用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 IB放榜,一肚氣!
樓主: 20020116
go

[英國] IB放榜,一肚氣!  

cherubic 發表於 20-8-8 15:47
My son got extra mark after EUR, I think he is just lucky.

恭喜你

https://www.ibo.org/news/news-about-the-ib/update-m20-dp-cp-results/

Good news to some students!

回覆 Radiomama 的帖子

too late.  kind of meaningless.

STERLING2020 發表於 20-8-17 20:46
回覆 Radiomama 的帖子

too late.  kind of meaningless.
so agreed with you

其實non jupas 都好唔公平,成績已好得不能再好,都可以話你interview 唔ok?interview 其實係莫需有的拒絕學生的因素。dse 學生成績夠就收才是入大學最徍方法

20020116 發表於 20-8-8 21:22
梗係唔成功啦,我而家已經變咗死狗!

我哋都唔成功,等咗一個月,A level result 一出,即刻reject 我哋, 乜解釋都冇,好無奈,top school 根本無位/ 無clearing. IB 好唔公平。我覺得大學喜歡收A level 學生多啲。

KenjiMa 發表於 20-8-20 10:14
我哋都唔成功,已經叫埋學校老師寫咗兩封推薦信,等咗一個月,A level result 一出,即刻reject 我哋, 乜 ...

呢件事我地還好,AL 13號放榜,睇返UCAS 原來11號已有update,比咗個unconditional offer。(但當時唔知,因我地自己都冇上UCAS)

我覺得可能最終是睇成績。因為我仔個總分仍是超過咗condition嘅大分要求。只是3科HL對方要求777,而我地係776。但其實776是沒有跌出一般最低要求,所以最後都收返。

KenjiMa 發表於 20-8-20 10:14
我哋都唔成功,已經叫埋學校老師寫咗兩封推薦信,等咗一個月,A level result 一出,即刻reject 我哋, 乜 ...

英國今年取消公開試,考試成績搞到一鑊泡,可能因為咁令大學比往年收多咗A Level 學生。

20020116 發表於 20-8-20 10:32
呢件事我地還好,AL 13號放榜,睇返UCAS 原來11號已有update,比咗個unconditional offer。(但當時唔知, ...
嘩!呢個月嘅煎熬真係唔簡單喎!幸好能收穫美滿成果 :)恭喜晒    叻叻仔會入讀那一科? 選那個學院? 今年劍橋還會安排宿位嗎?

giver 發表於 20-8-23 01:22
嘩!呢個月嘅煎熬真係唔簡單喎!幸好能收穫美滿成果 :)恭喜晒    叻叻仔會入讀那一科? 選那個學院?  ...

真係好煎熬!因為仔仔成績真係唔差,雖然跌咗1分,但仍有44,問題係好衰唔衰人地要求HL要777,佢就776,如果學校揸正唔肯收都無辦法。一諗到呢種錯失,頭髮都白晒!

真係要睇吓邊間U同邊年,識個同學仔舊年又係要777, 但得776, 最後ICL唔收

3930 發表於 20-8-23 14:17
真係要睇吓邊間U同邊年,識個同學仔舊年又係要777, 但得776, 最後ICL唔收

如果今次cambridge唔收我仔,佢應該會去imperial,因為Imperial已經比咗uncon offer。不過無可否認,考學校,都真係講運氣。

樓主太謙虛啦,劍橋一定是經過多方面考量,才決定收仔仔的,何止運氣咁簡單 !
一般是要入學試面出眾,才有面試機會的,可是今年劍橋在香港的面試取消了,有在網上進行嗎?

giver 發表於 20-8-23 16:29
樓主太謙虛啦,劍橋一定是經過多方面考量,才決定收仔仔的,何止運氣咁簡單 !
一般是要入學試面出眾,才有 ...

你提到呢個問題,更是突顯“運氣”嘅重要。港區面試取消了,有些同學會臨時臨急被通知往英國面試,由通知到面試都是一星期嘅事,我仔好好彩被安排,但我知有些同學不獲安排就失去了機會。今年真是「見步行步」,步步艱辛

3930 發表於 20-8-23 14:17
ICL in general 應該收得鬆啲喎, except 某啲神科如 Engineering?
776 都要睇吓邊科 6,相對於已選學科,是否算 prerequisite?  
請問同學仔有冇飛過去ICL面試?

giver 發表於 20-8-23 16:40
ICL in general 應該收得鬆啲喎, except 某啲神科如 Engineering?
776 都要睇吓邊科 6,相對於已選學科, ...
佢係engin,就係co 要求那幾科777,但得776,咁間間U 鬆手與否都視乎係邊一科嘅,包括oxbridge

20020116 發表於 20-8-23 08:21
真係好煎熬!因為仔仔成績真係唔差,雖然跌咗1分,但仍有44,問題係好衰唔衰人地要求HL要777,佢就776,如 ...
姪仔今年都係44分,入咗劍橋PPE。

20020116 發表於 20-8-23 08:21
真係好煎熬!因為仔仔成績真係唔差,雖然跌咗1分,但仍有44,問題係好衰唔衰人地要求HL要777,佢就776,如 ...

恭喜樓主的兒子最終入到Cambridge, 那一種煎熬真的不是常人所能承受,其實你呀仔的成績已經超曬班,只是今年因IB取消考試而帶來的不公,令到你們心情忐忑不安。無論如何,現在是完美結局,你們現在可安心準備到英國開學了。

20020116 發表於 20-8-23 16:39

你提到呢個問題,更是突顯“運氣”嘅重要。港區面試取消了 ...

完全同意運氣的重要性,尤其是報讀這些頂級大學。一舨來說,報讀這些大學的也是尖子,要在尖子中脫穎而出的往往就是靠那一點點運氣。