolyU 畢業的都給政府請哂(係真正公務員、不是接近公務員),CityU 畢業的給大 consultant 請埋。造就top up degree 、asso  degree 畢業的都吃香

回覆 fion6406 的帖子

一般測量入職薪金多少?那間u較出名呢?謝謝。

想請教如同時有Poly及英國Readingoffers,應怎樣選擇呢?  查看過好像polyranking在這科
Reading 高,但整体讀就不知道

chrischeung 發表於 20-8-15 11:40

剛畢業graduate surveyor 19k~23k 。個人意見:HKU=PolyU > CityU

leungchai 發表於 20-8-15 11:49

想請教如同時有Poly及英國Readingoffers,應怎樣選擇呢?  查看過好像polyranking在 ...

Reading 唔知係唔係HKIS 的accredited course ,如否,畢業後本地考牌應該要比本地畢業生多一年實習/考多一個試?(呢個唔肯定)。如唔志在那一年長短或者不是香港執業,咁就應該兩間U 不分上下吧,睇你鍾意英國讀定香港。英國畢業考牌考RICS 都得,有RICS 牌HKIS 都有互認,但也要經過一個interview ,據說這個interview 都問得好technical ,不是傾閒計個種,唔得都會fail 。

首先要睇小朋友的興趣

兩者選擇,我就會揀測量:
1. 行頭闊些,轉工無咁被動
2. 除特定公務員職位係簽合約,其他發展商/顧問公司的職位都係簽長工,職位保障大些
3. 人工前景較彈性,雖然起步點做薯仔時不算高,但頂得住而一步步升上,人工年薪百萬不是夢。如醒目仔女做地產買賣那些更高薪啦(但利申:要視乎市場起跌)
4. 外走香港,也可北上、澳門發展

當然做教師也值得人尊敬的行業,能教化下一代,有使命感,工作也較穩定

fion6406 發表於 20-8-15 13:32
剛畢業graduate surveyor 19k~23k 。個人意見:HKU=PolyU > CityU

係HKU 認受性較大,好多發展商請 graduate trainee 都吸HKU grad

吾該

fion6406 發表於 20-8-14 13:55
測量的本地大學畢業生仍然非常渴市,我覺得最大原因係測量學位太小,HKU , Poly U, CityU 每間每年收生唔 ...

唔好比近年廣告影響,都唔知點解近幾年都聽到唔少人話測量吃香,早年十大基建嘅時候,行內的確非常缺人,一畢業搵兩萬以上係基本,絕對係人揀工,而家嗰 d 工程已經完工,而家工程係有嘅,未去到畢業搵唔到嘢做,明明需求已下調,點解仲停留喺市場需求最大嘅年代?留意吓市場變化,有幾多工程?私人地產嘅項目多唔多?土地供應少咗,咩類型嘅建築都少咗。用唔上渴市形容呱?每個行業最 top 嘅畢業生,出路都唔會差得去邊,不過係 top 嗰 d,唔係普遍好景。

chrischeung 發表於 20-8-15 11:40

畢業生現時平均萬幾蚊左右。HKU 最好,其次 Poly 或 City。

leungchai 發表於 20-8-15 11:49

想請教如同時有Poly及英國Readingoffers,應怎樣選擇呢?  查看過好像polyranking在 ...

你係唔係指 Quantity Surveying? Reading 喺英國係呢科差唔多最 top。過英國讀?定係 distance learning? Reading 好 demanding,要畢業,要努力,Poly 應該讀得無咁辛苦。將來求職,出路分別不大。

大笨鐘 發表於 20-8-17 09:45
唔好比近年廣告影響,都唔知點解近幾年都聽到唔少人話測量吃香,早年十大基建嘅時候,行內的確非常缺人, ...

我無受廣告影響,我係QS,我講嘅係作為行內人嘅感受。係呢行廿幾年,感受係建築業再差(03沙士、08金融風暴……)都唔影響有牌個班建築專業嘅就業機會。如果係諗住入IVE 讀測量,我會叫人考慮下前景。但問讀本地大學測量degree ,我會毫不猶豫叫佢照去。

fion6406 發表於 20-8-17 13:52
我無受廣告影響,我係QS,我講嘅係作為行內人嘅感受。係呢行廿幾年,感受係建築業再差(03沙士、08金融風 ...

我唔係反對人入行,或者話前景灰暗唔好做,我係話而家無「渴市」同「吃香」。至於有無受建築業低潮影響,唔係單單睇有無牌,係好多方面嘅嘢,遇上低潮,部分人被淘汰。

如想有好發展,QS要 考牌,好多行業都要,大學畢業只是一個開始,其實都可憐,放完工又讀書 。。。  

那麼,可否請大家比些意見:
若surveying 跟 civil engineering 或 mechanical engineering  比較,咁那一科前景好些?