用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 疫情下不一樣的暑假, 大家小孩會如何過? ...
樓主: 小時了了
go

疫情下不一樣的暑假, 大家小孩會如何過?  

b3410 發表於 20-7-15 18:28
記得你打算囡囡自修考IGCSE?何不利用暑假時間?
我在研究AP,應該也可以自修去考,打算暑假嘗試自修一科,試試水。

嘻嘻! 尋日成個下午同 IGCSE 補習社夾阿女與補習老師 呢個暑假 online 補習時間, 由尋日開始星期一至六每日~ 有 1- 2小時 online 補習.

見 IGCSE 今年11月特別加開考試, 睇吓阿女11月前趕唔趕得切學晒 6 科 (中文, Maths, Eng, Business, Econ, Geog) 係11月考, 如果趕唔切學的話11月只考中文及英文, 明年5月才考6 科.

P.S.政府派俾我及C6嗰2萬銀,我哋促進香港經濟, 全數俾晒暑假補習社.多謝特區政府資助

小時了了 發表於 20-7-16 09:53
嘻嘻! 尋日成個下午同 IGCSE 補習社夾阿女與補習老師 呢個暑假 online 補習時間, 由尋日開始星期一至六每 ...
果尐係你自己錢唔洗多謝喎……

嘻嘻! 尋日成個下午同 IGCSE 補習社夾阿女與補習老師 呢個暑假 online 補習時間, 由尋日開始星期一至六每 ...

我就慳好多,只是俾錢加入網上自學網站,俾佢哋自己入去玩。

小時了了    發表於 20-7-16 10:45

IGCSE 補習咁平咩? 仲以為好貴添. 我都報左Math (身痕!), 本來想報埋A.Math 同Eng, 但係HKEAA話加科要另外加$, 算數.

b3410 發表於 20-7-16 10:32
邊個網介紹下

cafeva 發表於 20-7-16 10:34
IGCSE 補習咁平咩? 仲以為好貴添. 我都報左Math (身痕!), 本來想報埋A.Math 同Eng, 但係HKEAA話加科要另外加$, 算數.

網友係呢度分享 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3750842&extra=page%3D1&page=6 ITS 依家可以報名 11月考, 尋日我聯絡 ITS email 報名表, 我打算女係 ITS 度考. ITS 我唔見加科要另外加$, 你不如問問 ITS, 睇吓會唔會平啲

IGCSE 補習好鬼貴, 試過 online 單對單阿女補過 $720/hr (Econ); $690 (English first language). 依家暑期班幾個人一 group online 上堂 $350/hr (每堂最少2小時)

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-7-16 08:23
我糸lib 閉關前借了本網友話淺但都字典咁厚的書,一日就ko 左 。可能hktv 會搞網上書展,留意 ...
我dl咗幾本流行小說,阿仔1日ko 2本

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-7-16 08:26
8 hrs 是成人吧,who 有個guideline ,當然只是個guideline, 實際是因人而異,我覺得訓得是福 ...
https://www.baby-kingdom.com/%E8%82%B2%E5%85%92%E6%88%90%E9%95%B7/%E6%88%90%E9%95%B7%E5%81%A5%E5%BA%B7/%E5%85%92%E7%AB%A5%E7%9E%93%E5%B9%BE%E5%A4%9A%E5%85%88%E5%A4%A0%EF%BC%9F%E5%94%94%E5%90%8C%E5%B9%B4%E7%B4%80%EF%BC%8C%E6%A8%99%E6%BA%96%E5%8F%88%E4%BF%82%E9%BB%9E%EF%BC%9F-24759

由6歲開始,至約9歲,每晚睡8至11小時就足夠了。Sleep Foundation 就說,7或8小時,至12小時都沒有問題。

青少年來說,9個小時是目標,不過多或少兩小時也屬正常的。

我aim at 8 -9 hrs

平時返學,因為早起身,需要搭車往返時瞓多 0.5 -1 個小時。

b3410 發表於 20-7-16 10:32

可唔可以介紹下?

gigayan 發表於 20-7-16 11:17
可唔可以介紹下?
Khan Academy 最簡單,不過比較淺,而且有時亂。
數學,理科比較多,HKAGE已經有唔少網上課。不過內容不夠多/廣。數學也可以參考AoPS
https://artofproblemsolving.com/online
香港本地網站也是前輩介紹   http://project-identity.hk
Herman Yeung 數學平台網址:
https://www.youtube.com/user/hyhermanyeung

IB

PrepScholar:  The Best IB Math Study Guide and Notes forSL/HL

gigayan 發表於 20-7-16 11:17
可唔可以介紹下?
我唔係好鐘意跟老師課程,因為要跟佢進度。前一段時間CTY上了一個寫 essay課程,tutor 一個星期只肯改一篇文,comments 俾的好好,就是不肯早一些給你。經常是一兩天已經完成,之後就浪費時間在等。

b3410 發表於 20-7-16 11:35
Khan Academy 最簡單,不過比較淺,而且有時亂。
數學,理科比較多,HKAGE已經有唔少網上課。不過內容不夠 ...

研究下先,thanks

• School age children (6-13): Sleep range widened by one hour to 9-11 hours (previously it was 10-11)
  • Teenagers (14-17): Sleep range widened by one hour to 8-10 hours (previously it was 8.5-9.5)

返:學我們9hrs, weekend 加1-2, 平時都要叫起床,不過不察覺有疲態

小時了了 發表於 20-7-16 10:44
網友係呢度分享 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3750842&extra=page%3D1&page ...
Thanks. 睇睇先

MrBeast 發表於 20-7-16 13:33
  • School age children (6-13): Sleep range widened by one hour to 9-11 hours (previously it was 10 ...

• 我哋跨區,要6:00起身,阿大P1   8:00就瞓。阿細好難入睡,佢9:00至瞓,明顯個腦無咁好,脾氣又臭D。升咗中學大個,無皇管

IloveJJ 發表於 20-7-16 15:15
    我第二個細佬到而家咁大個,都仲要午睡。佢同我老公都係瞓得多,又係兄弟中最高。我細仔無大仔瞓咁多,較細 ...

10:00好夜喔,我哋係9:00左右。因為我同C6要返工,晨早起身,所以一早熄燈。禮拜五、六就可以夜D。