用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 疫情當前,是否要棄私幼轉券幼
go

疫情當前,是否要棄私幼轉券幼  

小朋友原本九月讀K1,已經給一間私幼落左大定,也交左注冊證給另一間券幼。

原本屬意私幼但今次疫情來勢洶洶,短期看K1一整年都會係停課多過上課,
有d十五十六應否放棄私幼,改成券幼加外補比較實際。

有同樣煩惱的家長可否分享一下選擇?

我都有呢個想法,私幼太貴。返到學就話姐。一日未有藥,一日都係停課多過返學

同一處境

快樂火雞 發表於 20-7-14 11:36
小朋友原本九月讀K1,已經給一間私幼落左大定,也交左注冊證給另一間券幼。

原本屬意私幼但今次疫情來勢洶 ...

我覺得唔會係學劵+外補=私幼level,如果你果間係名幼就更加唔會一樣。

如果幼稚園開唔到學即係疫情仍然嚴重,你又會係果時冒險外補?

回覆 MS10 的帖子

坊間話學術差唔多,兩間都係要外補英文,只係私幼名氣大d,叩門有優勢d
我有時覺得學術大部分時候都係家長發功,個問題只係好唔好給十幾廿萬學費買幼稚園的名氣

回覆 快樂火雞 的帖子

我之後聽到學劵家長分享, 外補極, 一去到考直私都係立即比下去, 唔只係學術深淺既問題

MS10 發表於 20-7-15 11:08
回覆 快樂火雞 的帖子

我之後聽到學劵家長分享, 外補極, 一去到考直私都係立即比下去, 唔只係學術深淺既問 ...

好多人覺得私幼,券幼都要補,所以讀券幼,慳錢d,又可以補多幾樣。

但其實,好多有神校,一線直私的小朋友,其實又無咩點補習嘅。

太多人吹大佐補習嘅功用。

我都有同樣問題,今個星期要交大定啦。唔知讀一年券校,下年插私幼K2是否容易?

回覆 piglover 的帖子

神校好多小朋友,屋企本身就英文溝通,外補係鋼琴國際象棋。你話算有外補還是沒外補

快樂火雞 發表於 20-7-15 11:42
回覆 piglover 的帖子

神校好多小朋友,屋企本身就英文溝通,外補係鋼琴國際象棋。你話算有外補還是沒外補 ...

但其實,就算無呢d興趣班,都一樣可以有offer。

呢d興趣班係滿足家長多過考學校。

回覆 alicen 的帖子

睇下係咩私幼啦, 有D長期都收人

尼幾日群組多做好多媽媽話收到HY或者SSGCK的waiting call,好多人都猶疑退學與否

小朋友黎緊升小一,k1同k2讀劵校,k3轉私幼(非名幼)
朋友K1同K2已外補學術
佢話小朋友K3轉私幼時,雖然K1及K2已外補,但依然跟得吃力,
佢話就算外補,一星期幾堂的外補點可能及得上私校每日3個鐘,

出去考直私唔夠Fight,佢話如果有得番轉頭,一定一開始讀私幼

或者考慮k2轉私幼吧

Darklady 發表於 20-7-15 14:07
小朋友黎緊升小一,k1同k2讀劵校,k3轉私幼(非名幼)
朋友K1同K2已外補學術

我大個果同你朋友一樣case,不停外補大人同小朋友真心累。
所以細個果k2轉私幼,希望打好個底。

若擔心就㨂學卷,找一間適合自己家庭的幼稚園最重要。若讀私幼讀到家長好擔心的話,對大人小朋友也不好。

同意樓上講,學卷 外補 不=私幼。
雖然不是間間私幼各方面很强,但若口諀某方面强的學校,相信佢敎果幾樣是有佢既方法。學校每日洗腦咁教,會比一星期外補一兩小時强。

我都係一私一卷,傾向繼續留私校。
如果PN可能唔使咁煩惱,直接棄。
但k1要諗埋3年,而家棄左,好難插得返班如果果間都係名幼/熱門幼稚園。

介唔介意透露一下邊間私幼和卷幼?

回覆 快樂火雞 的帖子

My kid got the AM offer from a kindergarten in the government's Free Quality Kindergarten Education Scheme, and the PM offer from a quite well-known private kindergarten in Kowloon Tong. We decide to take the private one's offer.

It's a difficult decision but we think that what a young child obtains from a school is not only knowledge but also
certain ways of acting, knowing and being. In other ways, values and behaviour of classmates, how things are organized at school, the school's expectations on your child and the classroom teaching approach can also be impactful for your child's growth. These will not be lost entirely under the Zoom/e-learning mode.

Besides, the prestige of a kindergarten may be helpful at the door-knock stage. If the private kindergarten is better known and affordable, why don't you pick the private one?

小朋友本身係K2名幼,但係間學校停課嘅時候安排差到難以接受,我索性幫佢退學再慢慢搵插班,然後搵到以前PN考過語景好好嘅幼稚園,當年冇Offer嘅學校兜兜婉轉有得讀,嗰間學校停課期間會有Zoom

新嗰間學校停課期間唔使家長叫已經有齊晒zoom