用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 疫情下不一樣的暑假, 大家小孩會如何過? ...
樓主: 小時了了
go

疫情下不一樣的暑假, 大家小孩會如何過?  

YolandaTam 發表於 20-7-23 09:15
綜合:national geographic
科學: new scientist
政治: Asiaweek

謝謝分享。想請教NewScientist除咗誠品之外仲可以去邊樹買到?thx.thx

YmOra 發表於 20-7-23 20:47
謝謝分享。想請教NewScientist除咗誠品之外仲可以去邊樹買到?thx.thx

...

英文版嗎?

YolandaTam 發表於 20-7-23 21:15
英文版嗎?

是的,上星期去過誠品無得買,之前試過買到,e+買唔到。

YmOra 發表於 20-7-23 21:20

唔知呀,我之前都係去誠品咋。
後來訂 kindle 版。

YmOra    發表於 20-7-23 21:27

回覆樓主:

想請教:
屋企有各類型嘅non-fiction圖書,但能引起佢興趣嘅唔太多,佢通常睇elements嘅書,horrible science 都會睇,但都唔係話十分喜歡,我一直都唔明點解,今日我仔同我講,佢覺得教科書好睇啲,佢話字大啲同埋講嘅嘢冇咁散。

咁我想問,我應該由得佢繼續睇教科書? 如果睇完就讀嘅年級,比佢睇高一級還是大家覺得有其他課外書可以睇?

YmOra 發表於 20-7-23 21:20

https://www.magazines88.com/

呢度睇下有冇啱

S-Kwok 發表於 20-7-24 23:34
https://www.magazines88.com/

呢度睇下有冇啱

謝謝你呀!本應已打算"書展"去選購,但疫情影響下打消念頭,真係忘記網上書展購買途徑,多謝你的提醒。

S-Kwok 發表於 20-7-24 23:32
想請教:
屋企有各類型嘅non-fiction圖書,但能引起佢興趣嘅唔太多,佢通常睇elements嘅書,horrible scien ...
不嬲都話字體大小是揀書其中一個factor

除非天生求知慾好強,去到某歲數,開始有自己意見和喜好,不如試下focus on 一兩樣topics