用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 鄧顯同迦密柏雨及曾肇添
樓主: zngo
go

鄧顯同迦密柏雨及曾肇添  

回覆樓主:

開頭因為怕阿女浪費自行機會,所以我自己心目中就係呢個post 嘅3間,但睇完大家嘅意見,真的非常有用,令我覺得應該相信阿女,比佢一試,不論結果如何,試過唔使後悔!
非常感謝大家有用的分享!

靚靚C9 發表於 20-7-16 13:51
叩門要考筆試,同學仔話數學考英文數,北區又冇英文小學,考英文數點會識!
...

如果英文勁開,之前預備下d專有名詞,應該唔難。

zngo 發表於 20-7-17 12:13
開頭因為怕阿女浪費自行機會,所以我自己心目中就係呢個post 嘅3間,但睇完大家嘅意見,真的非常有用,令我 ...

問得鄧顯,曾肇添即成績好ok。
女校
博: 自一MCS 自二 SRL
冇甘博:自一HTC 自二SRL

kirstyau 發表於 20-7-17 14:33
問得鄧顯,曾肇添即成績好ok。
女校
博: 自一MCS 自二 SRL

唔好意思,請問即是邊幾間?我唔識睇呀

zngo 發表於 20-7-17 18:24
唔好意思,請問即是邊幾間?我唔識睇呀

博:自一 瑪利諾修院,自二 聖羅撒
冇甘博: 自一 上智,自二 聖羅撒

如果B1A,SRL九成自行已經收咗,自己覺得SRL已經好過大埔任何一間中學。

zngo 發表於 20-7-17 12:08
恭喜已經入到心儀學校的仔女們!
我女最想瑪利諾,但佢其實最強係中文,其他只是強,又冇學術表賽,所以驚 ...

女女英文口語如何?瑪利諾同上智自行英文好重視。瑪利諾傳統英中本身英文就要好,上智兩次面試幾乎都係考英文。

mylittleson 發表於 20-7-17 11:42
請教為何不buy柏雨?仔三私一直,小四考級前20,小五剛對呈分卷,平均分升咗3分,我正想自行報柏雨。
...

好心你三私一直級20內就考沙田四大英中啦,男仔中學坐多幾個站OK既。諗唔諗男拔?

大埔既幾間英中真係各有缺點,你咁既學校咁既成績,何文田迦密好好多啦,點解入返嚟大埔!阿女升中時同學都問過佢會唔會返大埔,佢都話,要返又點會捱六年跨區去九龍讀小學。

little_yolky 發表於 20-7-17 19:01
好心你三私一直級20內就考沙田四大英中啦,男仔中學坐多幾個站OK既。諗唔諗男拔?

大埔既幾間英中真係各 ...

沙田又冇諗過。同仔去過何文田迦密,佢嫌地鐵上月台行太遠,校舍舊。但如拎到校長推薦信,我地會試男拔。

mylittleson 發表於 20-7-17 20:00
沙田又冇諗過。同仔去過何文田迦密,佢嫌地鐵上月台行太遠,校舍舊。但如拎到校長推薦信,我地會試男拔。
...

如果男拔有信心,何不考慮沙田四大,留柏雨做乜。校舍新舊,交通等都係次要,沙田區甚至九龍城區學生質素都較高,中學除咗讀書,仲有朋輩價值觀、師長引導、學校給予既眼界等等,對以後成年都相當重要。

kirstyau 發表於 20-7-17 18:30
博:自一 瑪利諾修院,自二 聖羅撒
冇甘博: 自一 上智,自二 聖羅撒

唔該晒

little_yolky 發表於 20-7-17 20:13
如果男拔有信心,何不考慮沙田四大,留柏雨做乜。校舍新舊,交通等都係次要,沙田區甚至九龍城區學生質素 ...

多謝寶貴意見。等我再study下沙田英中先。thank you 。

little_yolky 發表於 20-7-17 18:55
女女英文口語如何?瑪利諾同上智自行英文好重視。瑪利諾傳統英中本身英文就要好,上智兩次面試幾乎都係考 ...

佢英文都好,只是同佢自己比較,就中文最強!但可能同出面名校比,係咪應該始終差幾級!

mylittleson 發表於 20-7-17 20:16
多謝寶貴意見。等我再study下沙田英中先。thank you 。

我都讚成出沙田英中,最後真係要抽獎先柏雨!

zngo 發表於 20-7-15 18:38
阿女比較喜歡學校同學生都進取型,佢話想同學們可以一起專心上課,請問大家會點排呢3間學校?
...

BTW,直資諗唔諗?跑馬地st paul女校我見有校車大埔出,都係好既。

little_yolky 發表於 20-7-17 20:32
BTW,直資諗唔諗?跑馬地st paul女校我見有校車大埔出,都係好既。

直資太重負擔喇,而且太遠,睇落好似瑪利諾最方便咁!

其實MCS 門檻不太高,朋友仔全級名次1x 新界區小學,自行一入MCS。

zngo 發表於 20-7-17 22:00
直資太重負擔喇,而且太遠,睇落好似瑪利諾最方便咁!

應該係st Mary方便D,紅磡火車站行過去。

仔仔錫錫你 發表於 20-7-17 22:25
其實MCS 門檻不太高,朋友仔全級名次1x 新界區小學,自行一入MCS。

2間舊墟都係

little_yolky 發表於 20-7-17 11:23
油真都好好喔。你諗下油尖旺女仔唔揀伊中,幾乎都係揀油真了。其實上智只出4+成績,真實情況無人知呢。
...
過來人話你聽 上智係勁好多,不過佢地作風低調。