用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五呈分安排
樓主: 200904
go

小五呈分安排   [複製鏈接]

mylittleson 發表於 20-7-16 17:20
我都想學校好似你地咁。但今日打返去原來已經WFH,得返一,两個老師返去當值。
...

讀咗咁耐都無試過,唔知點解今年咁勤力,老師真係唔駛放假乎?

tantanmama 發表於 20-7-15 14:31
我女都係, 考咗1日就停, 等開學後再決定考試日子.

好折磨喎。

little_yolky 發表於 20-7-16 17:22
讀咗咁耐都無試過,唔知點解今年咁勤力,老師真係唔駛放假乎?

今年太多突發事故,影響正常教學。

醒目開學勳章

回覆樓主:

原本今個星期五對卷,而家取消左,要等9月復課,其實我好想快啲知個成積

下個星期一又用番zoom上堂

回覆樓主:

我地仲未知點安排,
不過都估應該9月返去對卷

明天考埋最後一日,九月才對卷派成績表,可以考曬才暑假已經好感恩上星期五以為無得考真係喊咗出嚟這幾個月真的很辛苦,明知呈分重要、明知一定要考不敢鬆懈,但一直就千萬個變數,希望明天順順利利考成點放完暑假先再算

Poyau    發表於 20-7-17 01:40

傻太 發表於 20-7-16 22:40
明天考埋最後一日,九月才對卷派成績表,可以考曬才暑假已經好感恩上星期五以為無得考真係喊咗出嚟:p ...
係, 考完先放暑假要感恩,我地要延至9月中,仲慘

kw_chi 發表於 20-7-17 09:34
係, 考完先放暑假要感恩,我地要延至9月中,仲慘

大人同小朋友心理壓力好大
我仔都係考完, 但成日問, 如果呈二時都係咁點算?

我真係唔識答佢, 叫佢唔好諗太多...........
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

小艾比 發表於 20-7-17 10:05
大人同小朋友心理壓力好大
我仔都係考完, 但成日問, 如果呈二時都係咁點算?
我同我仔講, 要預咗冇呈二呈三, 所以呈一好緊要, 要比心機啲, 因為隨時係一試定生死架喇.  所以初初佢都好大壓力, 有一晚瞓到點幾醒咗, 之後要典到四點幾先瞓得返. 不過佢考完第一日返嚟, 發現其實同以前的考試根本冇分別, 就又放鬆晒.  所以我反而擔心佢第二日及之後的會考得唔好.

200904 發表於 20-7-14 19:21
小女運氣好,上週五剛剛考完全部學科就被宣布放假。
學校將會在9月開學後才公布呈分成績。

考完了,叫停時還要考星期一及二。我寧願考完先停。吾想帶住未考完心情而放假。

我估下年升中統一派位只計算一次呈分試。

chanwendy 發表於 20-7-17 10:48
我同我仔講, 要預咗冇呈二呈三, 所以呈一好緊要, 要比心機啲, 因為隨時係一試定生死架喇.  所以初初佢都好 ...

我仔都一樣考前在家, 成日好有壓力咁, 我見到佢咁反而同佢講, 盡左力就OK, 今次無論你考成點, 我都收貨, 因為今次情況太特別, 心理壓力係好大, 我明白的, 我仲開解佢, 呈一失手, 仲有呈二, 呈三麻, 唔係點解要有咁多次呈分呀?!!   (所以我估佢就問, 咁呈二, 呈三又係咁點算? 到時冬天及春天應該唔會好得過今次, 爸爸就話, 到時可能有疫苗呢, 唔好擔心咁多..........)

但佢考完第一日, 回來見佢無野了, 一輪咀講一考完D 同學圍埋一齊講, 頭先果題好深, 答案係咩咩咩? 有D 同學講: 好彩炸, 我幾驚我係錯.....
我自己心諗, 你睇你班學生真係幾大壓力呢.........

之後第2, 3, 4日阿仔都OK, 不過我都依然無比壓力佢.......因為之前睇到佢個壓力樣, 真係有D 眼濕濕.....

我自己心諗, 你估中學校長睇唔到今次問題咩? 出得淺, 範圍少.....學生有壓力....到時佢地會憑咩收生呢?

不過我一向都有兩手準備, P4及P5上學期時已經谷衡阿仔, 阿仔成績表係好OK, 博就博下班中學校長會點收生喇, 今年已經有師兄媽咪講, 今年疫情關係, 收S1同之前都有D 唔同 (大家都知, 所以唔講了), 我地呢年的學生, 中學校長係唔係應該要真真正正坐底想下收生方面會點?!

奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

kenwong888 發表於 20-7-18 00:32

但其實要全港小五學生完成呈一不知10月底是否能完生……
北區協定未考,跨境學生也未知何時能回港再上課一個月才考呈分……
順利就9月回港10月考……
但疫情如8月未受控,跨境9月仍未能回港,咁點呢?
小六課程也要開始,他們又未考呈一,
呈二就算延遲,咁大約1月前也要交教育局?

BB666 發表於 20-7-19 00:52
但其實要全港小五學生完成呈一不知10月底是否能完生……
北區協定未考,跨境學生也未知何時能回港再上課一 ...

真是千百個疑問(emoji)(emoji)(emoji)
北區就讀的本港學生也未考呈一,
相信他們的父母更擔心……
再爆發下去,9月能開學嗎?

回覆樓主:

臨考前一日,因學校附近有大廈確診,突然延至九月才考!花了時間重温及考,然後十一月又話考呈二!

我覺得這次疫情也讓孩子,讓家長懂得珍惜與尊重生命,學習機會。不是一定有學校可以去上學,有考試可以進行。在健康面前,分數完全可以放下。
珍惜當下,不要為了明天而憂慮。不再只是一句名言,更是現在人生的映照。

kenwong888 發表於 20-7-18 00:32

有無人知係咪即係計2016及2018的這2年 䏲2016就麻凡 因好似麻麻

steven2008 發表於 20-7-21 01:16
有無人知係咪即係計2016及2018的這2年 䏲2016就麻凡 因好似麻麻
和上屆、本屆一樣,用 2016, 2018 兩屆雙數年的 preS1成績

除跨境之外,考完呈分。
學校會係呢個星期講估算的banding和大概情況

我們學校已經陸續電話通知呈分成績和banding
‹ 上一主題|下一主題