用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 林炳炎小學今屆小六派位後的家長感受......... ...
樓主: Mummy_Cherry
go

林炳炎小學今屆小六派位後的家長感受.........   [複製鏈接]

swytca 發表於 20-7-20 18:57
是真有實力,而因為學校派位影響到你,你完全可以直私,坊間比賽那麼多,家長自己努力幫小朋友,裝備好自己 ...

坊間比賽對升中無幫助

hkpapa852 發表於 20-7-18 16:58
唔係,中西區最差個間,可能百份比係個位數字。
1x%其實唔算差,九龍城某小學曾出現疑似 0% 入B1。
...

九龍城是哪一間呢?

hkpapa852 發表於 20-7-20 19:08
你還不明白嗎?好多一心追求happy school既家長,心底裡真正原因係因為“唔想煩小朋友功課”,簡單D講就係 ...
你真相啦!我當初係無知誤入happy school,所以後來跳船走佬。我阿女有個同學仔,咁岩住我附近,同佢媽咪傾多幾句得知她煩惱孩子學業,需要留級。於是我就登佢著急,傾囊相授教仔經驗--我小朋友上年考級二,我有好多寶貴經驗嘛,點知我講左一段時間,口水都乾,發現人地基本上一句都聽唔入去。最後答我:學校話留級之後會畀多d支援我地架。唉。

回覆 pumpkinfly 的帖子

點解要留級?唔夠學生?

回覆 daisymok07 的帖子

唔合格,英文好低分。我畀埋合適app名字,教埋點樣聽讀提升英文,話埋可以來我屋企教點開始,家長都係唔打算放假期間執一執,都係打算開學後老師幫手跟。。。。

家長真有責任心。

醒目開學勳章 王國長老

daisymok07 發表於 20-7-20 23:22
回覆 swytca 的帖子

其實好多中學只看教育局成績次第,小朋友拿乜獎,都唔係好睇。
有時港隊都無用, 識人以港隊隊員報我囡學校, 成績唔掂都無收丫
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

pumpkinfly 發表於 20-7-18 23:54
孩子幼升小時因為我無知,派到區內關愛小學。兩年下來,發現主打關愛是不夠的,小朋友還需要適當的壓力,從 ...
真人實例

識人由屯門搬去荃灣, 唔熟地頭之下入左三寶之一

同我傾開話讀左幾個月, 個仔外語 (客家話, 潮州話之類) 能力非常之好, 打算轉校

未插班入去讀時成績唔算太差, 咁我叫佢去我囡小學考下學期插班

佢真係有帶個仔去考, 考卷應該係上屆上學期考試中英數卷

時間夠接返個仔, 當然問下識唔識, 佢仔話完全唔識, 都唔知點答......................

我囡小學只係二線學校...........

衰左之後力谷個仔各科補習, 好彩轉到去柴天, 我囡個間仍然係考唔到

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 miriam 的帖子

請問你朋友個仔間學校中英數用什麼課程和書?下學期考上學期的野都唔識?😨

醒目開學勳章 王國長老

daisymok07 發表於 20-7-21 01:50

請問你朋友個仔間學校中英數用什麼課程和書?下學期考上學期的野都唔識?😨 ...
都係教局適用既書

叫得神校, 總會有原因既

轉左校長應該過左 10 年, 學校網站終於公布升中派位人數

daisymok07 發表於 20-7-21 01:50

請問你朋友個仔間學校中英數用什麼課程和書?下學期考上學期的野都唔識?😨 ...
咁我又知點解,即使教科書一樣,都可以教最淺限度和教到完全掌握,這是完全不同的範疇。有d學校,數學係跳著講架,比如二年級上會有部分未教但係跳左去教下,我唔知係埋唔夠時間教曬只好這樣操作,乘法未熟--即係冇點做練習就跳去除法,如果家長唔督住背熟乘數表,後面根本一塌糊塗,考試就超級淺,其他學校上學期的題型,有可能某些學校的學生,下學期都未見過,試問小朋友點識做呢?
中文都係令我極為不解,點解成日學埋d增潤課文--話係增潤,咁就應該係課本學完先至增阿嘛,唔係喔,成本課本學左可能得一半度--正常情況下,疫情就更加少啦,就另外學增潤課文,課本d文章就唔學啦。如果本教材真係咁差,咁點解唔換一套可以學嘅,點解要棄教材不用而用增潤課文。我睇過本教材,唔覺得好差,於是宜家放暑假,自己攞返四本中文課文出來,要同小朋友從頭到尾過一次,課本入邊d作文訓練大多數都沒有完成,我硬著頭皮自己教啊。

去過好多學校都講自己有什麼校本課程,標榜切合學生需要,其實真係唔明,出版社咁專業出課程和教科書,有大量專業編輯和美工,內容和圖片吸引,又經過嚴謹的教育局評審,又有電子教材,自學網,我的小朋友幼稚園就是用朗x, 有晒點讀筆,又可上網做練習睇影片。
究竟校本課程是否已交教育局做評審?是否有大量資源?是否吸引?內容是否改編自各出版社?學校講的切合學生需要,是切合邊類學校想收的學生?

點解唔一套書買晒,出版社的是跟教育局有規劃地出,而要左減又加一張張紙黑白影印d字密密麻麻,又混亂?

請問妳的朋友一直沒察覺小朋友學不到野?

醒目開學勳章 王國長老

daisymok07 發表於 20-7-21 12:36

請問妳的朋友一直沒察覺小朋友學不到野?
要轉校家長自然心中有數

daisymok07 發表於 20-7-21 12:34

去過好多學校都講自己有什麼校本課程,標榜切合學生需要,其實真係唔明,出版社咁 ...

咁你就真係唔知了,有些學校的校本課程做的好好,精華,不過的確要小朋友程度跟到才可以。很多傳統名校都有自己的校本課程, 買來的新書,可能只講幾課。出版社的書的確經過很多人編寫,制作精美,不過,因為要照顧大部分小朋友需要,通常會比較簡單易明。

hkpapa852 發表於 20-7-19 10:49
其實一D都唔出奇,不少一級得1-2班學生既弱勢小學,升中派位入到B1中學人數其實都係得3-8人
名校天虹到今時 ...

佢會不會係3年加埋得7個?

我是護書簿

Moonlight819 發表於 20-7-20 23:47
九龍城是哪一間呢?

係咪同中西區果間一樣,有個山山字?
我是護書簿

回覆 b3410 的帖子

可能我講漏了不計傳統名校,不過有不少學校真是求其拿出版社送的試題庫,甚至政府考試的試題,釘做一本小冊子,加埋個靚封面和目錄,就話係校本。校本這兩個字,和資優班一樣,要清楚研究下實質的內容。不是校本一定好過出版社,也不是出版社一定不能照顧學生需要。

回覆 losoco 的帖子

請問可否講多一個字?

daisymok07 發表於 20-7-21 23:18
回覆 losoco 的帖子

請問可否講多一個字?

本校學生近年學業表現理想。

根據2018-2019年度的中學學位分配結果,本校27名小六學生中,有85.2%人讀讀首三個志願,其中首志願有15位、第二志願有5位、第三志願有3位,而第4-9志願有4位;

派往的學校有何文田官立中學、胡兆熾中學、余近卿中學、鄧鏡波中學、聖三一堂中學、蔡功譜中學及五旬節中學等。
我是護書簿
‹ 上一主題|下一主題