用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 鄧顯同迦密柏雨及曾肇添
樓主: zngo
go

鄧顯同迦密柏雨及曾肇添  

nillnill 發表於 20-7-20 21:50
大埔的中學近年真係麻麻。建議如果可以轉沙網不妨做。如果轉唔到,自一自二,甲一甲二甲三,都可以考慮沙田 ...

請問大埔轉沙田網點轉?
另外大埔小學報沙田中學自行會唔會減分架?

高達紅色 發表於 20-7-29 16:36
請問大埔轉沙田網點轉?
經小學向教育局申請跨網網,具體手續應該在開學後升中家長會有講。跨網後,統一派位banding會跟沙田抽,所以要認真考慮清楚先好。對邊緣人影響大。
大埔報沙田自行不會減分。

高達紅色 發表於 20-7-29 16:36
請問大埔轉沙田網點轉?

一:跟小學校網
二:跟住址校網(P6有2次 跨網申請(即升中轉跟住址)),要有沙田住址證明。

nillnill 發表於 20-7-29 16:52
經小學向教育局申請跨網網,具體手續應該在開學後升中家長會有講。跨網後,統一派位banding會跟沙田抽,所 ...

我都係大埔區,响EK爬左一段文之後,確係有啲後悔當初由沙田搬黎大埔。

想請教,若轉校網會對邊緣學生有影响,咁如果只靠自行和甲部黎選,中嘅機會是否會比轉網大?吾該

estw 發表於 20-7-29 23:58
我都係大埔區,响EK爬左一段文之後,確係有啲後悔當初由沙田搬黎大埔。

想請教,若轉校網會對邊緣學生有 ...

自行最多40-50多個位,甲部則10個上下,乙部起碼80-90個甚至更多位。
如果只靠自行﹑甲部,機會當然會無乙部都有得抽咁多位喇。
如果心儀的中學本身有聯繫小學,大結局甲部﹑乙部,聯繫小學都會訓身抽返該中學,機會更加少。
所以自行應該是到他區嘗試的最好機會。大埔如果驚b1學位唔夠,可以自行一出返沙田,自行二就番返大埔。這安全些少。

nillnill 發表於 20-7-30 00:41
自行最多40-50多個位,甲部則10個上下,乙部起碼80-90個甚至更多位。
如果只靠自行﹑甲部,機會當然會無 ...

謝謝回覆

照咁睇,如果想自一和甲一揀九真機會是否好微?知道佢地有聯系小學。

回覆 estw 的帖子

其實自行學校應該好少收返聯小,除非好top,因為聯小大抽獎都會入番,同埋聯中自行都會想收啲高質素小朋友,拉上補下呀,如果小朋友係B1,我覺得聖羅撒肯定好過九真,如果B2自行九真應該機會微。

estw 發表於 20-7-29 23:58

想請教,若轉校網會對邊緣學生有 ...
正如樓上所講,係B1生,住大埔的話,聖羅撒係比另一個目標更合適,路程都近啲。

nillnill    發表於 20-7-30 21:18

foxli 發表於 20-7-30 12:58
回覆 estw 的帖子

其實自行學校應該好少收返聯小,除非好top,因為聯小大抽獎都會入番,同埋聯中自行都會 ...

謝謝回覆   我個人係喜歡九真多過聖羅撒

medicine 發表於 20-7-30 13:04
正如樓上所講,係B1生,住大埔的話,聖羅撒係比另一個目標更合適,路程都近啲。 ...

謝謝回覆   如果撘東鉄,聖羅撒要响大圍轉馬鉄,九真多一個站但一出站就係,計落好似仲近啲。不過講呢啲都冇用,暫時都未知小朋友會係咩banding

medicine    發表於 20-7-30 14:56

estw 發表於 20-7-30 14:04
謝謝回覆   如果撘東鉄,聖羅撒要响大圍轉馬鉄,九真多一個站但一出站就係,計落好似仲近啲。 ...
講到banding,唔係一直心中有數咩?前面五年級之前個啲考試已經有大概。呈分會有變化,起落唔大該估到八九分

medicine 發表於 20-7-30 14:59
講到banding,唔係一直心中有數咩?前面五年級之前個啲考試已經有大概。呈分會有變化,起落唔大該估到八九 ...

都係嘅,所以要加倍努力。

沙田曾記及沙崇都很好. 可以考慮.

foxli 發表於 20-7-15 18:41
鄧顯>曾肇添>迦密柏雨。

讀鄧顯要好自覺

ruisz 發表於 20-7-31 13:45
讀鄧顯要好自覺
弱智一問,讀邊間可以唔要自覺?

qkhui 發表於 20-7-31 11:28
沙田曾記及沙崇都很好. 可以考慮.

還有呂中
要只讀書,dse好,曾
宗教加成績,呂中
音/體/藝加成績,沙崇
Drama 培英

02413124 發表於 20-7-31 14:31
還有呂中
要只讀書,dse好,曾
宗教加成績,呂中
您好, 請問可以介紹埋沙田其他幾間英中的特點嗎? thanks

Summer622 發表於 20-7-31 14:52
您好, 請問可以介紹埋沙田其他幾間英中的特點嗎? thanks

抱歉,比較熟係呢4間

medicine 發表於 20-7-31 14:15
弱智一問,讀邊間可以唔要自覺?

呢間真係要自覺勤奮醒目,缺一不可.

回覆 ruisz 的帖子

要有攞埋notes 出去邊食lunch 邊溫書嘅覺悟...