用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 鄧顯同迦密柏雨及曾肇添
樓主: zngo
go

鄧顯同迦密柏雨及曾肇添  

zngo 發表於 20-7-16 22:09
自行想揾一間搏下,另一間都想進取得嚟但有把握啲!
正確✅

zngo 發表於 20-7-16 22:06
如果沒校外比賽成績,只有跳舞學界攞獎,就算一線小學級一、二其實機會我都怕微,心大心細,同埋入到去名 ...

跳舞係體藝類。前面講的校外獎係指學術類,比如奧數等。如果一綫(比如兩個舊墟)級一二,呈分保持到,甘又唔怕試試任何一間熱門。(不過,只係個人估計,並非實踐過)。

medicine 發表於 20-7-16 22:24
跳舞係體藝類。前面講的校外獎係指學術類,比如奧數等。如果一綫(比如兩個舊墟)級一二,呈分保持到,甘又 ...

你就好啦,放心晒!恭喜!

nillnill 發表於 20-7-16 22:23
正確✅

zngo 發表於 20-7-16 22:34
你就好啦,放心晒!恭喜!
養兒一百嵗,長憂99。邊度會有放心嗮?!只有不斷嘗試,讓其獨自學會走路……

zngo 發表於 20-7-16 20:31
阿女其實最想讀女校,佢係整體進取及乖巧型,但因為只想佢讀資助學校,而且冇校外超強比賽成積,所以好似好 ...

你揀津校其實唔駛要乜超強比賽成績,學術成績靚就得。聖羅薩好啱你女,我係大埔區都唔buy柏雨。沙田其實好多都好好,JM講得啱,北區雙非多,始終文化習慣唔一樣,沙田好D。唔好睇少同學既影響力。

medicine 發表於 20-7-16 23:16
養兒一百嵗,長憂99。邊度會有放心嗮?!只有不斷嘗試,讓其獨自學會走路…… ...

係,唔同階段總有嘢令你煩心

zngo 發表於 20-7-16 22:09
自行想揾一間搏下,另一間都想進取得嚟但有把握啲!

自一曾肇添,自二聖羅薩

medicine 發表於 20-7-16 21:44
如果沒校外比賽成績,僅僅級頭(指前五非級一,即級二至五徘徊),博兩個瑪利,個人覺得機會麻麻。反而上智 ...

唔知大埔區有無關係,阿大同學級三(一直係級三),入到瑪利諾。我相信係要英文非常好,阿大睇過佢哋小學既英文reader,係好深。

little_yolky 發表於 20-7-17 09:48
自一曾肇添,自二聖羅薩
人家想要女津。雖然題目三間男女津,内文話中意女校兼進取型。自二(個建議)係唔係必入,亦似乎唔係好多勁女生的首選,則對於進取的定義或將來的良性競爭無幫助。

medicine 發表於 20-7-17 09:55
人家想要女津。雖然題目三間男女津,内文話中意女校兼進取型。自二(個建議)係唔係必入,亦似乎唔係好多勁 ...

聖羅薩成績其實好好,只係有直小所以少人報。油真都好,不過要睇樓主邊間小學,二線小學不宜搏兩間馬利,上智唔建議。

咁不如自一瑪利諾,自二聖羅薩/油真。

自己囡囡都係今年升中,大埔B1A,自一已經揀女校聖羅撒,都係冇揀CPU,四月已收,我都係因為佢英文科超強,第二時出國留學會好啲,去過open day感覺幾好。

nillnill    發表於 20-7-17 11:15

little_yolky 發表於 20-7-17 10:00
聖羅薩成績其實好好,只係有直小所以少人報。油真都好,不過要睇樓主邊間小學,二線小學不宜搏兩間馬利, ...
btw我知一個例子是自行油真+HTC,
自行結果係上智收左,
不是上智好d熱門d嗎 ???

subb 發表於 20-7-17 11:08
btw我知一個例子是自行油真+HTC,
自行結果係上智收左,
不是上智好d熱門d嗎 ???

咁我自一何文田迦密,自二上智都係入自二啦,咪又係上智熱過迦密。自行好難講既。油真同上智比較我覺得係不相上下,不過油真校風嚴格D。

little_yolky 發表於 20-7-17 11:18
咁我自一何文田迦密,自二上智都係入自二啦,咪又係上智熱過迦密。自行好難講既。油真同上智比較我覺得係 ...
我覺得好明顯是上智好好多喎 ! 真光系大不如前

foxli 發表於 20-7-17 10:35
自己囡囡都係今年升中,大埔B1A,自一已經揀女校聖羅撒,都係冇揀CPU,四月已收,我都係因為佢英文科超強, ...

聖羅薩唔只英文好,恭喜女女努力呀

subb 發表於 20-7-17 11:21
我覺得好明顯是上智好好多喎 ! 真光系大不如前

油真都好好喔。你諗下油尖旺女仔唔揀伊中,幾乎都係揀油真了。其實上智只出4+成績,真實情況無人知呢。

foxli 發表於 20-7-16 16:57
其實都可以試吓聖羅撒吖,我覺得間學校都幾好,講DSE英文科成績分分鐘好過鄧曾迦,女校同學仔感覺乖好多。 ...
題外話: SRL 嘅 ENG DEPARTMENT HEAD 都係曾記出品, 當年係曾記高材生

little_yolky 發表於 20-7-17 09:46
你揀津校其實唔駛要乜超強比賽成績,學術成績靚就得。聖羅薩好啱你女,我係大埔區都唔buy柏雨。沙田其實好 ...

請教為何不buy柏雨?仔三私一直,小四考級前20,小五剛對呈分卷,平均分升咗3分,我正想自行報柏雨。

回覆樓主:

恭喜已經入到心儀學校的仔女們!
我女最想瑪利諾,但佢其實最強係中文,其他只是強,又冇學術表賽,所以驚佢浪費咗自行機,但我應該都會比佢試下自一,還佢心願,自二再睇下先,因為我們其實只知覺瑪利諾,但原來仲有咁多,仲要有女校,我本身對其他學校冇咩認識,但要勤力啲上網睇下學校資料先得,好多謝各位!
同學間影響真係超級大,尤其中學,所以要小心謹慎啲揀!