用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區B1女生派位 估估吓推算(2020 更新)
樓主: mcl203
go

中西區B1女生派位 估估吓推算(2020 更新)   [複製鏈接]

mcl203 發表於 21-4-30 10:51
有無叩門位益自己B3生,唔知~~~

直中係可以同EDB申請B3生都可以用直屬位。但我估,基本上唔會咁做,因 ...

明白,謝謝你的分享

yanping07 發表於 21-4-30 10:58
或者直屬B3可能係大抽獎入?

應該不會,因為教育局說明直小學生必須考有B1B2的成績,及在大抽獎中把直中放在乙一才可以。

FortuneBB 發表於 21-4-30 11:43
應該不會,因為教育局說明直小學生必須考有B1B2的成績,及在大抽獎中把直中放在乙一才可以。
...

原來有咁嘅說明?

sasayung_mimiko 發表於 21-4-30 12:23
原來有咁嘅說明?
有。小五時,直小應該要開家長會向家長說明升中玩法,另外,就算學校未講,自己都可以直接上edb 網頁了解一下。

PTL_L 發表於 21-4-30 13:14
有。小五時,直小應該要開家長會向家長說明升中玩法,另外,就算學校未講,自己都可以直接上edb 網頁了解一 ...

Thx  

FortuneBB 發表於 21-4-30 11:43
...

我估,網友所指直小B3生仍係放乙1而派入,即係同街外學生一樣偷雞成功。唔可以完全否定嘅,只係好微微微機會~~~

回覆樓主:

小女黎緊升中,想問下各位大師意見,老師說佢全港次第屬b1, 但本區(中西區)就跌左去b2,應該就是邊緣人了,來年升中人數睇返資料本區少左幾百人,會唔會有機會搏到乙一yw呢?乙二填那間好? 因LMC又變了中中,唔知選邊間穩陣好

campbell 發表於 22-3-19 10:40
小女黎緊升中,想問下各位大師意見,老師說佢全港次第屬b1, 但本區(中西區)就跌左去b2,應該就是邊緣人了 ...
如果本區(中西區)是b2,乙一yw 應該沒有機會

醒目開學勳章

小女黎緊升中,想問下各位大師意見,老師說佢全港次第屬b1, 但本區(中西區)就跌左去b2,應該就是邊緣人了 ...
其實以往中西區band 2選ywgs/ssgc都有唔少機會(我n年前已經提過,亦見過唔少人搏到,不過呢度某啲高人話無可能),如果想再穩陣啲就搏scgs

bobbob 發表於 22-3-19 10:59
其實以往中西區band 2選ywgs/ssgc都有唔少機會(我n年前已經提過,亦見過唔少人搏到,不過呢度某啲高人話無 ...

我都一直估存在嘅機會,只係有幾大,可能機會亦未必係非常細,要睇風向。YWGS收到B1生嘅有利位置係,絕大部份人以為SSGC得咁少位,變咗一窩蜂走單向~~~

曾經有網友分享話某年校長話歷史只有1位係南區2仔抽入,我心諗,真係?我就知有位灣仔入咗喇,可能,該校長啲近代史成績一般~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 22-3-19 11:07
我都一直估存在嘅機會,只係有幾大,可能機會亦未必係非常細,要睇風向。YWGS收到B1生嘅有利位置係,絕大 ...
南區2仔都抽得入,中西區肯定更多啦

bobbob 發表於 22-3-19 11:18
南區2仔都抽得入,中西區肯定更多啦

跨區位,中西區係呢次不適用~

醒目開學勳章

睇番你先前啲post,學校曾經話過你女呈1+呈2後係band 1b,點解忽然轉晒口風?

醒目開學勳章

mcl203 發表於 22-3-19 11:39
跨區位,中西區係呢次不適用~
跨區得個位數都執到雞,響中西區有淨嘅分分鐘有雙位數,咪仲易執雞

其實,不少小學經常刻意提供嘅全港組別,根本係作用不大,本區組別已經唔易評估,仲有能力可以擴展至全港?~~~

全港組別只係統一甲部果少少位會有作用,乙部就係睇本區,舉例,就算本區有全港66.67%係1仔組別,本區只有33.33%可以成為1仔,呢個就係現實~~~

2仔去偷英中位,只可以話機會係中西區係存在嘅,亦機會唔算細,只係你想偷邊間,和偷幾多間,都會影響機會大細~~~

bobbob 發表於 22-3-19 11:42
跨區得個位數都執到雞,響中西區有淨嘅分分鐘有雙位數,咪仲易執雞

就係果啲三兩個位嘅威力囉,人人唔敢放落去,你放嘅咪中囉~~~

bobbob 發表於 22-3-19 11:40
睇番你先前啲post,學校曾經話過你女呈1+呈2後係band 1b,點解忽然轉晒口風? ...

其實果陣學校冇正式講係咪b, 我都係言談間模索估係,因老師建議我地自行scgs,又話佢唔係邊緣,咁我認知既就應該是1b~c呢個range
點知依家去到本區又話估算係跌左去b2

mcl203 發表於 22-3-19 11:52
就係果啲三兩個位嘅威力囉,人人唔敢放落去,你放嘅咪中囉~~~

係咪用逆思維來選校反而搏到呢?
乙一tsk有冇機呢,不過得4個借位

campbell 發表於 22-3-19 15:03
係咪用逆思維來選校反而搏到呢?
乙一tsk有冇機呢,不過得4個借位

好難有偏準確嘅答案~~~

若真係本區2仔搏上移,尤其是中西區,始終英中全街位選擇係少嘅,要睇風向,牌面幾個位嘅更加受影響,可以一陣細風吹走左,又可能一個強風都吹唔郁~~~

舉例:100個女生平均分配於各女英中,可以多啲2仔好哈皮,1仔集中一間又變成對集中係另一間2仔好哈皮,3兩個位尤甚,可以某年冇人揀,又可能引致下年超多人揀,無肯定答案,2仔嘅選校嘅決擇係唔易~~~

campbell 發表於 22-3-19 14:59
其實果陣學校冇正式講係咪b, 我都係言談間模索估係,因老師建議我地自行scgs,又話佢唔係邊緣,咁我認知既 ...

你睇返往年升中成績啦,再套落自己身上,無必要盡信老師~~~
‹ 上一主題|下一主題