用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 回想當年小六時,升中填表……
樓主: HKbigfoot
go

回想當年小六時,升中填表……   [複製鏈接]

自己填完阿媽過目, 派咗第四志願
即叩門 (以前係寄信的), 都係自己打信,
阿媽比咗個LIST我叫我寄晒咁多間, 好記得寄咗12間, 2間有回音, 1間收咗

阿媽填.... 係天地區荃灣,好在個個時代大部分都係英中,咁唔會好似宜家咁得4間英中填,諗返當年阿媽選擇和填表,放係 宜家年代完全自殺式

我個時已經係30幾年前, 自己填30間, 不過老師會幫你睇一睇會比意見你, 記得考咗2日學能測驗,每日考1個鐘, 60題, 用HB鉛筆作答, 我派第一志願, 當年D學校分ABCDE 5個GRADE, 我個間係屬B1頭, 1年後升了A尾現在已經係B1B.....

回覆樓主:

自己填,全部填晒band 1   

naicha 發表於 20-7-15 10:54
自己填完阿媽過目, 派咗第四志願
即叩門 (以前係寄信的), 都係自己打信,
阿媽比咗個LIST我叫我寄晒咁多間, ...

我們小時候不曉得什麼是叩門,好彩當年入左第一志願,不用父母擔心。

記得當年小學班主任替我及另一位同學安排約見一間跨區中學。萬一我們派不到第一志願,放榜日可以到這間地區名校叩門。

HKbigfoot 發表於 20-7-14 20:35
當年阿媽放心比你自己填 :)

我媽都唔太理,顧住搵食。所以,我大左成日同媽講,你好彩喇,唔理仔女我地都無學壞。(emoji)

回覆樓主:

我嗰個年代分5個band, 無分甲部乙部,一炮過考學能測驗,自己填form, 自己選擇學校, 父母完全冇俾意見, 佢哋掛住搵食邊得閒理, 唔止我一個係咁, 其實大部分同學都係自己搞掂。 最終入到一間band1女校, 我仲要係派位之前一日已經由老師口中知道結果。

imlcc 發表於 20-7-15 23:00
我嗰個年代分5個band, 無分甲部乙部,一炮過考學能測驗,自己填form, 自己選擇學校, 父母完全冇俾意見,  ...

似乎好多都係自己揀學校喎!

記得當年自己去註冊,當日已認識幾個同學仔。  

HKbigfoot 發表於 20-7-15 23:08
似乎好多都係自己揀學校喎!

記得當年自己去註冊,當日已認識幾個同學仔。  

註冊就我爸爸陪我去, 我仲記得去到學校人影都無隻, 原來搞錯咗日期

imlcc 發表於 20-7-15 23:11
註冊就我爸爸陪我去, 我仲記得去到學校人影都無隻, 原來搞錯咗日期
...

咁都得?! 好彩冇事喎。。。

因為學校很近屋企,所以當年我自己去註冊。

回覆樓主:

我媽填, 佢當時聽班主任講我係band 1生 (已被殺校小學 : 班第10名), 於是填哂所有band 1..... band 2.....

結果: 我被派到去火星

imlcc 發表於 20-7-15 23:00
我嗰個年代分5個band, 無分甲部乙部,一炮過考學能測驗,自己填form, 自己選擇學校, 父母完全冇俾意見,  ...
都唔止中一,
我記得中三選科, 阿媽又係冇意見(佢都唔識)大學選科問佢, 佢又係冇意見...

自己填, 第一志願係隔離鄰居啲大姐姐讀緊, 第二志願係親戚個仔讀過, 佢仔入左香港大學, 所以以為果間中學好好, 結果我派左第二志願. 入左先知, "果間學校好好" 原來已經係past tense,

當年讀屋村小學, 都有做學能測驗練習, 印象中唔難, 數學似做推理測驗多啲.  

naicha 發表於 20-7-16 14:21
都唔止中一,
我記得中三選科, 阿媽又係冇意見(佢都唔識)大學選科問佢, 佢又係冇意見...
...
冇錯, 全部自己揀, 自己負責

自己填,父母點會識。學能測驗時代,當年級廿幾,聽老師講,第一志願進取,第二就下一線的學校。結果第一志願九華落空,入到第二的 b1b學校。

我係自己填晒30間, 亞媽簽名. 記得初初班主任話應該冇問題的, 到後來就同我講不如將第五志願放第一, 但我冇聽, 結果真係派咗第五志願.  當時仲係5個BAND 年代, 其實間學校唔差, 算1尾2頭, 但我就喊到放學都仲喊緊.  

回覆樓主:

自行時,自己去心儀的中學填表報名,自己填完自己去交表,自己去interview;到統一派位時,都係自己填,第一間就填返自行報名的中學,第二開始自己亂填,最後入左第一間,但唔知自己係自行入定係統一派位入! 當時分5個banding,那間學校當時屬於Band 1尾 Band 2頭,現在就屬於Band 1尾。

我同朋友講,原來好多人唔知當年有得自行報名,自己去間中學填表報名。

醒目開學勳章

回覆樓主:

自己填,當時入左第一志願

回覆樓主:

對比現代的小朋友,以前同齡的小朋友的確獨立自主得多。

HKbigfoot 發表於 20-7-14 20:14
回想當年小六時,我自己選擇30間中學及填表。你記唔記得當年邊個幫你填表?
...

自己填,因有直屬中學
‹ 上一主題|下一主題