用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 疫情下不一樣的暑假, 大家小孩會如何過? ...
樓主: 小時了了
go

疫情下不一樣的暑假, 大家小孩會如何過?  

IloveJJ 發表於 20-7-16 15:46
而家早唔過10點啦!大個咗,好難咁早瞓,所以唯有俾佢哋瞓晏啲。不過10點已經早過晒佢哋啲同學,我大仔啲同 ...

阿大返學有時都10:XX至瞓,但放假無嘢做就可以早D。我5:30起身煮飯,佢6:00起身溜狗喔!唔早D瞓點有精神返工?

little_yolky 發表於 20-7-16 15:21
10:00好夜喔,我哋係9:00左右。因為我同C6要返工,晨早起身,所以一早熄燈。禮拜五、六就可以夜D。
...
9點瞓真係好早

b3410 發表於 20-7-16 16:21
9點瞓真係好早

有時都會9:30既

mathsisfun 發表於 20-7-16 17:43
你介紹的IDENTITY唔錯喔,以後有時間我都應該寫一篇關於中文的自學網站。之前介紹的以英文為主

關於Prepsc ...
多謝你先!期待中文網站 !一直覺得中文博大精深,無從落手。可能是因為太多分枝,好難系統化分門別類。這些大部分是前輩介紹的網站,受益匪淺!

b3410 發表於 20-7-16 11:35
Khan Academy 最簡單,不過比較淺,而且有時亂。
數學,理科比較多,HKAGE已經有唔少網上課。不過內容不夠 ...

仔升中一,一月停課時開始睇Khan academy,復課後暫停,放暑假又再開始睇返。

以一個小六中小學生來說,Khan系佢用英文接觸各科知識的開始

b3410 發表於 20-7-16 11:35
Khan Academy 最簡單,不過比較淺,而且有時亂。
數學,理科比較多,HKAGE已經有唔少網上課。不過內容不夠 ...
HKAGE 開始報名, 高小有咩課程推介? 有無好的英作course?

cafeva 發表於 20-7-17 10:11
HKAGE 開始報名, 高小有咩課程推介? 有無好的英作course?
Reading & Writing II Course (Level 2): Between the Lines: Critical and Creative Reading of Short Fiction (ELLP1252)閱讀與寫作 II 課程 (程度二)︰字裡行間 – 短篇小說的批判及創意閱讀 (ELLP1252)

報咗,未開始上。

cafeva    發表於 20-7-18 11:56

mathsisfun 發表於 20-7-16 17:43
你介紹的IDENTITY唔錯喔,以後有時間我都應該寫一篇關於中文的自學網站。之前介紹的以英文為主

關於Prepsc ...

我諗我錯失了你的英文好介紹。

期待中文推介。

LeeCC 發表於 20-7-17 06:16
仔升中一,一月停課時開始睇Khan academy,復課後暫停,放暑假又再開始睇返。

以一個小六中小學生來說, ...

Khan Academy + Tedtalk, 我覺得是最好的中小入英中的過渡方法。

b3410 發表於 20-7-17 20:43
Khan Academy + Tedtalk, 我覺得是最好的中小入英中的過渡方法。
謝謝,等我俾佢睇埋Ted talk

LeeCC 發表於 20-7-17 21:01
謝謝,等我俾佢睇埋Ted talk

一個適應上堂,一個學習speech(oral)

mathsisfun 發表於 20-7-17 18:21
Re-post 網上學習(主要英文網站)
www.tuition.hk/en/resources/top-5-online-lesson-and-e-learning-plat ...

thanks

請教各位有什麼中文或英文雜誌可以推介給中學生看?

heidicyli 發表於 20-7-22 22:38
請教各位有什麼中文或英文雜誌可以推介給中學生看?

綜合:national geographic
科學: new scientist
政治: Asiaweek

如果怕英文難可先睇中文版。

突然醒起有個免費英語新聞網站啱學生睇,新聞分晒 level , 仲有練習:

https://breakingnewsenglish.com/

YolandaTam 發表於 20-7-23 09:15
綜合:national geographic
科學: new scientist
政治: Asiaweek

謝分享

謝謝!

謝謝分享
依家都驚小朋友升中一未能開學
對MATH﹑IS真係幾有用