用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 IB放榜,一肚氣!
go

[英國] IB放榜,一肚氣!   [複製鏈接]

原本拎住cambridge conditional offer開開心心等考試等放榜,點知一個疫情,取消考試,無厘頭用校內呈交每科的科目研究文章(原本只佔總成績20%)來做個總成績。最後因某一科成績欠一分就跌出condition,offer從此溜走?
   29    0    0    0

20020116 發表於 20-7-15 16:37
原本拎住cambridge conditional offer開開心心等考試等放榜,點知一個疫情,取消考試,無厘頭用校內呈交每 ...

有冇人知道我可以點做?

Ask the school consulor . 不過應該都冇乜用。remark 冇人成功。女的同學差一分,但warick 照俾offer.suppose cO 系38

lui 發表於 20-7-15 16:55
Ask the school consulor . 不過應該都冇乜用。remark 冇人成功。女的同學差一分,但warick 照俾offer.supp ...

個remark根本形同虛設!佢remark要份paper(20分裡)加多3分先會調整個grade!3分以下就食咗你!最慘係我地剛剛踩界
好唔開心

今次好慘。我哋offer 安全,不過我哋都remark 哂$

20020116 發表於 20-7-15 16:37
原本拎住cambridge conditional offer開開心心等考試等放榜,點知一個疫情,取消考試,無厘頭用校內呈交每 ...
身同感受 好彩最後被我地CLEARING扣得返CONFIRM CHOICE咋, 真心覺得呢個評分法好唔公道 你地仲要考到 CAMBRIDGE, 鄧你地肉赤呀

woman 發表於 20-7-15 17:08
身同感受 好彩最後被我地CLEARING扣得返CONFIRM CHOICE咋, 真心覺得呢個評分法好唔公道 你地 ...

你在clearing中能把原本confirm choice個學位攞返?可否講解多少少,以協助將有可能遇到同樣困難的我們,我孩子等緊GCE 成績。謝謝你

woman 發表於 20-7-15 17:08
身同感受 好彩最後被我地CLEARING扣得返CONFIRM CHOICE咋, 真心覺得呢個評分法好唔公道 你地 ...

好肉赤,你知唔知最衰係咩呀?最衰係嗰科老師依家先嚟話我仔揀題目心頭高,又話佢做錯方向!我心諗,你唔早講?你做科目老師責任就係帶細路架啦,題目唔啱你當初你又approve?
我聽到呢啲咁不負責任嘅言論我仲激心!咁樣嚟害我個仔

clearing?請問幾時呀?唔該教下路

TTEE1819 發表於 20-7-15 17:16
你在clearing中能把原本confirm choice個學位攞返?可否講解多少少,以協助將有可能遇到同樣困難的我們, ...

GCE都試取消嗎?是今屆考大學嗎(唔好意思我唔識其他學制)?咁你地係咪用校內評估做計分?

20020116 發表於 20-7-15 17:25
GCE都試取消嗎?是今屆考大學嗎(唔好意思我唔識其他學制)?咁你地係咪用校內評估做計分?
...

Yes, yes, 今年的GCE 和GCSE全部取消,用校內成績。

TTEE1819 發表於 20-7-15 17:16
你在clearing中能把原本confirm choice個學位攞返?可否講解多少少,以協助將有可能遇到同樣困難的我們, ...
[p=26, null, left]https://www.ucas.com/events/2020-entry-clearing-opens-348886

希望幫到你

20020116 發表於 20-7-15 17:23
好肉赤,你知唔知最衰係咩呀?最衰係嗰科老師依家先嚟話我仔揀題目心頭高,又話佢做錯方向!我心諗,你唔 ...
開始左啦, 不過好多TOP U 無CLEARING架........................

[p=26, null, left]"UCAS Clearing 屬英國大學聯招系統的補錄階段,是在學生取得公開試結果後,爭分奪秒取 offer 的黃金機會!2020年入學的 UCAS Clearing 將於 7月6日開始。

[p=26, null, left]UCAS Clearing 是一個締造和再造的機遇,甚至重新再選擇學科或大學,但你必須留意,部分高排名的大學例如Imperial College London、LSE、UCL 或熱門學科,未必會在 UCAS Clearing 降低入學要求,甚至不設 Clearing作尚餘學位招生。"

[p=26, null, left]不如你試下搵AGENT幫手, 或者試下寫封EMAIL俾學校求下情睇下得唔得

woman 發表於 20-7-15 17:32
https://www.ucas.com/events/2020-entry-clearing-opens-348886

希望幫到你

感謝!剛剛入去睇左,我孩子讀的科,只有3間U仲有位。希望將發出的GCE成績夠入firm choice or insurance choice.

回覆樓主:

你試下email比大學問一問,咩都要試一試。

回覆樓主:

欠一分,near miss case, email 大學話好喜歡佢,希望再考慮自己,要快

woman 發表於 20-7-15 17:37
開始左啦, 不過好多TOP U 無CLEARING架........................

"UCAS Clearing 屬英國大學聯招 ...

我仔send咗,本身中學都send咗,以証明我仔以往呢科成績都好好。

問題係,IB取消考試,其他系統都取消考試:如果其他系統好鬆手,導致其他考生好多人攞咗offer,我地IB學生真係食蕉喇

TTEE1819 發表於 20-7-15 17:42
你試下email比大學問一問,咩都要試一試。

已問咗,但冇回覆。佢地話等晒AL放榜睇下有冇位剩先決定!我擔心如果AL好手鬆,係咁派A ,咁就冇位剩返比IB生呢邊

20020116 發表於 20-7-15 17:51
已問咗,但冇回覆。佢地話等晒AL放榜睇下有冇位剩先決定!我擔心如果AL好手鬆,係咁派A ,咁就冇位剩返比I ...
請問是在香港還是外國讀IB ?

Anniemun 發表於 20-7-15 17:59
請問是在香港還是外國讀IB ?

香港

Adrio77    發表於 20-7-19 21:32

poonseelai 發表於 20-7-15 17:46
欠一分,near miss case, email 大學話好喜歡佢,希望再考慮自己,要快

請問你知唔知咁嘅case成功叩門多唔多?
‹ 上一主題|下一主題