用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 回想當年小六時,升中填表……
go

回想當年小六時,升中填表……  

回想當年小六時,我自己選擇30間中學及填表。你記唔記得當年邊個幫你填表?

HKbigfoot 發表於 20-7-14 20:14
回想當年小六時,我自己選擇30間中學及填表。你記唔記得當年邊個幫你填表?
...

我記得係我媽咪

自己, 入左第二志願。

queenalion308 發表於 20-7-14 20:20
我記得係我媽咪

當年我個年代都要呈分及考學能測驗。考學能測驗沒有太大壓力,學校亦沒有太多操練。

29XX86 發表於 20-7-14 20:29
自己, 入左第二志願。

當年阿媽放心比你自己填 :)

回覆樓主:

當年係考學能測驗,我讀書麻麻,個班主任叫我誇區報伊中,好在媽咪無埋佢,入左第一志願!

醒目開學勳章

自己填 ,因為阿媽 完全唔識。

conniecheung 發表於 20-7-14 22:02
自己填 ,因為阿媽 完全唔識。

因為自己要填form, 我看了整本introduction booklet, 主動向老師及長輩詢問各中學的程度及校風,然後小心翼翼排位。

醒目開學勳章

HKbigfoot 發表於 20-7-14 22:13
因為自己要填form, 我看了整本introduction booklet, 主動向老師及長輩詢問各中學的程度及校風,然後小心 ...

我冇呀!當時 只問班主任意見,填完 比佢睇睇,冇問題就收表,好簡單咋。

...
當年自己攪掂, 我已經係屋企最高學歷, 阿媽只係負責簽名.

自己,結果入左乙二一間他區band2英文中學。

...

自己,結果入咗乙六第一間中中!所以點解我女女一入小學,我就開始鑽研升中遊戲,以免重蹈覆轍。

little_yolky 發表於 20-7-14 22:56
自己,結果入咗乙六第一間中中!所以點解我女女一入小學,我就開始鑽研升中遊戲,以免重蹈覆轍。
...

me too,入左女校中中,當年分5band,算band 3,但校風又幾好,我系精英班最差果個!
http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

當年自己選,自己填,好彩跨區入咗只有8個位的名英中。Form2之後一直是精英班

阿囡無乜抽獎運,升小、升中都係靠自己考入去!

當年我媽咪乜都唔識,係聽鄰居講幫我跨返住址區,成張表只填band 1,好冒險。印象有去第一志願考過英數試,最後係順利考到/ 派到嗰間學校。

回覆樓主:

我還記得當年考學能測驗小息時,校長買了西餅給我們吃,為我們打氣。

PINK2007 發表於 20-7-15 07:12
me too,入左女校中中,當年分5band,算band 3,但校風又幾好,我系精英班最差果個!
...

我都係女校,但學校好佛系,無精英班,考試無名次。

...
當年我自己填升中一派位份表,派第3志願!

自己填, 阿媽根本唔識/唔理, 幸好入到第一志願.

little_yolky 發表於 20-7-15 09:12
我都係女校,但學校好佛系,無精英班,考試無名次。

我個精英班系自己分,通常纯文,纯理科班就系好d,其他商科和文理班就弱d!
http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]