用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唔俾退出精英班,點算
go

唔俾退出精英班,點算

阿仔考試成績謹謹入到精英班,不過佢其實唔穩定,平時已經慢,怕入左精英班有額外功課又教快更加慘。向學校解釋想入普通班,讓個位俾其他家長(大把家長想入);佢話係校政唔俾轉。重可以點拒絕?

佢又話已經編哂班,冇得改。我話重有個半月先開新學期,咁都改唔到?

學校可以咁樣強迫家長嗎?

考的差一些,就可以出來了

醒目開學勳章 貢獻勳章

可以寫信俾校長,話佢知手腳慢,平時已好辛苦先完成功課,怕應付唔到額外workload?

定係上面已經係校長講嘅?
你仲可以搵社工幫手
恐龍家

Gakki 發表於 20-7-13 19:56
阿仔考試成績謹謹入到精英班,不過佢其實唔穩定,平時已經慢,怕入左精英班有額外功課又教快更加慘。向學校 ...
我覺得可以從唔同角度考慮
1)問清楚是否真的有額外功課,我聽過一些學校會較多高思功課但量其實差不多,若可以在暑假備下課,去精英班阿仔會否更上一層樓

2)last resort, 或許可以試下問區議員能否幫忙

MrBeast 發表於 20-7-14 08:28
我覺得可以從唔同角度考慮
1)問清楚是否真的有額外功課,我聽過一些學校會較多高思功課但量其實差不多,若 ...
入唔入精英班都諗到搵區議員
okay, 如果唔介意轉學的話。
畢竟小朋友還打算留在學校讀書,無謂搞到大家尷尬。其實正式同老師傾一次,表達自己的擔憂。如果學校覺得其實小朋友能力okay, 就是信心不足,就俾佢試一試囉。

讀一段時間如果真係唔對路,再要求轉出來。我估如果小朋友能力唔夠,學校都未必俾佢留精英班。

b3410 發表於 20-7-14 08:54
入唔入精英班都諗到搵區議員
okay, 如果唔介意轉學的話。
畢竟小朋友還打算留在學校讀書,無謂搞 ...
搵區議員好大陣象的嗎?唔報警已好比面

口講無用架,老師只會灑你一輪,寫信比校長就9成無問題

睇一次私家精神科醫生, 話小朋友讀書好大壓力, 唔適合入讀精英班. 咁樣學校唔敢再逼你啩.

Gakki 發表於 20-7-13 19:56
阿仔考試成績謹謹入到精英班,不過佢其實唔穩定,平時已經慢,怕入左精英班有額外功課又教快更加慘。向學校 ...

點解唔得!如果係校長意思,打電話去教育局問係咪家長無權唔入。我親戚同你一樣情況,佢寫信就得。你話要入就難啫,唔入都唔得?!

ar_mak 發表於 20-7-14 09:19
家長,如果你咁做都得,咁就連唔喜歡既老師都可以轉啦。

其實係可以喔,我唔鍾意精英訓練,鍾意慢慢嚟,點解唔得呢?

tantanmama 發表於 20-7-14 15:52
睇一次私家精神科醫生, 話小朋友讀書好大壓力, 唔適合入讀精英班. 咁樣學校唔敢再逼你啩.  ...

又或者家長自己話自己精神受唔到壓力都係一個辦法。

ar_mak 發表於 20-7-14 23:56
咪就係因為呢度唔係你屋企囉!

如果係壓力太大跟唔上,真係可以同學校傾喔。

tantanmama 發表於 20-7-14 15:52
睇一次私家精神科醫生, 話小朋友讀書好大壓力, 唔適合入讀精英班. 咁樣學校唔敢再逼你啩.  ...

唔好咁搞,精神科呢d嘢唔係攞黎過橋。

係都要講痴綫,都係話家長先啦。