用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區B1女生派位 估估吓推算(2020 更新)
樓主: mcl203
go

中西區B1女生派位 估估吓推算(2020 更新)   [複製鏈接]

其實睇「2020/21各校升中派位資料 20-9-2 17:04 更新)#196 」既分析,普通都只有4x%升band1 既?我仲以為應該80-90%.真心唔識計!有無高人可以指點呢?

mcl203 發表於 20-12-31 09:44
灣仔SPPCS份2019/2020報告講,佢哋有95%全港1/2率。所以,還要看同區小學嘅相對比較~~~
...
全港自然差異大一些
不過還要考慮埋學校有冇努力操pre S1,如果冇乜點操過,pre S1靚,先係真正的實力。

b3410 發表於 20-12-31 09:52
全港自然差異大一些
不過還要考慮埋學校有冇努力操pre S1,如果冇乜點操過,pre S1靚,先係真正的 ...

灣仔6直聯人數佔45%,中西區4女直只佔25%,灣仔仲有兩軒+聖雅各,各過50%入英中,加起來佔約~70%,所以各校佔嘅本區B1率會係競爭下拉低咗,亦即係有大比例嘅全港B1本區B2。至於中西區,比例無咁大,強校假設水平和灣仔直聯小相若,自然B1率可以高啲~~~

當然係斷估~~~

婷婷玉立 發表於 20-12-31 09:47
其實睇「2020/21各校升中派位資料 20-9-2 17:04 更新)#196 」既分析,普通都只有4x%升band1 既?我仲以為 ...

標準1/3係33.33%,4X%係該區強校了~~~

mcl203 發表於 20-12-31 10:01
標準1/3係33.33%,4X%係該區強校了~~~

4x% 咁計麻少囉,無一半喎!而且牫睇過中西區既中學,接近全部都係band 1. 理應讀得中西區既弹學就入中西區既中學(Banding 咁靚)。

mcl203 發表於 20-12-31 09:40
所以話你無睇清楚,上面咪講咗自行離場囉,見唔見到?~~~

我看到呀,你提到這個自行離場,但問題是,自行離場了,然後下面又假設(比如)sh再收走108個sh私和sh津B1生,即表示sh私入sh的50多人都是B1生,而sh私B1自行離場的有50多人(學校數據),也就是共有B1生約110人,即sh私的B1率有110/127=86%....希望沒有理解錯你的估算方式。。。。哇!超高!    。。。都系斷估

婷婷玉立 發表於 20-12-31 10:06
4x% 咁計麻少囉,無一半喎!而且牫睇過中西區既中學,接近全部都係band 1. 理應讀得中西區既弹學就入中西 ...

33.33%係相對嘅比較,1間取43.33%,另一間就係23.33%。不過,45%派入英中,並不等於有45%B1率,還要看該區B1英中位,位多嘅區可能只有40%B1,位小嘅區可能佢哋係50%。仲要睇埋佢哋嘅自行/直資跨區能力,邊度都受歡迎即係佢哋學術水平認受性高~~~

回覆 婷婷玉立 的帖子

https://www.chsc.hk/ssp2020/index.php?li_id=2&lang_id=2
中西區大抽獎有好多學校, 你可以參考以上

lik123 發表於 20-12-31 10:20
我看到呀,你提到這個自行離場,但問題是,自行離場了,然後下面又假設(比如)sh再收走108個sh私和sh津B1 ...

你估錯了,我幾時講過5X個聖私係B1生?

要知道,108個係斷估佢哋係B1生,可以係,亦可以唔係,SHCC有用自行唔少位收自己學生,點會校外人可以知道佢哋點安排?15X總數係估佢哋B1率,6+12係用嚟做buffer減低個偏差可能~~~

已經講咗,呢個係估全區統一機會,唔係估某女校B1率~~~

lik123 發表於 20-12-31 09:23
我看了很多您跟樓上的兩位很多post,很欣賞兩位。不過我這陣子也進去中西區的每一間小學進去看看他們的升 ...
其實好簡單,唔需要諗得咁複雜。中西區四間B1女校(SHCC主要收中西區學生),加埋有幾多個位,你當佢哋七成半到八成係本區(假設自行階段收外區既多,只收半成到一成本區),加埋有幾多個位。然後估計係中西區有幾多B1女仔,咁就知道B2女仔入到既機會(幾年前計過,高到驚嚇級既程度)。

mcl203 發表於 20-12-31 10:22
33.33%係相對嘅比較,1間取43.33%,另一間就係23.33%。不過,45%派入英中,並不等於有45%B1率,還要看該區 ...
講得啱,派入英中比率,並唔等於有B1率。以區內某小學為例,派入英中既比率,高於B1率唔少(有啲年份甚至高近倍),原因係學校策略正確。

mcl203 發表於 20-12-31 09:23
一間英中,係要符合85%全港頭40%學生,亦即係85%要B2A頭,收到咁多B2點保住英中資格。仲有,可以參考埋DSE ...
自行一定係全部B1學生,大抽獎如果收到三成B2,咁學校既B2A以上比率大約會係86%左右,剛好符合85%既要求多啲啲,所以想要保持英中地位,大抽獎階段唔可以收多過三成B2。當然現實係可以收多啲B2而唔影響英中地位,原因係B1/B2邊緣會傾向於乙一揀四大女校,但係B2尾既多數唔敢,所以大抽獎揀佢哋既B2女仔,好可能係B2頭。呢個可能可以解釋點解佢哋收到咁多B2學生,仍然有唔錯既DSE成績。

王家爸爸 發表於 20-12-31 10:45
其實好簡單,唔需要諗得咁複雜。中西區四間B1女校(SHCC主要收中西區學生),加埋有幾多個位,你當佢哋七成 ...

咪就係,一早講咗可以好簡單,若果SHCC接收大部份直小生係B2,佢哋校長仲唔瓜瓜嘈,DSE點交數吖。連SH都咁低B1率,區內啲非直聯會係乜B1率?~~~

王家爸爸 發表於 20-12-31 11:14
自行一定係全部B1學生,大抽獎如果收到三成B2,咁學校既B2A以上比率大約會係86%左右,剛好符合85%既要求 ...

要B2AA,B2A部份係out咗40%~~~

mcl203 發表於 20-12-31 11:31

參考DSE 5級既細分,分做B2A, B2A* 同埋 B2A**。咁B2A*+ 就太約係40%

IYY    發表於 20-12-31 11:58
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 20-12-31 11:31

突然大家又精選起來

hkpapa852 發表於 20-12-31 11:38
參考DSE 5級既細分,分做B2A, B2A* 同埋 B2A**。咁B2A*+ 就太約係40%

SHCC 198人,收到30個B2A或以下就可以搣柴了,主收B2 ?~~~

mcl203 發表於 20-12-31 11:44
SHCC 198人,收到30個B2A或以下就可以搣柴了,主收B2 ?~~~
EDB都未公佈仲會唔會重新審視英中水平,如果唔再做,咁收生唔達標都可永續英中。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-12-31 11:55
EDB都未公佈仲會唔會重新審視英中水平,如果唔再做,咁收生唔達標都可永續英中。 ...

咁仲未見你評佢1C-2A嘛~~~

mcl203 發表於 20-12-31 11:57
咁仲未見你評佢1C-2A嘛~~~
我對學校既評級同收生水平每關喎!
‹ 上一主題|下一主題