用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 鄧顯同迦密柏雨及曾肇添
樓主: zngo
go

鄧顯同迦密柏雨及曾肇添   [複製鏈接]

bearbear2014 發表於 20-7-19 01:34
過來人話你聽 上智係勁好多,不過佢地作風低調。

有好多人討論油真係1A(我一直以為坑真好D,佢係1B),上智又差小小至1A,佢又唔公布5+成績,所以我以為佢哋應該好接近。

zngo 發表於 20-7-17 22:00
直資太重負擔喇,而且太遠,睇落好似瑪利諾最方便咁!

咁就試下,佢哋之前係all in的,最多自二諗真D。有時自行都要講運。你仲有時間諗清楚。

zngo 發表於 20-7-17 20:19
我都讚成出沙田英中,最後真係要抽獎先柏雨!

問題係你本區大埔,自行一定要一擊即中,十拿九穩。否則大抽獎要講運,你乙一唔中就落B2校了,或入成績低既英中。叩門呢D嘢好難講,所以你唔可以抱住兩個自行都搏既心態。

little_yolky 發表於 20-7-19 09:43
有好多人討論油真係1A(我一直以為坑真好D,佢係1B),上智又差小小至1A,佢又唔公布5+成績,所以我以為佢 ...

油真出過DSE狀元,如果以尼個為衡量B1A標準,甘咪必然係咯。SMCC,係咪B1A?如果係的話,油真2019年的4+仲高過SMCC有2%,甘算唔算?

換其他標準就未必啦……

老實講,油真係好嚴謹:唔使講甘多,單單以孖辮子的要求就可見一斑。

little_yolky 發表於 20-7-19 09:50
問題係你本區大埔,自行一定要一擊即中,十拿九穩。否則大抽獎要講運,你乙一唔中就落B2校了,或入成績低 ...
一綫級一二,如果呈分保持到,唔使擔心叩門吧?自行兩間大可放心去馬。揸住一綫級一二,其他唔講,叩門油真收的機會相當大。

mylittleson 發表於 20-7-17 20:16
多謝寶貴意見。等我再study下沙田英中先。thank you 。
九華如何?有特長甚至可试LSC?三私一直駛乜上網問,學校群組應該大把资料

medicine 發表於 20-7-19 10:04
一綫級一二,如果呈分保持到,唔使擔心叩門吧?自行兩間大可放心去馬。揸住一綫級一二,其他唔講,叩門油真 ...

咁要睇邊兩間喔,如果自行一二係MCS同SMCC都只係要擔心的。你話是旦一間B1都無問題就話啫。

medicine 發表於 20-7-19 10:04
一綫級一二,如果呈分保持到,唔使擔心叩門吧?自行兩間大可放心去馬。揸住一綫級一二,其他唔講,叩門油真 ...

樓主問既學校似乎都係高於油真水平,如果油真OK,咁不如自二油真/聖羅薩,入既機會都好大,咪唔駛心煩去叩門囉。

不過都要睇睇自己小學本身有冇人入過呢啲中學,相對大埔除咗兩舊,其他小學係比較弱少少,如果要計全港排名面試真係好洩底,自己覺得,就算大埔中學,成績都一路退步,感覺北區重好啲,所以自行真係要搵間外區十拿九穩,免得大抽獎又係本區。

little_yolky 發表於 20-7-19 09:50
問題係你本區大埔,自行一定要一擊即中,十拿九穩。否則大抽獎要講運,你乙一唔中就落B2校了,或入成績低 ...
完全同意。所以建議樓主索性轉沙田校網。
如果留返北區或大埔,建議自二甲二留返本區,甚至做埋乙一。
乙二還有值得搏的機會。

little_yolky 發表於 20-7-19 10:28
樓主問既學校似乎都係高於油真水平,如果油真OK,咁不如自二油真/聖羅薩,入既機會都好大,咪唔駛心煩去叩 ...
唔係哦,自二油真就少了自二的機會。

PS:我就係甘樣的心態,叩門機會極大的不放自行。自行只博最心儀的中學。

回覆 little_yolky 的帖子

佢地實際成績好少對外公布,當年AL 出5A,記者想訪問學校,佢地一如既往拒絕,
原因係與其用時間受訪,不如用來照顧考得未知理想既學生先。

medicine 發表於 20-7-19 11:57
唔係哦,自二油真就少了自二的機會。

PS:我就係甘樣的心態,叩門機會極大的不放自行。自行只博最心儀的中 ...

樓主係大埔網,自行唔得就只有靠運入乙一,大埔中學質素唔夠。

cafeva 發表於 20-7-19 10:09
九華如何?有特長甚至可试LSC?三私一直駛乜上網問,學校群組應該大把资料
...

你錯喇,學校群組水靜鵝飛,冇人討論升中資訊。

mylittleson 發表於 20-7-19 15:30
唔出奇啦,互相競爭極大,有資訊都收收埋埋,上黎EK 收風好過😂

nillnill    發表於 20-7-19 16:47

bearbear2014 發表於 20-7-19 15:42
唔出奇啦,互相競爭極大,有資訊都收收埋埋,上黎EK 收風好過😂

絕對係!

little_yolky 發表於 20-7-19 13:16
樓主係大埔網,自行唔得就只有靠運入乙一,大埔中學質素唔夠。
叩門時段再去油真(或其他認爲機會大的學校),就凴一綫級一二(如有呈分並保持到),唔怕入唔到。想到這一層,自行兩個位就隨意博得。不過,萬一真係需要叩門,過程就擔驚受怕,唔係人人承受到。

mylittleson 發表於 20-7-19 15:30

阿細呢屆真係,大家都唔講。阿大果屆大家都有問下關照下。有D家長直頭主動whatsapp我問,佢哋又唔驚我利益衝突老點佢哋喔!

little_yolky 發表於 20-7-19 21:34
阿細呢屆真係,大家都唔講。阿大果屆大家都有問下關照下。有D家長直頭主動whatsapp我問,佢哋又唔驚我利益 ...

知你唔會,證明你可靠!

回覆樓主:

大埔區唔夠位,自行真係真係要好小心,但講真句,自一、二都唔想留大埔!
要留意多幾間學校先至得!
‹ 上一主題|下一主題