用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 回想當年小六時,升中填表……
樓主: HKbigfoot
go

回想當年小六時,升中填表……  

自己填,當年重要好勇,將沙田三大填第一至第三志願,好好彩派到第二志願

當年考學能測驗,新屋邨,小學同學來自五湖四海,當年好記得全班10幾人派咗去新法書院

HKbigfoot 發表於 20-7-14 20:14
回想當年小六時,我自己選擇30間中學及填表。你記唔記得當年邊個幫你填表?
...

我都係自己填

我亞媽超前衛,我10月出世,K2 時亞媽幫我轉校,入咗一間有小學中學的幼稚園做超大女,所以讀咗2年K2...之後一直都係呀媽填

hesterlee 發表於 20-7-16 21:43
我亞媽超前衛,我10月出世,K2 時亞媽幫我轉校,入咗一間有小學中學的幼稚園做超大女,所以讀咗2年K2...之 ...

我個年代係……阿媽趕快給我報入學做超細女,我9月出世,剛剛趕及足齡上學,所以我以為自己是全班最細。事實上,有些同學係不足齡都能入學,他們的成績都可以很好。我中二時全班最細的同學是考第一 。

bbexpect 發表於 20-7-15 23:36
我媽填, 佢當時聽班主任講我係band 1生 (已被殺校小學 : 班第10名), 於是填哂所有band 1..... band 2.....  ...
我情況同你好似. 我級頭五...本來填左間BAND 1C/2A 學校..聽班主任建議改左BAND 1A
結果派左去火星
估計是我讀個間係弱校...所以有咁既結果

gigayan 發表於 20-7-15 10:58
阿媽填.... 係天地區荃灣,好在個個時代大部分都係英中,咁唔會好似宜家咁得4間英中填,諗返當年阿媽選擇和 ...
我都是天地網, 自己填,去左b5老師即問我是否去聯中 (同教會)比個位我
叫我打比媽問去唔去,
媽答: 係邊架, 油麻地咁遠, 唔好啦 !  
(共實太子同油麻地唔差好遠)

回想當年小六時,我自己選擇30間中學及填表。你記唔記得當年邊個幫你填表?
...

老豆填,乙一乙二屋企附近嗰2間,乙三乙四乙五係女校,結果中左間女校。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

完全唔記得,只記得第一志願係我話要選 因為佢當年要借校一年,第一年要坐2個站火車,好想出走,唔再好似小學係樓下。但間中學一年後新校舍又去返屋企樓下

補習老師幫我填左第一志願後,之後29間我自己填

大我一年的姐姐自己填,我那份就我和姐姐一起填。

醒目開學勳章 貢獻勳章

無人幫,自己決定
恐龍家

回覆樓主:

自己填,將當時北區最好嘅填曬首五志願,最後好驚險派入第一志願北區名校!我媽咪見到我派左嗰間開心到飛起

而家呢代既小朋友真係好幸福,唔使學學能測驗(嗰啲咩角線面體,真係嚇死人)又唔使愁升中派位表呢啲問題,父母同佢哋諗好晒。

我自己真係算死好運,以前有個忠實死黨好姊妹品學兼優就係因為冇屋企人理佢填派位表,結果派左去大埔band5學校,好辛酸,條路真係行得好崎嶇,差少少就學壞左。慶幸呢一代嘅小朋友冇呢啲煩惱

阿媽乜都唔識,所以我自己填,結果派到第三十自願,非常坎坷

當年中學分5級,自行無理會,統一自己填,入第一志願,正正在屋企樓下.
考全級26,第一志願揀咗間B2-3

回覆樓主:

學能測驗年代,自己選,自己填。父母都唔知係乜,所以只負責簽名。膽粗粗填Band 1頭(5個band年代)男校,又入到。註冊亦由自己搞掂,因為學校所有文件只有英文版,父母都唔識。
當個好爸爸

回覆樓主:

不過变唔变壞都好睇本身性格,阿哥當年派左去間band 5,返半日,佢冇学壞,依家環境都唔差
http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

little_yolky 發表於 20-7-14 22:56
自己,結果入咗乙六第一間中中!所以點解我女女一入小學,我就開始鑽研升中遊戲,以免重蹈覆轍。
...

我自己填,俾個老師‘扇’,乙一乙二填左有直屬小學嘅中學,自殺式填表個老師都話無問題。結果去左第四志願,band 1尾band 2頭中學,但我考級一二那些。眼看級三十派band1A, 心裡唔平衡左5年後預科入左好學校再入三大。所以我都由個仔半歲就研升小升中遊戲

...

果時老師會話比小學生聽係band幾,每間學校都會話比我地聽band幾,當年自己填,比媽媽睇過,無特別比意見,我自己但求近,又合banding, 結果派第一志願,雖然讀得一般,但起碼自己揀既,無後悔。

但而家年代唔同左,家長多左知識,又有互聯網 ,大多數都係家長填,只得少量小朋友意見,什至只係只係家長話事,感覺有點可惜。

我個時分五個banding,當年順娘親意,首志願放最近屋企個間中學,因為可以慳返搭車和食飯錢,其餘自己揀

點知入咗首志願,好彩係band 1啫