用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 鄧顯同迦密柏雨及曾肇添
go

鄧顯同迦密柏雨及曾肇添  

阿女比較喜歡學校同學生都進取型,佢話想同學們可以一起專心上課,請問大家會點排呢3間學校?

鄧顯>曾肇添>迦密柏雨。

Arabellahk    發表於 20-7-16 12:02

foxli 發表於 20-7-15 18:41
鄧顯>曾肇添>迦密柏雨。

zngo 發表於 20-7-15 18:38
阿女比較喜歡學校同學生都進取型,佢話想同學們可以一起專心上課,請問大家會點排呢3間學校?
...

想請教,曾肇添同另外嗰兩間好似吾同校網,咁是否填表只可填甲部?

estw 發表於 20-7-15 23:37
想請教,曾肇添同另外嗰兩間好似吾同校網,咁是否填表只可填甲部?

自行/甲部不分區

...
喜歡進取型,非鄧顯莫屬!承受到壓力,一切以DSE升U為目標,鄧顯係不錯。

Arabellahk    發表於 20-7-16 12:02

estw 發表於 20-7-15 23:37

諗緊自行唔知點揀好

medicine 發表於 20-7-16 00:04
喜歡進取型,非鄧顯莫屬!承受到壓力,一切以DSE升U為目標,鄧顯係不錯。

謝謝你的意見,每一個意見及分析也是非常重要!

zngo 發表於 20-7-16 08:10
諗緊自行唔知點揀好

哦,仲以為係乙部排位添。咁另外又想請教,如果自行揀間非校網內的中學卻冇收到正取通知,到大抽獎時只可擺甲部,咁會吾會機會細左,因為我見選校策略係叫人將心儀中學放曬甲乙。

呢3間係自行都係收Best of the Best (尤其鄧/曾), 我諗至少級1-3先叫有機會.

...

三間既地理位置都差好遠吓喎
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

...
要否考慮九龍;如兩間 瑪利、伊利沙伯  

estw 發表於 20-7-16 08:20
哦,仲以為係乙部排位添。咁另外又想請教,如果自行揀間非校網內的中學卻冇收到正取通知,到大抽獎時只可 ...
但如果你本身係沙田校網,我個人就建議你自行去搏,然後甲一都搏。甲二就要守,選返沙田區。機會當然唔及轉校網到北區高,北區鄧顯,雖然迦密柏雨每年都有位借到北區校網。
不過,每年情況不一樣,以剛剛這一年看,今年大埔借去北區學額係少得多,每間借去最多3-5個學額。所以我不建議你轉去北區校網。
更何況,北區校網年年都說不足b1位,有機會跌去b2中學。
我自己覺得自行搏街外b1中學機會係較大,因為自行位多,又可以搏後補。

回覆 hkpapa852 的帖子

如果樓主住新界東鐵路沿線,去這三間學校的時間,應當可接受的。

hkpapa852 發表於 20-7-16 09:19
三間既地理位置都差好遠吓喎

都唔係啫,沙田-大埔-上水,都係新界東,同一個選區既

...

如果你同女女有強大既成績同鋼鐵般既意志,就自行曾同鄧。仲要預唔得時大抽獎策略同叩門準備,呢兩間報得自行都唔係浪得虛名,唔係話級一就入硬果隻。

Arabellahk    發表於 20-7-19 12:00

elbar 發表於 20-7-16 09:28
要否考慮九龍;如兩間 瑪利、伊利沙伯

好遠喔!

回覆樓主:

鄧顯叩門難過登天,我大囡讀一線小學,同學全級第三都唔收。

靚靚C9 發表於 20-7-16 13:40
鄧顯叩門難過登天,我大囡讀一線小學,同學全級第三都唔收。

好奇,邊一區小學?

medicine 發表於 20-7-16 13:41
好奇,邊一區小學?

北區