用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 疫情下不一樣的暑假, 大家小孩會如何過? ...
go

疫情下不一樣的暑假, 大家小孩會如何過?  

小學時的暑假, 早幾過月已報名參加樓下 NGO 的暑假各類型暑期興趣班.

中學呢, 第一年去咗軍訓營, 第二年去咗英國 local summer school, 今年一早自己攪及俾晒錢買晒機票去紐西蘭中學 exchange 一個月, 但奈何依家紐西蘭仍然封關而取消.  

依家留守香港卻足不出戶, 大家小孩會如何過這暑假?

首先, 會瞓到日上三竿, 之後時間可以點過好呢 ......

小時了了 發表於 20-7-15 10:50
首先, 會瞓到日上三竿, 之後時間可以點過好呢 ......
食早餐, 睇手機, 做功課, LUNCH, 做功課, 游水(如果可以), 補習, DINNER

温書,睇小說同科技經濟雜誌,打機⋯⋯

YolandaTam 發表於 20-7-15 10:55
溫書???? 自願自動波嗎? 好乖好羨慕

妹妹頭 發表於 20-7-15 10:53
食早餐, 睇手機, 做功課, LUNCH, 做功課, 游水(如果可以), 補習, DINNER
是否 online 補習?

小時了了 發表於 20-7-15 10:59
是否 online 補習?
係, 古文, 同補習姐姐都係ONLINE, 星期日姐姐至FACE TO FACE

小時了了    發表於 20-7-15 11:43

小時了了 發表於 20-7-15 10:58
溫書???? 自願自動波嗎? 好乖好羨慕

升中五喎,唔温唔得呀,學校會迫㗎!

小時了了    發表於 20-7-15 11:28

couch potato (watch movies)

小時了了 發表於 20-7-15 10:45
小學時的暑假, 早幾過月已報名參加樓下 NGO 的暑假各類型暑期班.

中學呢, 第一年去咗軍訓營, 第二年去咗英 ...
你D暑期活動好精彩呀.
今年真係諗唔掂! 前排停課已經悶到癲仲肥左成10磅... 又來唔知做乜好. 本來報左好多個運動班都cancel 哂. 唔知點算!

呢個星期嘅行程
起身食Brunch,翻睇睇咗無數次嘅韓劇,睇「老高與小茉」嘅片,睇台灣youtuber搞笑片,ig和朋友分享梗圖,食晚飯,睇「蠟筆小新」,琴晚連「peppa pig」都撈埋......

今年邊度都唔使去,報咗啲免費Courses全部改on-line;運動training全部暫停,好彩一周一次跑山可以keep住;幾個朋友仔fairwell 聚會又停哂。整個暑假睇來會日日在家典來典去,Youtube,打機,手機樂無窮。

做功課、reading、睇Netflix、睇手機、喺屋企做小運動。

回覆樓主:

準備拿拿聲淘咩滴膠套裝,再睇下有咩DIY野玩,滿足佢哋打發時間。

回覆樓主:

而家疫情咁樣,真係好多運動和活動都停晒。好彩我女突然想自學violin,佢初小學過一輪停咗,最近睇youtube鍾意番,而家自己上網學。

雖然拉得好似劏雞,但勝在用好多時間。日日拉,無覺得困係屋企悶。

YolandaTam 發表於 20-7-15 10:55

講開科學雜誌,先多謝你推介睇嘅"New  Scientist"雜誌,真的好適合女兒看。

thx.thx

小時了了 發表於 20-7-15 10:50
記得你打算囡囡自修考IGCSE?何不利用暑假時間?
我在研究AP,應該也可以自修去考,打算暑假嘗試自修一科,試試水。

Jane1983 發表於 20-7-15 16:45
而家疫情咁樣,真係好多運動和活動都停晒。好彩我女突然想自學violin,佢初小學過一輪停咗,最近睇youtube ...
我女話自學彈吉他,剛剛開始,好難頂

IloveJJ 發表於 20-7-15 16:50
一早起身,學煮早餐。
住薄扶林,去後面行山半小時。
返屋企睇電視、做暑假功課、數學練習、睇中英文書、打 ...
一早行山人多唔多?